Hoppa till huvudinnehåll

”VI VÄNTADE PÅ BEKRÄFTELSE OM VAPENVILA NÄR PLÖTSLIGT…”

Published 12 augusti 2014
Den israeliska offensiven Protective Edge har gjort att människor tagit sin tillflykt till Al Shifa-sjukhuset i Gaza där Läkare Utan Gränser arbetar. Bilden är från den 24 juli 2014. FOTO: Samantha Maurin
Den israeliska offensiven Protective Edge har gjort att människor tagit sin tillflykt till Al Shifa-sjukhuset i Gaza där Läkare Utan Gränser arbetar. Bilden är från den 24 juli 2014. FOTO: Samantha Maurin

Gilles Pelissier är projektsamordnare för Läkare Utan Gränsers projekt i Gaza och säkerhetsansvarig för teamet. Igår väntade han på besked om en ny vapenvila medan han följde förhandlingarna som sker i Kairo mellan israeler och palestinier.

11 augusti 2014

"Vi väntade på bekräftelse på att vapenvilan skrivits under. Gazaremsan hade just träffats av tre eller fyra missiler, men människor i grannskapet trodde inte att det var så farligt. Sedan hörde vi en massiv explosion, det hade varit en stor träff 100 meter bakom Al Shifa-sjukhuset. Det förvånade mig eftersom det är ovanligt att missiler träffar så nära. Jag sa genast till våra team att gå in i vårt skyddsrum. Skyddsrummet ligger i mitten av bottenvåningen i det hus där Läkare Utan Gränser arbetar och bor. Vår byggnad är fem minuters körtid från Al Shifa-sjukhuset, det största sjukhuset på Gazaremsan.

Till skyddsrummet

Skyddsrummet har tjocka väggar och skyddar gott mot granatsplitter, men kan inte stå emot direkt bombning. Skyddsrummet är lättillgängligt för alla som arbetar på bottenvåningen eller bor i sovrummen på första våningen och alla som arbetar för Läkare Utan Gränser måste gå dit direkt i en akutsituation. Den här gången behövde vi inte stanna i skyddsrummet så länge. En ny 72-timmars vapenvila bekräftades av palestinierna, sedan av israelerna. Men striderna fortsatte mellan klockan åtta på kvällen, när vapenvila offentliggjordes, och fram till midnatt när den började gälla. De intensiva striderna före en vapenvila är typisk. Jag har noterat att bombningarna är speciellt intensiva innan en vapenvila börjar gälla och när den just har upphört. När den andra 72 timmar långa vapenvilan slutade klockan 8 på morgonen så återupptogs striderna omedelbart. Det första stilleståndet varade bara åtta minuter i stället för de 72 timmar som hade aviserats. Det fanns inget andrum.

Inga allvarligt skadade

Explosionen i närheten träffade en fabrik som tillverkar rengöringsprodukter och tvättmedel och som ligger precis bakom sjukhuset. Brandmännen hade andats in giftiga ångor, men vi fick inte in några skadade till sjukhuset och jämfört med tidigare dagar var det relativt lugnt. Läkare Utan Gränsers kirurgteam var upptaget med att göra icke akuta operationer.
Det var på samma sätt för vårt andra team på Nasser-sjukhuset i Khan Younis som ligger i södra delen av Gazaremsan. Miyuki, en japansk kirurg, och Kelly, en australiensisk narkosläkare, hade inga patienter i behov av akutkirurgi. Bombningarna var för långt bort, så de hördes inte och området var rätt tyst den natten. Men jag rådde alla att vara på sin vakt tills vapenvilan verkligen började gälla. Kelly, Miyuki och deras palestinska tolk tillbringade natten på Nasser-sjukhuset. Vi hade lyckats hitta ett litet kontor nära operationsrummet som kunde fungera som sovrum under natten och kontor under dagen. Så länge som det inte var vapenvila, var det för farligt att göra den 45 minuter långa resan tillbaka till Gaza city. Men idag har lugnet återvänt i och med vapenvilan och de kunde bege sig tillbaka."

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare