Hoppa till huvudinnehåll

VIKTIGT MED FORTSATT HJÄLP I DADAAB

Publicerad 11 mars 2014
En somalisk man och hans son utan för Läkare Utan Gränsers sjukhus i flyktinglägret Dadaab i Kenya.
En somalisk man och hans son utan för Läkare Utan Gränsers sjukhus i flyktinglägret Dadaab i Kenya.

Säkerhetsläget i världens största flyktingläger blir allt sämre, 40 procent av flyktingarna saknar ett boende som skyddar mot regn, 175 nya barn skrivs varje månad in för undernäring, samtidigt som många humanitära organisationer skär ner sin verksamhet visar vår rapport En osäker morgondag. Vi uppmanar givarländerna att fortsätta ge humanitärt stöd och vädjar till den kenyanska regeringen att öka tryggheten i lägren.

Med anledning av att planerna på ett frivilligt återvändande av hundratusentals flyktingar till Somalia blir allt mer konkreta, betonar vi att de flyktingar som blir kvar i Dadaab-lägret i Kenya även i fortsättningen måste få tillgång till humanitär hjälp. Vi släpper nu en rapport om den humanitära situationen i flyktinglägret Dagahaley, ett av de fem Dadaab-lägren i nordöstra Kenya. Rapporten med titeln ”Dadaab refugees: An uncertain tomorrow” skildrar de undermåliga villkoren och bristen på säkerhet i lägret. Enligt en enkätundersökning som gjordes förra året bland runt 1000 flyktingar, och som ingår i rapporten, uppger drygt 40 procent av flyktingarna att deras boende inte skyddar mot regn och en av tio att de saknar tillgång till latriner. 

Diarré vanligare

Uppgifter från i år förstärker bilden av den allvarliga situationen i lägret. I januari behandlade vi fler än 2 300 personer med vattnig diarré. Det är 900 fler personer än under samma period förra året.
 
– Den här ökningen visar tydligt att den sanitära situationen måste förbättras och att människor behöver tak över huvudet. Levnadsvillkoren för flyktingarna är i nuläget helt enkelt oacceptabla, säger Charles Gaudry, landansvarige i Kenya. 
 
Vi varnar nu för att processen med det frivilliga återvändandet ska ske på bekostnad av de människor som väljer att stanna i Dadaab-lägren. Många humanitära organisationer har redan gjort nedskärningar, dessutom blir säkerhetsläget i Dadaab allt värre. 

Vill inte återvända till Somalia

I vår undersökning tillfrågades flyktingarna också om de kunde tänka sig att återvända till sitt hemland Somalia. Trots de mycket svåra förhållandena i Dagahaley svarade fyra av fem flyktingar att de inte var beredda att återvända.
 
Utöver de bristfälliga levnadsförhållandena är undernäring ett allvarligt problem i Dagahaley. Även om läget för närvarande inte är akut skrivs varje månad 175 nya barn in i vårt nutritionsprogram. Dessutom behandlas runt 50 undernärda barn varje månad på organisationens sjukhus till följd av medicinska komplikationer.
 
– Våra team är i krisberedskap ifall matbristen blir ännu större, säger Charles Gaudry. Inte minst är vi oroliga för konsekvenserna av att andra humanitära aktörer får mindre resurser. Inom FN:s livsmedelsprogram var man tvungen att minska matransonerna med tjugo procent i november och december förra året. Om nedskärningarna fortsätter kan det få allvarliga konsekvenser för flyktingarnas hälsa.

Fortsatt stöd

Vi uppmanar alla aktörer, särskilt internationella givare, att tillhandahålla det stöd som behövs. Den kenyanska regeringen måste förbättra säkerheten för att biståndsorganisationer ska kunna fortsätta med sitt arbete i Dadaab. Vi understryker också att den kenyanska regeringen och FN:s flyktingorgan UNHCR måste säkerställa att flyktingarna kan återvända till Somalia på ett värdigt och säkert sätt.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Dadaab i tjugo år. I lägret Dagahaley är organisationen för närvarande den enda vårdgivaren. Varje månad genomför vi över 18 000 öppenvårdsbehandlingar och skriver in runt 450 patienter - både flyktingar och lokalbefolkningen - på vårt sjukhus.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare