Hoppa till huvudinnehåll

VI UNDERSÖKER SÄKERHETS-SITUATIONEN I AFGHANISTAN

Publicerad 15 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Stockholm, har sedan två veckor genomfört fältstudier i Afghanistan inom ramen för vårt projekt Sjukvård under attack (Medical Care Under Fire). I projektet granskar vi hur våldsincidenter påverkar vår möjlighet att erbjuda sjukvård till människor i olika länder.

Pieter-Jan, du befinner dig i Afghanistan, vad gör du?

Jag är just nu i Kabul för att komplettera resultaten från vår tidigare kartläggning som publicerades i rapporten Between Rethoric and Reality. Jag besöker och pratar med människor i andra organisationer, både internationella och afghanska. Bland annat har jag tittat på hur de jobbar med nya ambulanssystem ute i provinserna. Vi på Läkare Utan Gränser vill öka vår rörlighet under 2015, men det är svårt att nå ut till patienter på grund av de stora säkerhetsproblemen.

På vilket sätt påverkar säkerhetsläget möjligheten att erbjuda sjukvård i Afghanistan?

I vår rapport analyserade vi de säkerhetsrelaterade incidenter som drabbat våra insatser. Vi intervjuade då 800 patienter, och deras berättelser visade att verkligheten inte överensstämmer med retoriken från vissa politiker i västvärlden. I retoriken från politiker ges ofta en succéberättelse för att rättfärdiga de militära insatser man deltagit i. I verkligheten möter våra patienter allvarliga barriärer med strid och våld som hindrar dem från att söka sjukvård.

Vad säger folk om framtiden när det gäller säkerhetsläget?

Alla här är överens om att talibanerna är starkare. Men egentligen är inte talibanerna vårt största problem. De har med tiden börjat acceptera även västerländska, humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser. Det som däremot är väldigt oberäkneligt är de lokala polisstyrkorna. Det händer att de tränger sig in i våra sjukhus för att leta efter talibaner eller andra oppositionella, de respekterar inte alltid vårt medicinska mandat. Nu när de internationella styrkorna drar sig ur landet får den lokala polisen större makt.

Hur märker du själv av säkerhetsbristerna där du befinner dig?

Kabul brukar räknas som en av de säkrare platserna, men det känns faktiskt som en stad under belägring. Det passerar tunga stridshelikoptrar i luften, och så sent som i morse lyckades en självmordsbombare spränga en buss med afghanska militärer. Det är oftast militärer som är målet, så när vi är ute och kör försöker vi hålla avstånd från militärfordon. Men ibland fastnar man bredvid militärer i trafiken, och då känns det osäkert.

Hur ser du på framtiden för Läkare Utan Gränser i Afghanistan?

Vi är välkända och väldigt accepterade av både talibaner och andra grupper. Generellt kan man säga att det är helt otroligt hur många patienter vi kan behandla trots våldet som drabbar landet mer och mer.

Pieter-Jan van Eggermont på Twitter: @PJvanEggermont

Läs rapporten Beyond Rethoric and Reality

Relaterade nyheter

Barnmorskan Mimansa Madheden tillsammans med Aqila, som är ansvarig för fortbildning och klinisk träning på sjukhuset i Dasht-e-Barchi, Afghanistan.
Afghanistan

Den starka känslan av tacksamhet

Så lugnt och sansat som möjligt försökte vi prata med henne, för att informera om de eventuella konsekvenserna, för att förvissa oss om att hon för

På vårt sjukhus i Khost, Afghanistan, har vi i genomsnitt fler än 60 förlossningar varje dag.
Afghanistan

En riskfylld tvillingförlossning

"En dag kom en ung kvinna till oss på sjukhuset. Barnen låg på ett sätt så att de hakade i varandra. De kunde inte komma ut utan hjälp."
- Charlotta Grunewald, gynekolog i Afghanistan.

Barnmorskan Mimansa Madheden på sjukhuset där hon jobbar i Afghanistan.
Afghanistan

Som en bro med många vägar

"Jag får ofta frågan om hur en vanlig dag ser ut för mig här? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på – för alla ”vanliga” dagar här är så ovanliga."
- Barnmorskan Mimansa Madheden, Afghanistan.

Välkomstlunch med gamla kollegor i Afghanistan och barnmorskan Mimansa Madheden.
Afghanistan

Kära återseenden!

"Jag kliver ur bilen, med packning och allt. Sen kommer den ena efter den andra, jag vet inte vem som är gladast – de eller jag!"
- Mimansa Madheden är äntligen framme.