
Två svenskar som jobbar på plats med ebolautbrottet i Liberia Stefan Liljegren och Anneli Eriksson från Läkare Utan Gränser. De har intervjuats av SVT och beskriver den dramatiska situationen i Monrovia.
I mitten av augusti öppnade Läkare Utan Gränser ebolabehandlingscentret ELWA 3 med 120 bäddar i den liberianska huvudstaden Monrovia. Men antalet patienter är så stort att vårt team inte kan ta hand om alla som söker vård. Centret kommer att byggas ut ytterligare, men i nuläget måste vi skicka hem patienter.
Vår projektansvarige Stefan Liljegren och sjuksköterskan Anneli Eriksson intervjuades av SVT:s reporter Claes JB Löfgren i lördags. I intervjun beskriver de vilka svåra scener som utspelar sig på kliniken.
– Folk är unga, starka och friska och på några dagar så är de borta. Det är svårt att greppa, det är verkligen en för jävlig sjukdom, sade Anneli Eriksson när hon precis vårdat patienter på isoleringsenheten.
Större hjälpinsatser behövs
Stefan Liljegren förklarar att det är många som måste vänta utanför kliniken då det inte finns kapacitet att skriva in dem. Först när någon blir frisk eller dör, finns det plats för nya patienter. Han och de andra medarbetarna på ELWA 3 måste skicka hem många ebolasjuka. Med tragiska konsekvenser.
– Man säger till dem ”Jag vet att du jättesjuk, du kommer säkert dö inom några dagar. Jag skickar hem dig till din familj som du potentiellt smittar, din mamma, din pappa, dina barn”. Men jag kan inte göra något annat, förklarar Stefan Liljegren.
För honom är den enda lösningen på situationen att andra aktörer måste utöka sina insatser.
– Vi klarar inte av det här, det är oss alldeles övermäktigt som organisation. Vi räcker inte till. Andra måste gå in, stater måste gå in med massiva åtgärder, sätta igång hela maskineriet och komma på plats och hjälpa till.
Här kan du se hela SVT-intervjun:
FILM
Läs mer om situationen på vårt ebolabehandlingscenter i Monrovia...
