Hoppa till huvudinnehåll

Vinter i flyktinglägren i Bulgarien

Publicerad 17 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

En pojke med hosta undersöks av en barnläkaren Ludmila Bajdarova på vår klinik i flyktinglägret Voenna Rampa i Sofia.

Kriget rasar fortfarande i Syrien och det har blivit svårare för syriska flyktingar att komma in i Europa. Det har lett till att allt fler tar sin tillflykt till Bulgarien men myndigheterna klarar inte av att hjälpa alla.

I år har närmare 10 000 migranter och flyktingar kommit till Bulgarien, de flesta från Syrien. Den oväntade tillströmningen har satt hård press på bulgariska myndigheter att förse alla nytillkomna med tak över huvudet och annan hjälp. Det finns fortfarande mycket som behöver göras inför vintern. Efter att ha sett de undermåliga levnadvillkor som råder på flyktingmottagningarna i huvudstaden Sofia och i de provisoriska lägren i de södra delarna av landet, så har vi startat projekt för att bistå flyktingarna med sjukvård.

Carla Peruzzo är medicinsk koordinator i Bulgarien. Hon berättar:

 – Människor bor i överfulla läger som är dåligt rustade för det stora antal migranter och flyktingar som kommit. Det är mycket att förbereda inför vintern, som ju redan är här. Byggnaderna är gamla och behöver rustas upp, det finns för få duschar och toaletter och väldigt begränsat med varmvatten och matlagningsmöjligheter.

- Bulgariska myndigheter gör en stor insats med att renovera de gamla, nedlagda byggnaderna och samla ihop tält och baracker för att människor ska ha tak över huvudet. Men problemen är många och resurserna knapphändiga. Det är inget rikt land och läkare och sjuksköterskor är underbetalda. De få som har möjlighet arbetar med oss under den lilla fritid som de har.

- De överfulla lägren och bristen på toaletter och duschar gör att det dyker upp sjukdomar som hudinfektioner, ögoninfektioner och diarré. Vi är också rädda för att vi kommer att få många fall av lunginflammation när vintern verkligen är här. Det är svårt med en god hygien och att håll sig varm. På natten kan temperaturen sjunka ned under minus tio grader eller lägre. Vi försöker förbättra det vi kan och informera människor om hur man sköter sin personhygien under de här förutsättningarna.

Olika vårdbehov

- Vi ser också patienter med mer komplexa behov. Det finns till exempel en 17-årig flicka här med ett sällsynt hjärtfel. Den enda behandlingen är hjärttransplantation, vilket är omöjligt för oss utföra. Det är ett väldigt svårt fall. För närvarande får hon dyr medicinering som hon inte har pengar till, så vi står för det. Men hon kan inte överleva i det här lägret så vi har vänt oss till FN:s flyktingorgan med förhoppningen om hon kan bli betraktad som ”en mycket sårbar person i behov av särskild uppmärksamhet”.

- Många människor är väldigt stressade och behöver psykologiskt stöd. De har flytt från kriget och lever med rädslan att aldrig kunna återvända hem. De har förlorat allt. En del kommer till oss med symptom och ber om hjälp trots att det inte är några fysiska problem. Idag kom en kvinna tre gånger med olika problem och till sist bröt hon ihop. De vill att någon ska ta hand om dem. Därför kommer våra team inom kort att förstärkas med en psykolog.

- Vi kom till Bulgarien i rättan tid. Det är oerhört viktigt att alla i lägren har tillgång till den medicinska hjälp som de behöver. Bulgariska myndigheter anstränger sig för att förbättra villkoren, men mycket mer behöver göras för att flyktingarnas levnadsstandard ska nå upp till en miniminivå, säger Carla.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.