Hoppa till huvudinnehåll

Vi når nya platser

Publicerad 14 november 2013
Vår logisitker Angelo lastar av nödhjälp från en lastbil i Guiuan.
Foto: MSF
99 procent av staden Guiuan är jämnad med marken av tyfonen Hayian

Vårt team har med bil, båt, flyg och helikopter nått norra delen av ön Cebu, östra delen av ön Samar, ön Panay och västra Leyteprovinsen - för att utvärdera skadorna i området och de medicinska behoven hos befolkningen.

Stormens kraft var massiv och mycket av regionens infrastruktur är obrukbar. Det innebär att ett stort antal människor inte ännu har fått hjälp - särskilt på avlägsna öar dit varken den nationella regeringen eller internationella organ har kunnat nå.

 – Tillgången till området är extremt svårt och det hindrar människor från att få hjälp. Vår prioritet är att ta oss till dessa människor i mer isolerade områden, de är svårast att nå och ofta de sista att få den hjälp de behöver, säger Natasha Reyes, samordnare i Filippinerna.

Stad jämnad med marken

Ett av våra team återvänt med flyg idag till Guiuan, en stad med 45 000 invånare i östra Samar och ett av de första områdena som tyfonen nådde. Skadorna är omfattande och behoven är enorma. Det lokala sjukhuset är också allvarligt skadat och fungerar inte.

– Situationen här är dyster. Staden är jämnad med marken - hus, sjukvårdsinrättningar, risfält, fiskebåtar - allt är förstört. Människor lever under öppen himmel, det finns inga hus kvar i hela Guiuan. Behoven är enorma och det finns en hel del omgivande byar som ännu inte nåtts av några hjälporganisationer, säger Alexis Moens, vår teamledare.

Vi planerar att börja ge sjukvård till befolkningen i Guiuan så snart som möjligt. De svårast skadade människorna har redan evakuerats. Vi kommer också att arbeta med vatten och sanitet, samt tillfälliga skydd i staden. Imorgon kommer vi med hjälp av helikopter undersöka situationen på mer avlägsna öar. Beroende på vilka behov som finns, skulle nästa steg vara att skicka mobila kliniker längre upp längs kusten i östra Samar och med båtar till öar längre bort.

– Idag träffade jag en man som förlorat hela sin familj. Han var på sjukhus för att han hade försökt hugga sig själv med en kniv i bröstet. Tragiskt nog hör vi denna typ av berättelser på många ställen. Det finns byar som har förlorat så många människor och psykosocialt stöd kommer att vara avgörande för att hjälpa människor att bygga upp sina liv, säger Moens.

Fler team bedömer behov

Våra team har med hjälp av helikopter nått ön Panay där de uppskattar att 50 procent av staden Roxas har förstörts. De kommer att försöka nå San Dionisio, Estancia och Balasai på nordöstra Panay för att bedöma behoven där. I morgon flyger även ett team med två sjuksköterskor, en logistiker och en vatten- och sanitetsspecialist från Manila till Iliolo.

Ett ​​team nådde idag Tacloban med helikopter och utvärderar för närvarande situationen.

Ett annat team som varit i Ormoc på västra Leyte rapporterar att majoriteten av byggnaderna är förstörda och att det finns ingen eller liten tillgång till elektricitet. Sjukhuset är delvis förstört och istället för de ursprungliga 200 sängplatserna finns nu bara en akutmottagning med 25 bäddar.

Ytterligare ett team har varit i norra Cebu, där de flesta av de människor som fördrivits tycks ha funnit skydd hos andra familjer. Det lokala sjukhuset överhopades med patienter direkt efter att tyfonen passerat genom området, men andra närliggande vårdcentraler och sjukhus fungerade som stöd och de klarar sig relativt bra. Vårt team gick senare ombord på en färja till ön Bantayan, där de kommer att stanna över natten och fortsätta bedömningen.

Mer personal och material är på väg

Läkare Utan Gränser kommer under de kommande dagarna att ha mer än 100 anställda i området, däribland läkare, sjuksköterskor, kirurger, logistiker, psykologer och vatten och sanitetsexperter. Tio flygplan med hjälpmaterial, inklusive medicinsk utrustning, material för att bygga skydd, hygienartiklar, samt vatten- och sanitetsutrustning - skickas till Filippinerna från våra lager runt om i världen. Tre av de planen anlände till Cebu igår.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare