Hoppa till huvudinnehåll

VI UNDERSÖKER SÄKERHETS-SITUATIONEN I AFGHANISTAN

Publicerad 15 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare, utanför Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Kabul.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Stockholm, har sedan två veckor genomfört fältstudier i Afghanistan inom ramen för vårt projekt Sjukvård under attack (Medical Care Under Fire). I projektet granskar vi hur våldsincidenter påverkar vår möjlighet att erbjuda sjukvård till människor i olika länder.

Pieter-Jan, du befinner dig i Afghanistan, vad gör du?

Jag är just nu i Kabul för att komplettera resultaten från vår tidigare kartläggning som publicerades i rapporten Between Rethoric and Reality. Jag besöker och pratar med människor i andra organisationer, både internationella och afghanska. Bland annat har jag tittat på hur de jobbar med nya ambulanssystem ute i provinserna. Vi på Läkare Utan Gränser vill öka vår rörlighet under 2015, men det är svårt att nå ut till patienter på grund av de stora säkerhetsproblemen.

På vilket sätt påverkar säkerhetsläget möjligheten att erbjuda sjukvård i Afghanistan?

I vår rapport analyserade vi de säkerhetsrelaterade incidenter som drabbat våra insatser. Vi intervjuade då 800 patienter, och deras berättelser visade att verkligheten inte överensstämmer med retoriken från vissa politiker i västvärlden. I retoriken från politiker ges ofta en succéberättelse för att rättfärdiga de militära insatser man deltagit i. I verkligheten möter våra patienter allvarliga barriärer med strid och våld som hindrar dem från att söka sjukvård.

Vad säger folk om framtiden när det gäller säkerhetsläget?

Alla här är överens om att talibanerna är starkare. Men egentligen är inte talibanerna vårt största problem. De har med tiden börjat acceptera även västerländska, humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser. Det som däremot är väldigt oberäkneligt är de lokala polisstyrkorna. Det händer att de tränger sig in i våra sjukhus för att leta efter talibaner eller andra oppositionella, de respekterar inte alltid vårt medicinska mandat. Nu när de internationella styrkorna drar sig ur landet får den lokala polisen större makt.

Hur märker du själv av säkerhetsbristerna där du befinner dig?

Kabul brukar räknas som en av de säkrare platserna, men det känns faktiskt som en stad under belägring. Det passerar tunga stridshelikoptrar i luften, och så sent som i morse lyckades en självmordsbombare spränga en buss med afghanska militärer. Det är oftast militärer som är målet, så när vi är ute och kör försöker vi hålla avstånd från militärfordon. Men ibland fastnar man bredvid militärer i trafiken, och då känns det osäkert.

Hur ser du på framtiden för Läkare Utan Gränser i Afghanistan?

Vi är välkända och väldigt accepterade av både talibaner och andra grupper. Generellt kan man säga att det är helt otroligt hur många patienter vi kan behandla trots våldet som drabbar landet mer och mer.

Pieter-Jan van Eggermont på Twitter: @PJvanEggermont

Läs rapporten Beyond Rethoric and Reality

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.