Hoppa till huvudinnehåll

Vi uppmanar alla parter att skona civila i östra Aleppo

Publicerad 13 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Området Bustan Al Kasr i östra Aleppo, Syrien.

Området Bustan Al Kasr i östra Aleppo, Syrien.

Medan slaget om staden Aleppo når sin mest kritiska punkt ser vi med bestörtning på det våld som utövas mot civila och den passivitet som visas av alla de som kan göra något för att stoppa det. 

Vi uppmanar alla stridande parter att stå fast vid sin skyldighet att skydda civila i både belägrade områden och i de områden som nyligen tagits över av den syriska regeringen.

Beskjutningen av belägrade stadsdelar har under veckan varit tung, medan förhandlingarna fortfarande pågick under onsdagen för att tillåta evakueringar från enklaven.

Alla förhandlingar för att se till så att FN och andra aktörer, däribland Läkare Utan Gränser, får tillgång till de belägrade områdena i östra Aleppo i syfte att ge humanitärt bistånd har varit fruktlösa. I de flesta fall tycks människor inte ha haft möjlighet att fly när och var de ville. Det har varit omöjligt att evakuera patienter, få medicinskt material till sjukhusen och ge välbehövlig hjälp till de instängda i området. Alla berörda parter var och är ansvariga för detta misslyckande.

Även krig har regler. Teresa Sancristoval, ansvarig för våra akuta insatser i Aleppo

Det finns några få läkare och annan medicinsk personal kvar i östra Aleppo som arbetar under extrema förhållanden. Vi har regelbundet kontakt med dem och de uttrycker stor rädsla för den närmaste framtiden. Medicinsk personal och de patienter som de vårdar är skyddade enligt internationell humanitär rätt.

– De är rädda för vedergällningar de kan drabbas av. Under de senaste två dagarna har våra samtal handlat mer om avskedsmeddelanden och böner om evakuering än om något annat. De känner sig övergivna och lämnade åt sitt öde, utan någon väg ut, säger Teresa Sancristoval, ansvarig för våra akuta insatser i Aleppo

Vi är extremt oroliga över det öde som befolkningen nu möter i en konflikt med otaliga grymheter mot civilbefolkningen. Levnadsförhållandna är extrema och situationen i staden är kritisk. Folk sover på gatorna, i bilar och i moskéer, utan mat och vatten. Det är kallt och det finns ingen värme eller elektricitet. Människorna har förlorat all form av hopp. De är livrädda och försöker säga adjö till sina kära.

– Detta är en av de värsta kriserna vi har bevittnat i år. Vi vill påminna alla sidor att även krig har regler. Det är ytterst viktigt att alla parter tillåter människor att fly till säkerhet, tillåter evakuering av sjuka och sårade, och underlättar tillhandahållandet av skydd och humanitärt bistånd till de som fångas på frontlinjerna, säger Teresa Sancristoval.

Läkare Utan Gränser har åtagit sig att hjälpa civila i Aleppo (och i Syrien i allmänhet) om vi får tillträde till dem. Leveranser kan skickas in, eller så kan befolkningen bistås med medicinsk och humanitär hjälp om de når områden som vi har tillträde till eller om vi får tillträde till områden där de befinner sig.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.