Hoppa till huvudinnehåll

VI UNDERSÖKER SÄKERHETS-SITUATIONEN I AFGHANISTAN

Publicerad 15 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Stockholm, har sedan två veckor genomfört fältstudier i Afghanistan inom ramen för vårt projekt Sjukvård under attack (Medical Care Under Fire). I projektet granskar vi hur våldsincidenter påverkar vår möjlighet att erbjuda sjukvård till människor i olika länder.

Pieter-Jan, du befinner dig i Afghanistan, vad gör du?

Jag är just nu i Kabul för att komplettera resultaten från vår tidigare kartläggning som publicerades i rapporten Between Rethoric and Reality. Jag besöker och pratar med människor i andra organisationer, både internationella och afghanska. Bland annat har jag tittat på hur de jobbar med nya ambulanssystem ute i provinserna. Vi på Läkare Utan Gränser vill öka vår rörlighet under 2015, men det är svårt att nå ut till patienter på grund av de stora säkerhetsproblemen.

På vilket sätt påverkar säkerhetsläget möjligheten att erbjuda sjukvård i Afghanistan?

I vår rapport analyserade vi de säkerhetsrelaterade incidenter som drabbat våra insatser. Vi intervjuade då 800 patienter, och deras berättelser visade att verkligheten inte överensstämmer med retoriken från vissa politiker i västvärlden. I retoriken från politiker ges ofta en succéberättelse för att rättfärdiga de militära insatser man deltagit i. I verkligheten möter våra patienter allvarliga barriärer med strid och våld som hindrar dem från att söka sjukvård.

Vad säger folk om framtiden när det gäller säkerhetsläget?

Alla här är överens om att talibanerna är starkare. Men egentligen är inte talibanerna vårt största problem. De har med tiden börjat acceptera även västerländska, humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser. Det som däremot är väldigt oberäkneligt är de lokala polisstyrkorna. Det händer att de tränger sig in i våra sjukhus för att leta efter talibaner eller andra oppositionella, de respekterar inte alltid vårt medicinska mandat. Nu när de internationella styrkorna drar sig ur landet får den lokala polisen större makt.

Hur märker du själv av säkerhetsbristerna där du befinner dig?

Kabul brukar räknas som en av de säkrare platserna, men det känns faktiskt som en stad under belägring. Det passerar tunga stridshelikoptrar i luften, och så sent som i morse lyckades en självmordsbombare spränga en buss med afghanska militärer. Det är oftast militärer som är målet, så när vi är ute och kör försöker vi hålla avstånd från militärfordon. Men ibland fastnar man bredvid militärer i trafiken, och då känns det osäkert.

Hur ser du på framtiden för Läkare Utan Gränser i Afghanistan?

Vi är välkända och väldigt accepterade av både talibaner och andra grupper. Generellt kan man säga att det är helt otroligt hur många patienter vi kan behandla trots våldet som drabbar landet mer och mer.

Pieter-Jan van Eggermont på Twitter: @PJvanEggermont

Läs rapporten Beyond Rethoric and Reality

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.