Hoppa till huvudinnehåll

Publikationer

Här hittar du informationsmaterial i pdf-form. Direkt är Läkare Utan Gränsers tidning som utkommer fyra gånger per år och skickas till alla månadsgivare. 

Direkt nummer 1 2017

Direkt nr 1 2017 - Med livet lagt på is

De har flytt från krig och umbäranden. De har överlevt färden över havet. Följ med till Götene i Skaraborg där Läkare Utan Gränser sedan i höstas ger psykologiskt stöd till asylsökande. Kirurgen Hella Hultin rapporterar från krigets Jemen, Niklas Bergstrand kämpar för att öka tillgången till tbc-medicin i Indien. Och vad var egentligen drivkraften bakom insatsen mot ebolaepidemin.

Bifogade filer

Direkt nummer 4 2016

Direkt nr 4 2016 - 19 708 räddade liv

Fler människor än någonsin förlorade livet på Medelhavet under 2016. I det här numret av Direkt kan du läsa vår medarbetare Alexander Ugglas dagbok från några dramatiska veckor på Medelhavet. Dessutom skriver vi om utbildning av fältarbetare, om hiv bland fiskare i Uganda. Och så gästkrönika av läkaren Johan von Schreeb.

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2016

Direkt nr 3 2016 - Kamp mot klockan

I nordöstra Nigeria är närmare tre miljoner människor på flykt. Deras tillvaro präglas av konflikten mellan Boko Haram och regeringen – och nu även av en mycket allvarlig undernäringskris. Vi skriver också om risken för epidemier i världen och så beger vi oss ut på jakt efter sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.   

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2016

Direkt nr 2 2016 - Mål: Att överleva

Hur överlever man krig och väpnade konflikter? I det här numret möter ni några av dem vars främsta mål är att överleva. Vi pratar också med några fältarbetare om risken att må psykiskt dåligt i fält. Dessutom en intervju med Helle Aagard, våra patienters röst i EU.   

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2016

Direkt nr 1 2016 - Märkt för livet

Vår sjuksköterska Malin Fransson berättar om en brännskadepatient som hon vårdade i Myanmar. Vi intervjuar också Amani Teklehaimanot som för 15 år sedan flydde över Medelhavet och nu hjälper andra ombord på en av våra båtar. 

Bifogade filer

Direkt nr 4 2015 - Serbien: på tröskeln till tryggheten

Den 3 oktober bombades Läkare Utan Gränser sjukhus i Kunduz, Afghanistan, ett hårt slag för den krigsdrabbade befolkningen. Förutom Afghanistan besöker vi Serbien där tusentals flyktingar fastnat i ett ingenmansland, samt berättar om oumbärliga hivrådgivare i Sydafrika.

Bifogade filer

Direkt nr 2 2015 - Den livsfarliga resan

Allt fler flyktingar och migranter försöker ta sig över Medelhavet. Läkare Utan Gränser är på plats, både i södra Europa och på Medelhavet. Läs vittnesmålen från en fältarbetare i Italien och en flykting från Syrien.

Bifogade filer