Hoppa till huvudinnehåll

Publikationer

Här hittar du informationsmaterial i pdf-form. Direkt är Läkare Utan Gränsers tidning som utkommer fyra gånger per år och skickas till alla månadsgivare. Vill du bli månadsgivare? Läs mer här >

Direkt nr 3 2018

Direkt nr 3 2018 - Aciles nya hand

Världen förändras, liksom de kontexter vi arbetar i och våra patienters behov. Även om vårt främsta uppdrag alltid kommer att vara att ge akut medicinsk vård blir det allt viktigare att hitta långsiktiga lösningar på återkommande problem i fält. Det här numret handlar om innovationer och om hur Läkare Utan Gränser arbetar för att möta framtiden.

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2018

Direkt nr 2 2018 - Kongo-Kinshasa

Varje år dör närmare 50 000 kvinnor i världen efter en osäker abort. Genom att hjälpa fler abortsökande kvinnor hoppas Läkare Utan Gränser kunna bidra till att den siffran minskar. Läs mer om hur vi arbetar med aborter i det här numret av Direkt. Och så ett reportage från Kongo-Kinshasa – en av världens ignorerade kriser.

Bifogade filer

Manual för psykosocialt stöd till asylsökande

Manual för psykosocialt stöd till asylsökande

Den här manualen ger en praktisk översikt av Läkare Utan Gränsers interventionsmodell för psykosocialt stöd, som implementerades i ett projekt för asylsökande i Sverige mellan augusti 2016 och augusti 2017. 

Direkt nummer 1 2018

Direkt nr 1 2018 - Liberia efter ebolan

Först inbördeskrig och så ebola. Nu kämpar Liberia för att komma på fötter men behoven är fortfarande stora, inte minst inom sjukvården. Reportage från vårt barnsjukhus i Monrovia där svårt sjuka barn får en chans att överleva. Vi berättar också om hur hårt patientavgifter kan slå mot hälsan och om de indirekta följderna av kriget i Syrien – de som ofta glöms bort men som kan vara nog så förödande.

Bifogade filer

Direkt nummer 4 2017

Direkt nr 4 2017 - Etiska dilemman

Ofta drivs våra fältarbetare av ett starkt moraliskt patos, de vill göra en insats för människor i behov av hjälp, bidra med det de kan. Att då plötsligt upptäcka att det inte finns något som är rätt eller att det som är rätt av någon anledning inte går att göra – det kan leda till stark moralisk stress och i förlängningen till psykisk ohälsa eller att man hoppar av. I det här numret av Direkt skriver vi om etiska dilemman, i fält men även på hemmaplan. 

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2017

Direkt nr 3 2017 - Nya mediciner, nytt hopp

Det dröjde 50 år – men nu har äntligen två nya läkemedel mot tuberkulos kommit ut på marknaden. Vi skriver också om det koleradrabbade Jemen där sjukvården slagits i spillror efter två år av konflikt. Dessutom pratar vi med styrelseledamoten Karin Fischer Liddle om den allt sämre respekten för humanitära hjälparbetare.

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2017

Direkt nr 2 2017 - Räddaren i nöden

Vaccin är ett av de allra mest effektiva sätten att rädda liv och främja hälsa. Ändå dör 1,5 miljoner barn varje år av sjukdomar som hade kunnat förebyggas med vaccin. Vi rapporterar också om läget bland migranter i Libyen som ofta tvingas utstå tortyr och annan omänsklig behandling. Och så besöker vi Zimbabwe, där kvinnor med början på livmoderhalscancer blir botade med en ny metod.

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2017

Direkt nr 1 2017 - Med livet lagt på is

De har flytt från krig och umbäranden. De har överlevt färden över havet. Följ med till Götene i Skaraborg där Läkare Utan Gränser sedan i höstas ger psykologiskt stöd till asylsökande. Kirurgen Hella Hultin rapporterar från krigets Jemen, Niklas Bergstrand kämpar för att öka tillgången till tbc-medicin i Indien. Och vad var egentligen drivkraften bakom insatsen mot ebolaepidemin.

Bifogade filer

Direkt nummer 4 2016

Direkt nr 4 2016 - 19 708 räddade liv

Fler människor än någonsin förlorade livet på Medelhavet under 2016. I det här numret av Direkt kan du läsa vår medarbetare Alexander Ugglas dagbok från några dramatiska veckor på Medelhavet. Dessutom skriver vi om utbildning av fältarbetare, om hiv bland fiskare i Uganda. Och så gästkrönika av läkaren Johan von Schreeb.

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2016

Direkt nr 3 2016 - Kamp mot klockan

I nordöstra Nigeria är närmare tre miljoner människor på flykt. Deras tillvaro präglas av konflikten mellan Boko Haram och regeringen – och nu även av en mycket allvarlig undernäringskris. Vi skriver också om risken för epidemier i världen och så beger vi oss ut på jakt efter sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.   

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2016

Direkt nr 2 2016 - Mål: Att överleva

Hur överlever man krig och väpnade konflikter? I det här numret möter ni några av dem vars främsta mål är att överleva. Vi pratar också med några fältarbetare om risken att må psykiskt dåligt i fält. Dessutom en intervju med Helle Aagard, våra patienters röst i EU.   

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2016

Direkt nr 1 2016 - Märkt för livet

Vår sjuksköterska Malin Fransson berättar om en brännskadepatient som hon vårdade i Myanmar. Vi intervjuar också Amani Teklehaimanot som för 15 år sedan flydde över Medelhavet och nu hjälper andra ombord på en av våra båtar. 

Bifogade filer