
Läkare Utan Gränser tillåts inte föra väsentligt sjukvårdsmaterial till två sjukhus i staden Taiz i södra Jemen. Söndagen den 25 oktober stoppade Ansarallah/Houthi-styrkor våra lastbilar och tillät oss inte köra till de belägrade områdena i staden.
– Det finns väldigt många krigsskadade på sjukhusen i det belägrade området. Ändå hindras vi föra in livsnödvändigt sjukvårdsmaterial som behövs inom livräddande kirurgi. Det handlar bland annat om drän, narkosläkemedel, intravenös vätska, tillbehör för att sy sår och antibiotika, förklarar vår akutsamordnare Karline Kleijer som nyligen återvänt från Jemen.
– Det är mycket frustrerande att vi efter flera veckor av förhandlingar inte har gjort några framsteg. Vi försöker övertyga myndigheterna om behovet att ge de drabbade oberoende sjukvård trots att vi fortsätter stötta sjukvårdsinrättningar i Houthi-kontrollerade områden, säger Karline Kleijer.
Skriande brist på mat och bränsle
Invånare i det belägrade området i Taiz vittnar om utökade restriktioner på införseln av vatten, bränsle och mat. Priserna har skjutit i höjden och folk har svårt att få tillräckligt med dricksvatten.
De vittnar även om att de lever i ständig skräck för krypskyttar, rikoschetter och granater som konfliktens båda parter använder urskillningslöst. Dessutom utsätts staden dagligen för lufträder. Folk kämpar för att ta sig till kliniker och sjukhus vilket försvåras av bränslebristen. Många uppsöker istället vård hemma hos sjuksköterskor och läkare de känner.
Vapenembargot mot Jemen har i praktiken lett till en allmän blockad från den Saudiledda koalitionens och FN:s sida. Det har resulterat i en skriande brist på mat och bränsle som bara går att köpa till ockerpriser.
– En stor del av invånarna har tvingats på flykt inom stadens gränser. Varje dag kämpar de för att överleva och för att få tag på tillräckligt med mat och vatten på grund av de höga priserna och osäkerheten, säger Karline Kleijer.
Oberoende sjukvård behövs
Det fanns tidigare 20 sjukhus för stadens 600 000 invånare. På grund av konflikten fungerar bara sex av sjukhusen, ofta bristfälligt. Sjukhusen saknar personal, bränsle och grundläggande mediciner, och är överbelamrade med de många skadade som behöver akutvård varje dag.
– Situationen i Taiz är allvarlig och den kommer bara att bli värre under de kommande veckorna om inget görs för att bespara civila från våldet och ge dem tillgång till grundläggande tjänster som sjukvård, säger Karline Kleijer.
Läkare Utan Gränser, en oberoende och neutral medicinsk humanitär organisation, förser alla sjukhus i Taiz med livsnödvändigt sjukvårdsmaterial – oberoende om sjukhusen kontrolleras av Ansarallah/Houthi-styrkor eller lokala motståndsgrupper. I Taiz har vi haft verksamhet sedan i maj och vårdat 3 644 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar. I hela Jemen har vi sedan mars vårdat 15 500 patienter med krigsskador på sjukhus vi stöttar.
Vi uppmanar alla stridande parter att tillåta införsel av humanitärt och medicinskt material till alla områden, att trygga tillgång till medicinska anläggningar för alla sjuka och skadade, och att skydda medicinsk infrastruktur och personal i enlighet med internationell humanitär rätt och jemenitiska traditioner.
Läkare Utan Gränser ger oberoende och kostnadsfri sjukvård i fler än 70 länder. I Jemen arbetar organisationen i åtta av landets provinser, bland annat Sana’a, Saada, Aden, Taiz, Amran, Al-Dhale’, Ibb och Hajja.
