Hoppa till huvudinnehåll

Vi ser över behoven efter orkanen på Haiti

Publicerad 9 oktober 2016
Foto: Andrew McConnell/Panos Pictures
Många hem förstördes i Roche-en-Bateau, sydvästra Haiti, av orkanen Matthew den 4 oktober.

I efterdyningarna av orkanen Matthew, som drabbade Haiti den 4 oktober, håller vi på att utvärdera behoven av sjukvård och annan humanitär hjälp.

Uppdaterat 13 oktober.

Fyra medicinska team har begett sig till drabbade områden i fem av landets departement; Grande Anse, Sud, Nippes, Artibone och Nordvästra departementet.

Det är fortfarande svårt att nå de drabbade områdena och än så länge är det för tidigt att avgöra vilka behov som finns. Enligt haitiska myndigheter har orkanen krävt många dödsoffer och risken för kolerautbrott i drabbade områden är mycket hög.

Infekterade sår

Vårt team har färdats landvägen och i helikopter till departementet Sud och där bevittnat omfattande förstörelse av hus och annan infrastruktur längs kusten mellan Tiburon och Port-à-Piment. Vi har öppnat ett kolerabehandlingscenter i Port-à-Piment med 150 sängplatser och människor börjar nu anlända till de lokala sjukhusen, många av dem med skador på fötter och ben som börjar bli infekterade, men även fall av kolera. Vårt team bistod med första-hjälpen till skadade människor, behandlade kolerapatienter och donerade också mediciner och annan utrustning för att behandla skador till sjukhuset i Les Cayes. På sjukhuset förbereder man sig på att ta emot ett ökat antal skadade de närmaste dagarna.

Redo för kolera

Ett annat av våra team har från luften sett förstörelsen i departementet Grande Anse och försöker nu landvägen nå fram till kustområdena. Ytterligare ett tredje team nådde på fredagskvällen fram till Nippes. I Petit Trou, i Nippes, skadades två lokala vårdcentraler i orkanen. En mobil klinik från Läkare Utan Gränser har hittills behandlat cirka 400 patienter i Petit Trou och på andra håll i Nippes, för bland annat urinvägsinfektioner, feber, hudinfektioner och diarré. Utöver det bistår teamen med sjukvård och gör sig redo för att behandla fall av kolera. Många människor dricker flodvatten på grund av bristen på rent vatten. 

I Jérémie saknar sjukhuset vatten och elektricitet efter orkanen. Det finns ett stort antal människor med infekterade sår och även kolerafall. Vi behandlade fler än 450 skadade patienter under tre dagar. Vi stödjer också staden Saint Antoines sjukhus och har öppnat en mobil klinik i området.

Ett fjärde team åker just nu runt i Artibonite och Nordvästra departementen för att ta reda på vilken medicinsk kapacitet som finns och eventuella behov av vatten, sanitet och humanitär hjälp bland människor som tvingats lämna sina hem. Teamen funnit att flera vårdcentraler och behandlingscenter för kolera förstörts, liksom brunnar och vattennätverk. Många gårdar har också förstörts och befolkningen tar sitt dricksvatten från floder vilket ökar risken för kolera.

Vi fortsätter arbetet med att nå ut till områden som ännu inte fått nödhjälp och där vi inte kunnat bedöma vilka behov som finns.

För närvarande arbetar 26 av Läkare Utan Gränsers medarbetare med att utvärdera behoven i Haiti efter orkanen Matthew. Dessutom har vi sex ordinarie projekt i huvudstaden Port-au-Prince; brännskadeenheten på Drouillard-sjukhuset, Tabarre traumasjukhus, akutsjukhuset Martissant 25, Nap Kenbe kirurgiska sjukhus, förlossningssjukhuset Cruo samt Pran Men’m-kliniken för människor som utsatts för sexuellt våld. Vi stödjer också Diquini-centret för kolerapatienter och har även ett kolerabehandlingscenter som kan vara operativt inom ett par timmar.  

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare