Hoppa till huvudinnehåll

Vi säkerställer stödet till flyktingarna från östra Aleppo

Publicerad 23 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hjälppaket för vintern

Hjälppaket för vintern. 

Vårt akutteam i Idlib fortsätter att besöka byarna som tar emot ett större antal internflyktingar, för att bedöma behovet hos de nyanlända från östra Aleppo. Som ett resultat har 128 familjer fått hjälppaket med bland annat hygienartiklar och vinterkläder. 

Våra medicinska team fortsätter dessutom att övervaka situationen på de största sjukhusen som tar emot skadade som evakuerats från östra Aleppo. Sedan början av medlingen den 15 december har minst 23 kubikmeter av läkemedel och medicinska material levererats till dessa sjukhus för att öka lagren.

Cirka 200 patienter som evakuerats från östra Aleppo har hittills hänvisas till Turkiet för behandling och ytterligare 800 har lagts in på vårdinrättningar i området runt Idlib och Aleppo. Behoven hos de patienter som krävde akut sjukvård har redan skötts om. De flesta av de evakuerade är utspridda i 18 byar på landsbygden väster om östra Aleppo.

Läkare Utan Gränser säkerställer att det inte finns några brister i stödet till internflyktingarna och att hjälpen är omedelbar.

Vi kräver nu att alla inblandade parter i konflikten respekterar civilbefolkningen i hela Syrien, och att de civila i belägrade områden ges rätt att ta emot humanitär hjälp och rätt att fly till säkrare områden om de önskar.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.