Hoppa till huvudinnehåll

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Publicerad 17 maj 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa. 

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. Det nya fallet är kopplat till epidemins epicentrum, öster om Tumba-sjön.

Sedan tidigare har 51 personer visat symptom på hemorragisk feber i Equateur-regionen i Kongo-Kinshasa, varav 28 har bekräftats som ebola, 26 personer har hittills avlidit*. 514 personer, som har varit i kontakt med smittade personer, har underrättats av de nationella hälsomyndigheterna och hålls under övervakning.

Vi trappar upp vår insats i de drabbade områdena Mbandaka och Bikoro. Akutteam är redan på plats och har etablerat en isoleringszon på Mbandaka-sjukhuset (fem sängplatser) och ett i Bikoro-sjukhuset (tio sängplatser). Vi har också upprättat två ebolacenter i Mbandaka och Bikoro med 20 sängplatser vardera.

26,5 ton material lastas i Bryssel som ska flygas till ebolainsatsen i Kongo-Kinshasa. 

Under de närmaste dagarna kommer flera ton med medicinskt material att anlända till Mbandaka. Där ingår bland annat:

  • medicinska kit
  • skydds- och desinfektionsutrustning för att isolera patienter (som skyddskläder, handskar och stövlar)
  • logistik- och hygienpaket (som presenningar, klorsprayskit och vattenreningskit)
  • läkemedel för palliativ vård

Måste kartlägga hur smittan nått storstad

Flera av våra mest erfarna medarbetare från tidigare ebolainsatser finns på plats i Kongo-Kinshasa, inklusive medicinsk personal, experter på infektionskontroll och logistiker.

– Detta är det nionde utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa under de 40 senaste åren. Hittills har utbrotten inträffat i avlägsna och isolerade områden. Så var fallet i Likati förra året då epidemin inte spred sig. Efter det nya bekräftade fallet i Mbandaka är situationen mycket allvarlig och oroande eftersom sjukdomen nu påverkar urbana områden. Det är avgörande att spåra misstänka fall för att få en klarare bild av hur sjukdomen spridits till staden, säger Henry Gray, vår akutsamordnare i Mbandaka.

– Vi har ett nära samarbete med hälsomyndigheterna och andra organisationer för att säkerställa en koordinerad, skräddarsydd och snabb insats för att stoppa spridningen av ebola, fortsätter Henry Gray.

Grundläggande åtgärder behövs genast

Vårt epidemiologiska forskningscenter Epicentre samarbetar med hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen WHO med att genomföra vaccineringar med ebolavaccinet rVSVDG-ZEBOV-GP. Samtidigt behövs grundläggande åtgärder för att stävja epidemin, som att:

  • Isolera och ge vård till patienter som diagnosticerats med ebola

  • Uppsökande verksamhet för att hitta de som är sjuka i ebola

  • Smittspårning med uppföljning av personer som varit i kontakt med de som insjuknat i ebola

  • Informationsarbete och hälsoupplysning om sjukdomen, till exempel hur man kan skydda sig och vad man ska göra om man blir sjuk

  • Stötta befintlig hälso- och sjukvård så att de som behöver söka vård kan göra det utan att riskera att smittas av ebola

  • Begrava de som avlider i ebola på ett säkert sätt för att undvika smittrisk

* Siffror från 22 maj, 2018. 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1981 och driver både långsiktiga och akuta projekt i 20 av landets 26 provinser. Vi ger sjukvård till dem som drabbats av konflikt och våld, till människor på flykt och till dem som drabbats av epidemier eller pandemier som hemorragisk feber, kolera, mässling och hiv/aids.

Läs mer om ebola.

Relaterade nyheter

Läkare Utan Gränsers personal med en patient i Butembo, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Oroande att farliga myter om ebola sprids

DEBATT | Det misstänkta ebolafallet i Sverige genererade rädsla, märkliga spekulationer och skuldbeläggande. Våra fältarbetare, som vårdat ebolasjuka i både Västafrika och i Kongo-Kinshasa, reder ut myterna som spridits.

Personal från Läkare Utan Gränser i laboratoriet på ett av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa
Ebola

Ebola: Vi öppnar ny mottagning i östra Kongo-Kinshasa

Patienter med misstänkt ebola kommer läggas in på mottagningen medan man inväntar resultaten från laboratoriet.

Céciles man mördades, sedan våltogs hon och hennes 17-åriga dotter.
Kongo-Kinshasa

Skyhög andel patienter våldtagna av beväpnade män

Under det senaste dryga året har vi vårdat 2 600 personer som utsatts för sexuellt våld i södra Kongo-Kinshasa. Av dessa patienter har 80 procent våldtagits av beväpnade män. Vittnesmålen från de som överlevt är fruktansvärda.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.