Hoppa till huvudinnehåll

Vi storstädar och utbildar

Publicerad 10 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vi organiserade om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna.

Vi organiserade om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna.

Ivonne, min narkosläkarkollega som jag arbetar mest med, och jag har dragit igång utbildning för alla läkare och sjuksköterskor på akutmottagningen. 

Efter några akutlarm där vi båda frustrerat letat efter utrustning och hjälp på akutmottagningen satte vi oss ned en kväll och ritade en plan för hur det  skulle kunna fungera bättre. Det gällde dels hur själva akutrummet skulle vara organiserat, dels hur vi alla skulle arbeta på bästa sätt.

Sånt här är ju inte så lätt – vi kommer utifrån och är här bara en kort tid och dessutom vill vi ändra på en massa saker. Det kan ju uppfattas väldigt negativt.

Vi var lite oroliga för det när vi försiktigt lade fram förslagen för vår medicinska chef, men mottagandet blev översvallande. Vi fick i stort sett fria händer, och i förra veckan organiserade vi om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna. Alla akutläkemedel på ett ställe, en rullvagn per patientbrits med allt som behövs för att starta intravenös vätska och lägga bandage, och dessutom flyttade vi ut tre stora förrådsskåp som bara tog plats. Det blev jättefint, mycket rymligare och det funkar!

Utbildning med Hella Hultin i Jemen.Foto: Hella Hultin.

Vi har också startat utbildning i hjärt- lungräddning, en timme varje eftermiddag. Fyra och fyra kommer akutläkarna och övar på detta med oss. Detta är naturligtvis sådant som alla har gjort tidigare under sina utbildningar, men man måste öva både på samarbete och teknik för att allt ska fungera i akuta situationer. Vi har en docka som vi använder under dessa lektioner och akutläkarna får ett fiktivt scenario varje gång som de ska lösa på ett medicinskt korrekt sätt. Och de ska visa alla sina åtgärder på dockan. Vi trodde kanske att entusiasmen inför detta skulle vara måttlig, men faktum är att det snarast blev populärt. Några har redan deltagit flera gånger!

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.