Hoppa till huvudinnehåll

VI MINSKAR VÅRA INSATSER I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 5 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett team på väg till hälsocentret i Castor tvingas söka skydd under en skottlossning. FOTO: Juan Carlos Tomasi

Ett team på väg till hälsocentret i Castor tvingas söka skydd under en skottlossning. FOTO: Juan Carlos Tomasi

Efter massakern i staden Boguila i slutet av april minskar vi vår verksamhet i Centralafrikanska republiken. Den 26 april dödades 16 civila – däribland tre av våra medarbetare – på ett sjukhus i staden. Vi kommer under en vecka bara ge akut sjukvård i Centralafrikanska republiken och i grannländerna där centralafrikanska flyktingar har sökt skydd.

Vi kommer också att utvärdera arbetsmiljön för sin personal och undersöka hur de aktuella händelserna påverkar den humanitära insatsen i framtiden.

– Vi uppmanar övergångsregeringen i CAR och alla väpnade grupper inblandade i konflikten att omedelbart och offentligt fördöma denna fasansfulla attack, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

– Vi kräver att alla väpnade grupper tar ansvar för befolkningen som bor i områden som står under deras kontroll. De måste offentligt åta sig att kontrollera sina trupper och få dem att respektera civilbefolkningen och humanitära hjälparbetare, fortsatte Arjan Hehenkamp. Vi uppmanar övergångsregeringen som stöds av de internationella militära styrkorna att utföra sitt uppdrag och skydda den utsatta befolkningen.

Vi är chockade att varken övergångsregering eller representanter för väpnade grupper starkt fördömt massakern i Boguila eller liknande våldsdåd som har inträffat i landet. Det är viktigt att parterna i konflikten tar ansvar och uttalar sig offentligt om dessa övergrepp.

– Ett angrepp på Läkare Utan Gränser är ett angrepp på en av de ledande medicinska grupperna i landet idag. I vissa områden är vi den enda organisation som tillhandahåller någon form av sjukvård, säger Arjan Hehenkamp. Vi vill fortsätta att ge människorna sjukvård, men andra grupper i landet måste också ta sitt ansvar.

Under de senaste 18 månaderna har vår personal flera gånger utsatts för våldsamma övergrepp. De flesta skedde i området Ouham där staden Boguila ligger. Även personal från hälsoministeriet och andra internationella humanitära organisationer har utsatts för attacker.

Konflikten i Centralafrikanska republiken har pågått i över ett år. Befolkningen har tvingats på flykt och utsatts för extremt våld vilket lett till en hälsokris utan motstycke i landet. Trots det har det internationella samfundet och de fredsbevarande styrkorna i landet reagerat med likgiltighet.

Läkare Utan Gränser är sedan 2006 ansvarig för verksamheten på sjukhuset i Boguila och tillhandahåller sjukvård för runt 45 000 invånare i regionen. Våra team stödjer arbetet på sju vårdmottagningar i närheten av Boguila. Där behandlar teamen främst malariapatienter och remitterar patienter till sjukhuset i staden. Varje månad genomförs mellan 9 000 och 13 000 behandlingar och mellan 5 000 och 10 000 patienter behandlas mot malaria. 

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.