Hoppa till huvudinnehåll

Vittnesmål: "Jag gjorde resan för mina barns skull"

Publicerad 22 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En flyktingkvinna på Kos tvättar kläder i havet i gryningen.

En flyktingkvinna på Kos tvättar kläder i havet i gryningen. 

Yana*, 25, från Syrien, är mamma till två små barn, en pojke på 11 år och en flicka på 16 månader. I flera dagar har de sovit i ett tält vid en vägkant i semesterstaden Kos, tillsammans med Yanas man och kusin. 

Yanas lilla dotter håller på att få tänder och till ljudet av hennes skrik beskriver Yana vad som förde dem hit:

”Vi är flyktingar. Vi bodde i staden Deir Azzor. Hemma är det krig - raketer och flygplansbomber.

I Syrien fanns det ingen som försvarade oss mot striderna och det fanns inget skydd. Vi kunde inte tända ljuset på kvällarna för då kunde militärens flygplan och helikoptrar ovan se och bomba oss.

Så en dag träffades vårt hus av raketer. Vi hann undan, men min far blev skjuten under flykten.

Vi lämnade Syrien och reste till Turkiet där vi stannade i en månad och 10 dagar. Sedan tog vi en överfull båt från Bodrum på den turkiska kusten till Kos.

Flyktingar sover under bar himmel i hamnen på Kos.

Som om jag såg döden

Ombord på båten fanns 60 personer, trots att den var byggd för max 15 passagerare. De åtta barnen satt i mitten av båten, med de vuxna runt sidorna. Båten var så överfull att det var svårt för min lilla dotter att andas.

Resan tog 40 minuter och det var en 40 minuter lång mardröm. Jag var så rädd, det var som om jag såg döden. Jag var tvungen att blunda. Vatten kom in i båten och alla blev blöta, barnen också.

När vi kom till Kos hade vi bara våra genomblöta kläder på kroppen. Allt bagage hade vi kastat i havet för att göra mer plats på båten.

Jag skulle inte göra den resan igen - aldrig. Nej, nej, nej.

Ingen framtid i Syrien

Vi gjorde denna fasansfulla, farliga resa eftersom vi ville göra våra barns liv säkrare och bättre. Det finns ingen framtid i Syrien för våra barn.

Jag har fortfarande familj kvar i Syrien: min mor, min bror och syster är där. De kan inte undkomma kriget eftersom de inte har råd. Att resa olagligt på detta sätt kostar mycket pengar. Vi betalade 3000 euro för fyra personer. Men vi hoppas att min mor, bror och syster också lyckas fly en dag och att vi kan återförenas.

under islamiska statens kontroll

Vi har kontaktat vår familj i Syrien med WhatsApp, trots att det är väldigt farligt att använda internet där. Islamiska staten har stoppat all tillgång till internet. Men det finns några hemliga platser där man kan koppla upp sig och min bror lyckades ta sig dit för att få veta att vi hade klarat resan till Grekland.

Islamiska staten har total kontroll över staden Deir Azzor. De tar våra hus, de tar böndernas mark, och de säger att de är staten nu. De är inte muslimer utan terrorister. Min bror berättade att de har befallt alla kvinnor att stanna inne i sina hus och inte gå ut.

Eftersom vi kom till Kos utan någonting har vi varit tvungna att köpa allt här - tältet, som kostade 50 Euro, kläder till barnen, blöjor - allt vi behöver.

Några flyktingpojkar sitter utanför det tält som är deras hem på Kos sedan flera dagar.

smutsigt och varmt

Min dotter har utslag i ansiktet på grund av de smutsiga förhållandena. Det ligger skräp överallt och det är väldigt varmt. Vi kommer att besöka läkaren (på Läkare Utan Gränsers mobila klinik) på morgonen.

Ikväll kommer vi att ta färjan till Aten, eftersom vi har lyckats få våra registreringspapper. Vi hoppas kunna resa vidare till Tyskland. Vi hoppas hitta arbete där och ett tryggt hem. Allt vi har gjort har varit för våra barn.

Hälsoinformatören Dora hjälper flyktingar hitta till Läkare Utan Gränsers mobila klinik i en skåpbil.

Men när kriget är över vill jag tillbaka till Damaskus - det är vackert där. Vi har sett Turkiet, vi har sett Grekland, vi är på väg till Tyskland, men jag vill inte bo på någon av dessa platser för alltid. Jag vill återvända till mitt Syrien. I mitt huvud lever alla mina minnen av livet i Syrien - det var det bästa livet någonsin.”

* Inte hennes riktiga namn

Aktuellt om Flyktingar

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.