Hoppa till huvudinnehåll

”VI TVINGAS BE EBOLASJUKA ATT GÅ HEM”

Publicerad 1 september 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Stefan Liljegren (till höger) med en kollega i Monrovia som arbetar med hygien och desinfektion. FOTO: Läkare Utan Gränser.

Stefan Liljegren (till höger) med en kollega i Monrovia som arbetar med hygien och desinfektion. FOTO: Läkare Utan Gränser.

Två svenskar som jobbar på plats med ebolautbrottet i Liberia Stefan Liljegren och Anneli Eriksson från Läkare Utan Gränser. De har intervjuats av SVT och beskriver den dramatiska situationen i Monrovia.

I mitten av augusti öppnade Läkare Utan Gränser ebolabehandlingscentret ELWA 3 med 120 bäddar i den liberianska huvudstaden Monrovia. Men antalet patienter är så stort att vårt team inte kan ta hand om alla som söker vård. Centret kommer att byggas ut ytterligare, men i nuläget måste vi skicka hem patienter.

Vår projektansvarige Stefan Liljegren och sjuksköterskan Anneli Eriksson intervjuades av SVT:s reporter Claes JB Löfgren i lördags. I intervjun beskriver de vilka svåra scener som utspelar sig på kliniken.

– Folk är unga, starka och friska och på några dagar så är de borta. Det är svårt att greppa, det är verkligen en för jävlig sjukdom, sade Anneli Eriksson när hon precis vårdat patienter på isoleringsenheten.

Större hjälpinsatser behövs

Stefan Liljegren förklarar att det är många som måste vänta utanför kliniken då det inte finns kapacitet att skriva in dem. Först när någon blir frisk eller dör, finns det plats för nya patienter. Han och de andra medarbetarna på ELWA 3 måste skicka hem många ebolasjuka. Med tragiska konsekvenser.

– Man säger till dem ”Jag vet att du jättesjuk, du kommer säkert dö inom några dagar. Jag skickar hem dig till din familj som du potentiellt smittar, din mamma, din pappa, dina barn”. Men jag kan inte göra något annat, förklarar Stefan Liljegren.

För honom är den enda lösningen på situationen att andra aktörer måste utöka sina insatser.

– Vi klarar inte av det här, det är oss alldeles övermäktigt som organisation. Vi räcker inte till. Andra måste gå in, stater måste gå in med massiva åtgärder, sätta igång hela maskineriet och komma på plats och hjälpa till.

Här kan du se hela SVT-intervjun:

FILM

Läs mer om situationen på vårt ebolabehandlingscenter i Monrovia...

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

På den pediatriska avdelningen på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Monrovia. Ebolaepidemin 2014-2015 slog Liberias sjukvård i spillror.
Liberia

Lång vägs färd mot vård

Det har blivit tyst om Liberia. Men några år efter den svåra ebolaepidemin kämpar man fortfarande för att bygga upp en fungerande sjukvård. I utkanten av Monrovia har Läkare Utan Gränser ett barnsjukhus. Hit kommer de svårast sjuka barnen – men vägen hit är ofta lång.