Hoppa till huvudinnehåll

Vi vaccinerar en miljon barn mot mässling

Publicerad 7 april 2017
Foto: Markel Redondo
Ett barn i Guineas huvudstad Conakry vaccineras mot mässling.

Nu inleder vi, tillsammans med Guineas hälso- och sjukvårdsmyndighet, en vaccinationskampanj mot mässling i huvudstaden Conakry. Målet är att vaccinera en miljon barn.

 

Under ebolautbrottet 2014-2015 vaccinerades allt färre människor i Guinea. Utbrottet krävde enorma resurser och människor sökte inte upp vårdinrättningar på grund av rädslan att smittas av ebola. Därför slutade man genomföra rutinmässiga vaccinationer. Detta har gjort att tusentals barn i dag är oskyddade mot sjukdomar som kan förebyggas.

En landsomfattande vaccinationskampanj genomfördes av myndigheterna för ett år sedan. Trots det har 3 468 fall av mässling konstaterats och 14 människor har dött av mässling sedan början av året.

– Det faktum att ett nytt utbrott kommer bara ett år efter vaccinationskampanjen är oroande. Det visar också på de brister som finns inom sjukvården vilket gör det svårt att förebygga och förhindra sjukdomsutbrott, säger Ibrahim Diallo, Läkare Utan Gränsers representant i Guinea.

För att stävja mässlingsutbrottet har vi, tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Conakry, mobiliserat 126 team om 13 personer på 164 platser runtom i staden. Alla barn från sex månader upp till 10 år kommer att vaccineras mot mässling. Målet är att vaccinera en miljon barn. Vi stödjer också 30 vårdcentraler i Conakry som tar hand om barn som smittats med mässling samt hänvisar allvarligare fall till sjukhus.

Viktigt av att återuppbygga hälsostrukturen

Under ebolautbrottet i Västafrika dog över 11 000 människor. Sedan dess har FN:s världshälsoorganisation WHO och ledande experter inom hälsa påtalat vikten av att återuppbygga hälsostrukturen i de tre mest drabbade länderna, Guinea, Sierra Leone och Liberia. Men enligt FN var bara 18 procent av pengarna som betalades ut vid ebolautbrottet avsatta för återuppbyggandet.

Nu när mässling sprider sig i Guinea är Läkare Utan Gränser, tillsammans med Alima, de enda organisationerna som stödjer landets hälso- och sjukvårdsmyndighet i vaccinationskampanjen.

– Om ebola var en väckarklocka så har världen somnat om sedan dess. Det här mässlingutbrottet visar hur bristen på stöd och pengar fortfarande har en stor påverkan på befolkningen i Guinea, säger Mit Philips, läkare och hälsopolicyanalytiker på Läkare Utan Gränser.

Under ebolautbrottet inrättade vi behandlingscentrum i de värst drabbade länderna; Guinea, Liberia och Sierra Leone. Vi bistod också med psykologiskt stöd, övervakning och smittspårning. Som mest arbetade nästan 4 000 nationell personal och över 325 internationell personal för Läkare Utan Gränser med att bekämpa epidemin i de tre länderna. Under tiden tog vi emot 10 376 patienter, varav 5 226 var bekräftade ebolafall.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Guinea sedan 1984. För närvarande arbetar vi, tillsammans med landets hälso- och sjukvårdsmyndighet, med hiv och tbc-patienter där vi stöder cirka 9 000 hiv-patienter med behandling. I september förra året avslutade vi våra ebolarelaterade projekt i Guinea.

Mässling är en av de mest smittsamma virussjukdomarna som finns i dag. Uppskattningsvis 367 människor, mestadels barn, dör av mässling varje dag. Hälften av dem bor i Afrika söder om Sahara.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare