Hoppa till huvudinnehåll

Publikationer

Här hittar du informationsmaterial i pdf-form. Direkt är Läkare Utan Gränsers tidning som utkommer fyra gånger per år och skickas till alla månadsgivare. 

Direkt nummer 4 2017

Direkt nr 4 2017 - Etiska dilemman

Ofta drivs våra fältarbetare av ett starkt moraliskt patos, de vill göra en insats för människor i behov av hjälp, bidra med det de kan. Att då plötsligt upptäcka att det inte finns något som är rätt eller att det som är rätt av någon anledning inte går att göra – det kan leda till stark moralisk stress och i förlängningen till psykisk ohälsa eller att man hoppar av. I det här numret av Direkt skriver vi om etiska dilemman, i fält men även på hemmaplan. 

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2017

Direkt nr 3 2017 - Nya mediciner, nytt hopp

Det dröjde 50 år – men nu har äntligen två nya läkemedel mot tuberkulos kommit ut på marknaden. Vi skriver också om det koleradrabbade Jemen där sjukvården slagits i spillror efter två år av konflikt. Dessutom pratar vi med styrelseledamoten Karin Fischer Liddle om den allt sämre respekten för humanitära hjälparbetare.

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2017

Direkt nr 2 2017 - Räddaren i nöden

Vaccin är ett av de allra mest effektiva sätten att rädda liv och främja hälsa. Ändå dör 1,5 miljoner barn varje år av sjukdomar som hade kunnat förebyggas med vaccin. Vi rapporterar också om läget bland migranter i Libyen som ofta tvingas utstå tortyr och annan omänsklig behandling. Och så besöker vi Zimbabwe, där kvinnor med början på livmoderhalscancer blir botade med en ny metod.

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2017

Direkt nr 1 2017 - Med livet lagt på is

De har flytt från krig och umbäranden. De har överlevt färden över havet. Följ med till Götene i Skaraborg där Läkare Utan Gränser sedan i höstas ger psykologiskt stöd till asylsökande. Kirurgen Hella Hultin rapporterar från krigets Jemen, Niklas Bergstrand kämpar för att öka tillgången till tbc-medicin i Indien. Och vad var egentligen drivkraften bakom insatsen mot ebolaepidemin.

Bifogade filer

Direkt nummer 4 2016

Direkt nr 4 2016 - 19 708 räddade liv

Fler människor än någonsin förlorade livet på Medelhavet under 2016. I det här numret av Direkt kan du läsa vår medarbetare Alexander Ugglas dagbok från några dramatiska veckor på Medelhavet. Dessutom skriver vi om utbildning av fältarbetare, om hiv bland fiskare i Uganda. Och så gästkrönika av läkaren Johan von Schreeb.

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2016

Direkt nr 3 2016 - Kamp mot klockan

I nordöstra Nigeria är närmare tre miljoner människor på flykt. Deras tillvaro präglas av konflikten mellan Boko Haram och regeringen – och nu även av en mycket allvarlig undernäringskris. Vi skriver också om risken för epidemier i världen och så beger vi oss ut på jakt efter sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.   

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2016

Direkt nr 2 2016 - Mål: Att överleva

Hur överlever man krig och väpnade konflikter? I det här numret möter ni några av dem vars främsta mål är att överleva. Vi pratar också med några fältarbetare om risken att må psykiskt dåligt i fält. Dessutom en intervju med Helle Aagard, våra patienters röst i EU.   

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2016

Direkt nr 1 2016 - Märkt för livet

Vår sjuksköterska Malin Fransson berättar om en brännskadepatient som hon vårdade i Myanmar. Vi intervjuar också Amani Teklehaimanot som för 15 år sedan flydde över Medelhavet och nu hjälper andra ombord på en av våra båtar. 

Bifogade filer

Direkt nr 4 2015 - Serbien: på tröskeln till tryggheten

Den 3 oktober bombades Läkare Utan Gränser sjukhus i Kunduz, Afghanistan, ett hårt slag för den krigsdrabbade befolkningen. Förutom Afghanistan besöker vi Serbien där tusentals flyktingar fastnat i ett ingenmansland, samt berättar om oumbärliga hivrådgivare i Sydafrika.

Bifogade filer

Direkt nr 2 2015 - Den livsfarliga resan

Allt fler flyktingar och migranter försöker ta sig över Medelhavet. Läkare Utan Gränser är på plats, både i södra Europa och på Medelhavet. Läs vittnesmålen från en fältarbetare i Italien och en flykting från Syrien.

Bifogade filer