Hoppa till huvudinnehåll

Viktig medicinsk hjälp stoppas i södra Jemen

Publicerad 26 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lastbil på väg till Taizprovinsen i Jemen

Vår lastbil på väg till Taizprovinsen i Jemen med livsnödvändigt sjukvårdsmaterial.

Läkare Utan Gränser tillåts inte föra väsentligt sjukvårdsmaterial till två sjukhus i staden Taiz i södra Jemen. Söndagen den 25 oktober stoppade Ansarallah/Houthi-styrkor våra lastbilar och tillät oss inte köra till de belägrade områdena i staden.

– Det finns väldigt många krigsskadade på sjukhusen i det belägrade området. Ändå hindras vi föra in livsnödvändigt sjukvårdsmaterial som behövs inom livräddande kirurgi. Det handlar bland annat om drän, narkosläkemedel, intravenös vätska, tillbehör för att sy sår och antibiotika, förklarar vår akutsamordnare Karline Kleijer som nyligen återvänt från Jemen.

 – Det är mycket frustrerande att vi efter flera veckor av förhandlingar inte har gjort några framsteg. Vi försöker övertyga myndigheterna om behovet att ge de drabbade oberoende sjukvård trots att vi fortsätter stötta sjukvårdsinrättningar i Houthi-kontrollerade områden, säger Karline Kleijer.

Skriande brist på mat och bränsle

Invånare i det belägrade området i Taiz vittnar om utökade restriktioner på införseln av vatten, bränsle och mat. Priserna har skjutit i höjden och folk har svårt att få tillräckligt med dricksvatten.

De vittnar även om att de lever i ständig skräck för krypskyttar, rikoschetter och granater som konfliktens båda parter använder urskillningslöst. Dessutom utsätts staden dagligen för lufträder. Folk kämpar för att ta sig till kliniker och sjukhus vilket försvåras av bränslebristen. Många uppsöker istället vård hemma hos sjuksköterskor och läkare de känner.

Vapenembargot mot Jemen har i praktiken lett till en allmän blockad från den Saudiledda koalitionens och FN:s sida. Det har resulterat i en skriande brist på mat och bränsle som bara går att köpa till ockerpriser.

– En stor del av invånarna har tvingats på flykt inom stadens gränser. Varje dag kämpar de för att överleva och för att få tag på tillräckligt med mat och vatten på grund av de höga priserna och osäkerheten, säger Karline Kleijer.

Oberoende sjukvård behövs

Det fanns tidigare 20 sjukhus för stadens 600 000 invånare. På grund av konflikten fungerar bara sex av sjukhusen, ofta bristfälligt. Sjukhusen saknar personal, bränsle och grundläggande mediciner, och är överbelamrade med de många skadade som behöver akutvård varje dag.

– Situationen i Taiz är allvarlig och den kommer bara att bli värre under de kommande veckorna om inget görs för att bespara civila från våldet och ge dem tillgång till grundläggande tjänster som sjukvård, säger Karline Kleijer.

Läkare Utan Gränser, en oberoende och neutral medicinsk humanitär organisation, förser alla sjukhus i Taiz med livsnödvändigt sjukvårdsmaterial – oberoende om sjukhusen kontrolleras av Ansarallah/Houthi-styrkor eller lokala motståndsgrupper. I Taiz har vi haft verksamhet sedan i maj och vårdat 3 644 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar. I hela Jemen har vi sedan mars vårdat 15 500 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar.

Vi uppmanar alla stridande parter att tillåta införsel av humanitärt och medicinskt material till alla områden, att trygga tillgång till medicinska anläggningar för alla sjuka och skadade, och att skydda medicinsk infrastruktur och personal i enlighet med internationell humanitär rätt och jemenitiska traditioner.

Läkare Utan Gränser ger oberoende och kostnadsfri sjukvård i fler än 70 länder. I Jemen arbetar organisationen i åtta av landets provinser, bland annat Sana’a, Saada, Aden, Taiz, Amran, Al-Dhale’, Ibb och Hajja.

Relaterade nyheter

Saving lives without salaries

2017

I denna rapport dokumenterar vi konsekvenserna av att statsanställda läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal i Jemen inte fått l

Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.
Jemen

Ett år utan lön i Jemen

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön sedan ett år tillbaka.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.