Hoppa till huvudinnehåll

Vi vaccinerar 760 000 mot gula febern i Kongo-Kinshasa

Publicerad 17 augusti 2016
Foto: Dieter Telemans
Vaccinationskampanjen började i skolan Zone de Santé Kikimi i Kinshasa, Kongo-Kinshasa.

Nu mobiliserar vi stora resurser för att stödja de kongolesiska myndigheterna i kampen mot gula febern. De närmaste tio dagarna kommer 10,5 miljoner människor att vaccineras mot sjukdomen som det saknas behandling mot.

Under vaccinationskampanjen kommer vi att delta med 100 team om 16 personer i huvudstaden Kinshasa med målet att vaccinera 760 000 personer. För att möta utmaningen har vi flugit in personal från 19 länder och omplacerat dussintals lokalanställda som i vanliga fall arbetar i andra projekt i landet. Dessutom kommer 1 600 anställda inom landets hälso- och sjukvårdsdepartement att arbeta tillsammans med oss.

En sådan storskalig vaccinationskampanj innebär många logistiska utmaningar. Det handlar bland annat om att våra 65 fordon ska kunna ta sig fram i tätbefolkade bostadsområden och att kylkedjan fungerar, en stor utmaning med tanke på att teamen varje dag måste förnya 4 000 kylklampar och kylväskor på olika platser i staden.

– Med tanke på att det finns ett mycket säkert och effektivt vaccin är denna kampanj ett viktigt steg för att begränsa spridning av sjukdomen. Men det gäller att vi de kommande månaderna fortsätter att vara vaksamma, säger Axelle Ronsse, akutkoordinator.

Vi har funnits på plats sedan epidemin bröt ut i Kongo-Kinshasa och för närvarande arbetar vi i provinserna Kinshasa och Kwango, nära gränsen till Angola. Som ett stöd till kongolesiska myndigheter har hela befolkningen i staden Matadi,370 000 personer, redan vaccinerats. Sedan dess har vi avsatt 2,4 miljoner euro för att vaccinera totalt över en miljon kongoleser mot det dödliga viruset.

Vi ger också vård till  personer med misstänkt och bekräftad gula febern och organiserar aktiviteter för att försöka kontrollera myggorna som är bärare av viruset.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har epidemin, som började i januari förra året i Centralafrika, lett till 879 bekräftade fall och 119 dödsfall i Angola och 74 bekräftade fall och 16 dödsfall i Kongo-Kinshasa. Gula febern kan inte botas och den enda behandling som finns är till för att lindra symptomen. 15-50 procent av de smittade utvecklar den allvarligaste formen av sjukdomen vilket leder till döden. Vaccination är den bästa förebyggande metoden mot sjukdomen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare