Hoppa till huvudinnehåll

Vinter i flyktinglägren i Bulgarien

Publicerad 17 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

Kriget rasar fortfarande i Syrien och det har blivit svårare för syriska flyktingar att komma in i Europa. Det har lett till att allt fler tar sin tillflykt till Bulgarien men myndigheterna klarar inte av att hjälpa alla.

I år har närmare 10 000 migranter och flyktingar kommit till Bulgarien, de flesta från Syrien. Den oväntade tillströmningen har satt hård press på bulgariska myndigheter att förse alla nytillkomna med tak över huvudet och annan hjälp. Det finns fortfarande mycket som behöver göras inför vintern. Efter att ha sett de undermåliga levnadvillkor som råder på flyktingmottagningarna i huvudstaden Sofia och i de provisoriska lägren i de södra delarna av landet, så har vi startat projekt för att bistå flyktingarna med sjukvård.

Carla Peruzzo är medicinsk koordinator i Bulgarien. Hon berättar:

 – Människor bor i överfulla läger som är dåligt rustade för det stora antal migranter och flyktingar som kommit. Det är mycket att förbereda inför vintern, som ju redan är här. Byggnaderna är gamla och behöver rustas upp, det finns för få duschar och toaletter och väldigt begränsat med varmvatten och matlagningsmöjligheter.

- Bulgariska myndigheter gör en stor insats med att renovera de gamla, nedlagda byggnaderna och samla ihop tält och baracker för att människor ska ha tak över huvudet. Men problemen är många och resurserna knapphändiga. Det är inget rikt land och läkare och sjuksköterskor är underbetalda. De få som har möjlighet arbetar med oss under den lilla fritid som de har.

- De överfulla lägren och bristen på toaletter och duschar gör att det dyker upp sjukdomar som hudinfektioner, ögoninfektioner och diarré. Vi är också rädda för att vi kommer att få många fall av lunginflammation när vintern verkligen är här. Det är svårt med en god hygien och att håll sig varm. På natten kan temperaturen sjunka ned under minus tio grader eller lägre. Vi försöker förbättra det vi kan och informera människor om hur man sköter sin personhygien under de här förutsättningarna.

Olika vårdbehov

- Vi ser också patienter med mer komplexa behov. Det finns till exempel en 17-årig flicka här med ett sällsynt hjärtfel. Den enda behandlingen är hjärttransplantation, vilket är omöjligt för oss utföra. Det är ett väldigt svårt fall. För närvarande får hon dyr medicinering som hon inte har pengar till, så vi står för det. Men hon kan inte överleva i det här lägret så vi har vänt oss till FN:s flyktingorgan med förhoppningen om hon kan bli betraktad som ”en mycket sårbar person i behov av särskild uppmärksamhet”.

- Många människor är väldigt stressade och behöver psykologiskt stöd. De har flytt från kriget och lever med rädslan att aldrig kunna återvända hem. De har förlorat allt. En del kommer till oss med symptom och ber om hjälp trots att det inte är några fysiska problem. Idag kom en kvinna tre gånger med olika problem och till sist bröt hon ihop. De vill att någon ska ta hand om dem. Därför kommer våra team inom kort att förstärkas med en psykolog.

- Vi kom till Bulgarien i rättan tid. Det är oerhört viktigt att alla i lägren har tillgång till den medicinska hjälp som de behöver. Bulgariska myndigheter anstränger sig för att förbättra villkoren, men mycket mer behöver göras för att flyktingarnas levnadsstandard ska nå upp till en miniminivå, säger Carla.

Relaterade nyheter

Syrien

”Jag lovade att rädda hans son”

"När han äntligen blev lugn kunde jag inte låta bli att garantera honom att han inte skulle förlora två söner på en natt. Tanken for genom mitt huvud - jag ska, och jag måste, rädda hans yngre sons liv."
- Akin Chan, kirurg i norra Syrien.

Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.
Syrien

Att behandla thalassemi i Syrien

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

En pojke med astma får hjälp på akutmottagningen på ett av våra sjukhus i Syrien.
Syrien

Vi måste få arbeta i hela Syrien

Vi ber än en gång att den syriska regeringen ger oss tillträde till hela Syrien så att vi kan ge människor vård, var de än befinner sig. I sju års tid har vi nekats tillträde trots de enorma behoven i landet.