Hoppa till huvudinnehåll

VI MINSKAR VÅRA INSATSER I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 5 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett team på väg till hälsocentret i Castor tvingas söka skydd under en skottlossning. FOTO: Juan Carlos Tomasi

Ett team på väg till hälsocentret i Castor tvingas söka skydd under en skottlossning. FOTO: Juan Carlos Tomasi

Efter massakern i staden Boguila i slutet av april minskar vi vår verksamhet i Centralafrikanska republiken. Den 26 april dödades 16 civila – däribland tre av våra medarbetare – på ett sjukhus i staden. Vi kommer under en vecka bara ge akut sjukvård i Centralafrikanska republiken och i grannländerna där centralafrikanska flyktingar har sökt skydd.

Vi kommer också att utvärdera arbetsmiljön för sin personal och undersöka hur de aktuella händelserna påverkar den humanitära insatsen i framtiden.

– Vi uppmanar övergångsregeringen i CAR och alla väpnade grupper inblandade i konflikten att omedelbart och offentligt fördöma denna fasansfulla attack, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

– Vi kräver att alla väpnade grupper tar ansvar för befolkningen som bor i områden som står under deras kontroll. De måste offentligt åta sig att kontrollera sina trupper och få dem att respektera civilbefolkningen och humanitära hjälparbetare, fortsatte Arjan Hehenkamp. Vi uppmanar övergångsregeringen som stöds av de internationella militära styrkorna att utföra sitt uppdrag och skydda den utsatta befolkningen.

Vi är chockade att varken övergångsregering eller representanter för väpnade grupper starkt fördömt massakern i Boguila eller liknande våldsdåd som har inträffat i landet. Det är viktigt att parterna i konflikten tar ansvar och uttalar sig offentligt om dessa övergrepp.

– Ett angrepp på Läkare Utan Gränser är ett angrepp på en av de ledande medicinska grupperna i landet idag. I vissa områden är vi den enda organisation som tillhandahåller någon form av sjukvård, säger Arjan Hehenkamp. Vi vill fortsätta att ge människorna sjukvård, men andra grupper i landet måste också ta sitt ansvar.

Under de senaste 18 månaderna har vår personal flera gånger utsatts för våldsamma övergrepp. De flesta skedde i området Ouham där staden Boguila ligger. Även personal från hälsoministeriet och andra internationella humanitära organisationer har utsatts för attacker.

Konflikten i Centralafrikanska republiken har pågått i över ett år. Befolkningen har tvingats på flykt och utsatts för extremt våld vilket lett till en hälsokris utan motstycke i landet. Trots det har det internationella samfundet och de fredsbevarande styrkorna i landet reagerat med likgiltighet.

Läkare Utan Gränser är sedan 2006 ansvarig för verksamheten på sjukhuset i Boguila och tillhandahåller sjukvård för runt 45 000 invånare i regionen. Våra team stödjer arbetet på sju vårdmottagningar i närheten av Boguila. Där behandlar teamen främst malariapatienter och remitterar patienter till sjukhuset i staden. Varje månad genomförs mellan 9 000 och 13 000 behandlingar och mellan 5 000 och 10 000 patienter behandlas mot malaria. 

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.