Hoppa till huvudinnehåll

Viktig medicinsk hjälp stoppas i södra Jemen

Publicerad 26 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lastbil på väg till Taizprovinsen i Jemen

Vår lastbil på väg till Taizprovinsen i Jemen med livsnödvändigt sjukvårdsmaterial.

Läkare Utan Gränser tillåts inte föra väsentligt sjukvårdsmaterial till två sjukhus i staden Taiz i södra Jemen. Söndagen den 25 oktober stoppade Ansarallah/Houthi-styrkor våra lastbilar och tillät oss inte köra till de belägrade områdena i staden.

– Det finns väldigt många krigsskadade på sjukhusen i det belägrade området. Ändå hindras vi föra in livsnödvändigt sjukvårdsmaterial som behövs inom livräddande kirurgi. Det handlar bland annat om drän, narkosläkemedel, intravenös vätska, tillbehör för att sy sår och antibiotika, förklarar vår akutsamordnare Karline Kleijer som nyligen återvänt från Jemen.

 – Det är mycket frustrerande att vi efter flera veckor av förhandlingar inte har gjort några framsteg. Vi försöker övertyga myndigheterna om behovet att ge de drabbade oberoende sjukvård trots att vi fortsätter stötta sjukvårdsinrättningar i Houthi-kontrollerade områden, säger Karline Kleijer.

Skriande brist på mat och bränsle

Invånare i det belägrade området i Taiz vittnar om utökade restriktioner på införseln av vatten, bränsle och mat. Priserna har skjutit i höjden och folk har svårt att få tillräckligt med dricksvatten.

De vittnar även om att de lever i ständig skräck för krypskyttar, rikoschetter och granater som konfliktens båda parter använder urskillningslöst. Dessutom utsätts staden dagligen för lufträder. Folk kämpar för att ta sig till kliniker och sjukhus vilket försvåras av bränslebristen. Många uppsöker istället vård hemma hos sjuksköterskor och läkare de känner.

Vapenembargot mot Jemen har i praktiken lett till en allmän blockad från den Saudiledda koalitionens och FN:s sida. Det har resulterat i en skriande brist på mat och bränsle som bara går att köpa till ockerpriser.

– En stor del av invånarna har tvingats på flykt inom stadens gränser. Varje dag kämpar de för att överleva och för att få tag på tillräckligt med mat och vatten på grund av de höga priserna och osäkerheten, säger Karline Kleijer.

Oberoende sjukvård behövs

Det fanns tidigare 20 sjukhus för stadens 600 000 invånare. På grund av konflikten fungerar bara sex av sjukhusen, ofta bristfälligt. Sjukhusen saknar personal, bränsle och grundläggande mediciner, och är överbelamrade med de många skadade som behöver akutvård varje dag.

– Situationen i Taiz är allvarlig och den kommer bara att bli värre under de kommande veckorna om inget görs för att bespara civila från våldet och ge dem tillgång till grundläggande tjänster som sjukvård, säger Karline Kleijer.

Läkare Utan Gränser, en oberoende och neutral medicinsk humanitär organisation, förser alla sjukhus i Taiz med livsnödvändigt sjukvårdsmaterial – oberoende om sjukhusen kontrolleras av Ansarallah/Houthi-styrkor eller lokala motståndsgrupper. I Taiz har vi haft verksamhet sedan i maj och vårdat 3 644 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar. I hela Jemen har vi sedan mars vårdat 15 500 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar.

Vi uppmanar alla stridande parter att tillåta införsel av humanitärt och medicinskt material till alla områden, att trygga tillgång till medicinska anläggningar för alla sjuka och skadade, och att skydda medicinsk infrastruktur och personal i enlighet med internationell humanitär rätt och jemenitiska traditioner.

Läkare Utan Gränser ger oberoende och kostnadsfri sjukvård i fler än 70 länder. I Jemen arbetar organisationen i åtta av landets provinser, bland annat Sana’a, Saada, Aden, Taiz, Amran, Al-Dhale’, Ibb och Hajja.

Aktuellt om Jemen

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.