Hoppa till huvudinnehåll

Vittnesmål från Medelhavet

Publicerad 12 september 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En kvinna tillsammans med sin nio månader gamla dotter. De befann sig på båten som fick motorhaveri utanför Libyens kust.

En kvinna tillsammans med sin nio månader gamla dotter. De befann sig på båten som fick motorhaveri utanför Libyens kust. 

Den 1 september ger sig två gummibåtar av i skydd av mörkret. Bakom sig lämnar de Libyen, ett land i förfall. Men ingen kommer att klara resan till Europa. För många blir havet deras grav.

Först stannar den ena båtens motor och båten driver planlöst omkring på det öppna havet. Den andra båten fortsätter. Men snart börjar gummibåten tappa luft och människor hamnar i vattnet. Alla kan inte simma, få har flytväst. I panik försöker man ringa efter hjälp. Men båten sjunker innan någon hinner fram. Den enda hjälpen är två flygplan som åker förbi och kastar ut livflottar. Men det är inte tillräckligt. Fler än 100 människor ska ha drunknat.

Till slut kommer den libyska kustbevakningen och plockar upp de överlevande. Man hämtar även upp människorna ombord på den första båten. Totalt är de 276 som förs tillbaka till Libyen och blir inlåsta i förvar i Khoms. Där träffade våra team flera av dem när vi gav dem vård, bland annat nio personer som hade allvarliga kemiska brännskador. Det här är några av deras vittnesmål. 

Pojken, som är tio år gammal,med sin mamma och nio månader gamla lillasyster

Pojken, som är tio år gammal, flydde med sin mamma och nio månader gamla lillasyster. De befann sig på den första båten, som fick motorhaveri.

– Jag är här med min mamma och min lillasyster. Vi försökte ta oss till Europa över Medelhavet. Vi var många timmar till sjöss. Vi hade ingenting att dricka, så vi började dricka saltvatten. Jag tänkte att den italienska kustbevakningen skulle rädda oss. Till slut kom den libyska kustbevakning. Men de tog oss tillbaka oss till Libyen. Jag såg två döda kroppar. Det var människor som dött under flykten. Många grät.

– Vi ville fly från Libyen eftersom det är inte säkert här. Vi är rädda för att bli offer för människohandel. Alla är rädda. Vi är inte fria här. Jag födde min dotter i ett fångläger, berättar pojkens mamma.

En man, överlevde den förlista båten på Medelhavet.

– Solen var stark och båten började tappa luft. Alla bebisar dog. Människor började dricka saltvatten. Hur kunde vi ligga så många timmar i vattnet utan att någon räddade oss? Varför lämnade de oss att dö på havet?

Mannen överlevde förlisningen.

Kvinnan överlevde, men hennes man drunknade på Medelhavet.

– Vi ringde efter hjälp. Jag upprepade flera gånger att det fanns många kvinnor och barn ombord. Men det var för sent. Människor drunknade. Många människor. Varför räddade de oss inte? Vi såg ett flygplan. De slängde ut en livflotte till oss. Jag skrek på hjälp. Alla försökte rädda sig själva. Jag hade ingen flytväst, men kvinnan bredvid mig hade en. Jag hjälpte henne sätta på sig flytvästen. Sedan höll jag mig fast i henne och hennes flytväst.

Kvinnan överlevde, men hennes man drunknade.

Mannen var en dem som överlevde den förlista båten på Medelhavet.

– Ombord på båten fanns många gamla människor, och många kvinnor och barn. Men bara några hade flytvästar. De flesta kan inte simma. Tänk dig att åka ut till havs utan att kunna simma. De drunknade omedelbart. Jag minns de döda kropparna som flöt omkring.

Mannen var med på gummibåten som sjönk.

Foto alla bilder: Sara Creta/Läkare Utan Gränser.

Relaterade nyheter

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

Skriv under vår namninsamling så att vi kan fortsätta rädda liv på Medelhavet.
Medelhavet

Vårt räddningsarbete hotat – vi behöver ditt stöd!

Läget är kritiskt. Räddningsfartyget Aquarius tvingas avbryta sitt arbete på Medelhavet samtidigt som flyende människor fortsätter att drunkna. Höj din röst för hjälparbete och delta i vår namninsamling, så vi kan fortsätta rädda liv till sjöss.

Fartyget Aquarius vid en räddningsaktion tidigare i veckan.
Medelhavet

Italien tvingar Panama att stoppa räddningsfartyget Aquarius

Efter ekonomiska och politiska påtryckningar från den italienska regeringen drog panamanska myndigheter i lördags in fartyget Aquarius registrering. Vi kräver att EU försäkrar Panama att de italienska hoten är ogrundade eller omedelbart ser till att fartyget får en annan flagga att segla under.

De människor som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter.
Libyen

Vi vårdar överlevande i Libyen efter förlist båt

Över 100 människor har rapporterats drunknade efter att deras båt sjunkit utanför Libyens kust för över en vecka sedan. De som överlevde fördes tillbaka till Libyen. Där arbetade vårt medicinska team i flera timmar med att vårda  allvarliga skador.