Hoppa till huvudinnehåll

Vi storstädar och utbildar

Publicerad 10 mars 2017
Vi organiserade om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna.
Foto: Hella Hultin
Vi organiserade om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna.

Ivonne, min narkosläkarkollega som jag arbetar mest med, och jag har dragit igång utbildning för alla läkare och sjuksköterskor på akutmottagningen. 

Efter några akutlarm där vi båda frustrerat letat efter utrustning och hjälp på akutmottagningen satte vi oss ned en kväll och ritade en plan för hur det  skulle kunna fungera bättre. Det gällde dels hur själva akutrummet skulle vara organiserat, dels hur vi alla skulle arbeta på bästa sätt.

Sånt här är ju inte så lätt – vi kommer utifrån och är här bara en kort tid och dessutom vill vi ändra på en massa saker. Det kan ju uppfattas väldigt negativt.

Vi var lite oroliga för det när vi försiktigt lade fram förslagen för vår medicinska chef, men mottagandet blev översvallande. Vi fick i stort sett fria händer, och i förra veckan organiserade vi om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna. Alla akutläkemedel på ett ställe, en rullvagn per patientbrits med allt som behövs för att starta intravenös vätska och lägga bandage, och dessutom flyttade vi ut tre stora förrådsskåp som bara tog plats. Det blev jättefint, mycket rymligare och det funkar!

Vi har också startat utbildning i hjärt- lungräddning, en timme varje eftermiddag. Fyra och fyra kommer akutläkarna och övar på detta med oss. Detta är naturligtvis sådant som alla har gjort tidigare under sina utbildningar, men man måste öva både på samarbete och teknik för att allt ska fungera i akuta situationer. Vi har en docka som vi använder under dessa lektioner och akutläkarna får ett fiktivt scenario varje gång som de ska lösa på ett medicinskt korrekt sätt. Och de ska visa alla sina åtgärder på dockan. Vi trodde kanske att entusiasmen inför detta skulle vara måttlig, men faktum är att det snarast blev populärt. Några har redan deltagit flera gånger!