Hoppa till huvudinnehåll

Vi vårdar skadade efter strider i Aden

Publicerad 29 augusti 2019
En förstörd byggnad i Aden, Jemen
Foto: Agnes Varraine-Leca / Läkare Utan Gränser
En förstörd byggnad i Aden, Jemen

Efter onsdagens hårda strider i staden Aden har fler än 50 skadade tagits omhand på Läkare Utan Gränsers sjukhus. Ytterligare tio var döda vid ankomsten.

- Det är totalt kaos här. Under hela gårdagen pågick strider i staden. I dag på morgonen verkar det ha lugnat ner sig lite men mycket talar för att striderna kommer att återupptas när som helst, säger Caroline Seguin som ansvarar för vår insats i Aden.

På sjukhuset har 51 skadade tagits omhand. Ytterligare tio var döda vid ankomsten. På sjukhuset finns totalt 80 inneliggande patienter. Det är tredje gången på tre veckor som sjukhuset får en stor tillströmning av patienter, säger Caroline Seguin.

Det var tidigt på kvällen den 28 augusti som ett område i närheten av sjukhuset träffades i en bombattack utförd av den internationella koalitionen.

- För närvarande är det svårt att avgöra vilka grupper bland de stridande parterna som kontrollerar vilka områden i Aden. Flygplatsen och området runtomkring har stängts av, och risken att bli fast i striderna är överhängande, säger hon.

- Våra team står redo för att ta emot fler skadade. Vi har återigen informerat de olika väpnade grupperna och koalitionen att vi befinner oss på sjukhuset och var det ligger, förklarar hon vidare.

Sedan kriget bröt ut i Jemen 2015 har våra inrättningar träffats sex gånger, varav fem gånger i samband med luftangrepp ledda av koalitionen.

Striderna i Aden sker främst mellan styrkor som är lojala med president Hadi och trupper från den södra separatiströrelsen, Southern Transition Council (STC). De är allierade i sin kamp mot Ansar Allah och har under de senaste veckorna stridit för kontroll över provinser i de södra delarna av landet.

Våldsamma strider har också brutit ut i provinserna Abyan och Shabwah där Läkare Utan Gränser stöttar vårdsystemet genom donation av läkemedel, utrustning och andra varor.

Även mellan 9 och 12 augusti var Aden förvandlat till ett slagfält. På mindre än 24 timmar tog vårt team på sjukhuset emot en massiv tillströmning av sårade människor och behandlade 119 patienter.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare