Hoppa till huvudinnehåll

Vi säkerställer stödet till flyktingarna från östra Aleppo

Publicerad 23 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hjälppaket för vintern

Hjälppaket för vintern. 

Vårt akutteam i Idlib fortsätter att besöka byarna som tar emot ett större antal internflyktingar, för att bedöma behovet hos de nyanlända från östra Aleppo. Som ett resultat har 128 familjer fått hjälppaket med bland annat hygienartiklar och vinterkläder. 

Våra medicinska team fortsätter dessutom att övervaka situationen på de största sjukhusen som tar emot skadade som evakuerats från östra Aleppo. Sedan början av medlingen den 15 december har minst 23 kubikmeter av läkemedel och medicinska material levererats till dessa sjukhus för att öka lagren.

Cirka 200 patienter som evakuerats från östra Aleppo har hittills hänvisas till Turkiet för behandling och ytterligare 800 har lagts in på vårdinrättningar i området runt Idlib och Aleppo. Behoven hos de patienter som krävde akut sjukvård har redan skötts om. De flesta av de evakuerade är utspridda i 18 byar på landsbygden väster om östra Aleppo.

Läkare Utan Gränser säkerställer att det inte finns några brister i stödet till internflyktingarna och att hjälpen är omedelbar.

Vi kräver nu att alla inblandade parter i konflikten respekterar civilbefolkningen i hela Syrien, och att de civila i belägrade områden ges rätt att ta emot humanitär hjälp och rätt att fly till säkrare områden om de önskar.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.