Hoppa till huvudinnehåll

Vinter i flyktinglägren i Bulgarien

Publicerad 17 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

Kriget rasar fortfarande i Syrien och det har blivit svårare för syriska flyktingar att komma in i Europa. Det har lett till att allt fler tar sin tillflykt till Bulgarien men myndigheterna klarar inte av att hjälpa alla.

I år har närmare 10 000 migranter och flyktingar kommit till Bulgarien, de flesta från Syrien. Den oväntade tillströmningen har satt hård press på bulgariska myndigheter att förse alla nytillkomna med tak över huvudet och annan hjälp. Det finns fortfarande mycket som behöver göras inför vintern. Efter att ha sett de undermåliga levnadvillkor som råder på flyktingmottagningarna i huvudstaden Sofia och i de provisoriska lägren i de södra delarna av landet, så har vi startat projekt för att bistå flyktingarna med sjukvård.

Carla Peruzzo är medicinsk koordinator i Bulgarien. Hon berättar:

 – Människor bor i överfulla läger som är dåligt rustade för det stora antal migranter och flyktingar som kommit. Det är mycket att förbereda inför vintern, som ju redan är här. Byggnaderna är gamla och behöver rustas upp, det finns för få duschar och toaletter och väldigt begränsat med varmvatten och matlagningsmöjligheter.

- Bulgariska myndigheter gör en stor insats med att renovera de gamla, nedlagda byggnaderna och samla ihop tält och baracker för att människor ska ha tak över huvudet. Men problemen är många och resurserna knapphändiga. Det är inget rikt land och läkare och sjuksköterskor är underbetalda. De få som har möjlighet arbetar med oss under den lilla fritid som de har.

- De överfulla lägren och bristen på toaletter och duschar gör att det dyker upp sjukdomar som hudinfektioner, ögoninfektioner och diarré. Vi är också rädda för att vi kommer att få många fall av lunginflammation när vintern verkligen är här. Det är svårt med en god hygien och att håll sig varm. På natten kan temperaturen sjunka ned under minus tio grader eller lägre. Vi försöker förbättra det vi kan och informera människor om hur man sköter sin personhygien under de här förutsättningarna.

Olika vårdbehov

- Vi ser också patienter med mer komplexa behov. Det finns till exempel en 17-årig flicka här med ett sällsynt hjärtfel. Den enda behandlingen är hjärttransplantation, vilket är omöjligt för oss utföra. Det är ett väldigt svårt fall. För närvarande får hon dyr medicinering som hon inte har pengar till, så vi står för det. Men hon kan inte överleva i det här lägret så vi har vänt oss till FN:s flyktingorgan med förhoppningen om hon kan bli betraktad som ”en mycket sårbar person i behov av särskild uppmärksamhet”.

- Många människor är väldigt stressade och behöver psykologiskt stöd. De har flytt från kriget och lever med rädslan att aldrig kunna återvända hem. De har förlorat allt. En del kommer till oss med symptom och ber om hjälp trots att det inte är några fysiska problem. Idag kom en kvinna tre gånger med olika problem och till sist bröt hon ihop. De vill att någon ska ta hand om dem. Därför kommer våra team inom kort att förstärkas med en psykolog.

- Vi kom till Bulgarien i rättan tid. Det är oerhört viktigt att alla i lägren har tillgång till den medicinska hjälp som de behöver. Bulgariska myndigheter anstränger sig för att förbättra villkoren, men mycket mer behöver göras för att flyktingarnas levnadsstandard ska nå upp till en miniminivå, säger Carla.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.