Hoppa till huvudinnehåll

VI LÄMNAR ÖVER VÅRA EBOLAPROJEKT I NORRA LIBERIA

Publicerad 16 december 2014
Läkare Utan Gränser lämnar över verksamheten i ebolacentret i Foya, norra Liberia, till andra aktörer. FOTO: Martin Zinggl
Läkare Utan Gränser lämnar över verksamheten i ebolacentret i Foya, norra Liberia, till andra aktörer. FOTO: Martin Zinggl

Ebolasituationen har förbättrats i Lofa County och vi har därför beslutat att lämna området. Nya aktörer har kommit för att hjälpa till och sedan den 30 oktober har inte några fler ebolapatienter kommit till ebolacentret i Foya. Nyckeln till framgång för insatserna i norra Liberia tros vara en omfattande strategi och involverandet av lokalsamhällena.

När vi tog över ebolacentret i Foya i augusti 2014, möttes personalen av en massiv tillströmning av patienter, upp emot 130 personer per dag och tvingades hantera allmänhetens rädslor, förnekelse och ryktesspridning, då sjukdomen var ny för människorna där. Det framgick snart att insatsen inte bara kunde fokusera på att isolera patienter, utan att vi var tvungna att ta ett övergripande grepp om situationen för att förhindra virusets spridning. Därför började teamen arbeta på alla sex delar inom ebolahantering; isolering, uppsökande verksamhet, säkra begravningar, hälsoinformation, psykosocialt stöd och smittspårning. Ebola påverkar familje- och samhällsstrukturer och tvingar människor att sluta med de naturliga beteenden som att ta hand om sina sjuka anhöriga eller ta farväl av den avlidne.

 – Vi är övertygade om att vår allomfattande strategi med ett öppet samarbete med byarna, lokala myndigheter och samarbetspartners, har lett till minskning av antalet fall i Lofa County. Förtroende och förståelsen i samhällena har varit mycket viktigt för att vår medicinska verksamhet ska accepteras och att vi till sist lyckades begränsa spridningen av viruset. Utan förståelse och rätt hantering, är det omöjligt att nå noll fall, säger Ettore Mazzanti, projektkoordinator i Foya.

Eftersom inga nya ebolapatienter hade rapporterats vid ebolacentret sedan den 30 oktober och nya aktörer har anlänt till området redo att ta över verksamheten, bestämde vi oss för att dra oss ur Lofa County och omdirigera våra insatser till områden med större behov.

Stöttar hälsocentren så att de kan öppna igen

För att stödja det lokala hälso- och sjukvårdssystemet har vi bistått hälsocentren i distrikten Foya, Kolahun och Vahun med skyddsutrustning mot ebola och utbildat personal i patientvård, som att diagnostisera, isolera och stödjande vård samt i skyddsåtgärder och infektionskontroll. I Lofa County, liksom i resten av Liberia, har hela sjukvårdssystemet kollapsat till följd av epidemin. Många sjukvårdsanställda har dött och de flesta sjukhus och kliniker är stängda, så att på ett säkert sätt kunna återuppta grundläggande hälso- och sjukvårdstjänster är ett av de mest akuta behoven för tillfället.

 – Vårdpersonal har decimerats av epidemin och vi måste se till att den återstående personalen kan återgå till arbete med tillförsikt, säger Ettore Mazzanti.

Våra hälsofrämjande aktiviteter och insatser för psykisk hälsa har också avvecklats långsamt i takt med att fler lokala frivilligorganisationer började arbeta i området. Den 10 december hade all vår verksamhet inom de områdena upphört och lämnats till hälsoministeriet och dess samarbetspartners.

 – Det är fantastiskt att se att livet nästan har återgått till det normala här, men det finns definitivt blandade känslor i Lofa. Å ena sidan är folk övertygade om att situationen har förbättrats eftersom våra team lämnat över ebolacentret, men å andra sidan är människor oroade över situationen i angränsande Guinea och Sierra Leone där utbrottet pågår fortfarande. Det närmar sig jul och människor kommer resa mycket och träffas, vilket innebär att smittoriskerna ökar. Vi får absolut inte sänka garden och vi måste vara vaksamma, säger Ettore Mazzanti.

Här kan du läsa mer om vår pågående ebolainsatsen i Västafrika.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare