Hoppa till huvudinnehåll

Publikationer

Här hittar du informationsmaterial i pdf-form. Direkt är Läkare Utan Gränsers tidning som utkommer fyra gånger per år och skickas till alla månadsgivare. 

I vår tidning Direkt kan du läsa om Läkare Utan Gränsers projekt världen över, dilemman och utmaningar våra fältarbetare ställs inför samt vittnesmål från våra patienter. Vill du få fördjupad information om vårt arbete? Maila Direkts redaktör Åsa Nyquist Brandt för att få ditt eget exemplar av tidningen Direkt!

Direkt nummer 4 2016

Direkt nr 4 2016 - 19 708 räddade liv

Fler människor än någonsin förlorade livet på Medelhavet under 2016. I det här numret av Direkt kan du läsa vår medarbetare Alexander Ugglas dagbok från några dramatiska veckor på Medelhavet. Dessutom skriver vi om utbildning av fältarbetare, om hiv bland fiskare i Uganda. Och så gästkrönika av läkaren Johan von Schreeb.

Bifogade filer

Direkt nummer 3 2016

Direkt nr 3 2016 - Kamp mot klockan

I nordöstra Nigeria är närmare tre miljoner människor på flykt. Deras tillvaro präglas av konflikten mellan Boko Haram och regeringen – och nu även av en mycket allvarlig undernäringskris. Vi skriver också om risken för epidemier i världen och så beger vi oss ut på jakt efter sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.   

Bifogade filer

Direkt nummer 2 2016

Direkt nr 2 2016 - Mål: Att överleva

Hur överlever man krig och väpnade konflikter? I det här numret möter ni några av dem vars främsta mål är att överleva. Vi pratar också med några fältarbetare om risken att må psykiskt dåligt i fält. Dessutom en intervju med Helle Aagard, våra patienters röst i EU.   

Bifogade filer

Direkt nummer 1 2016

Direkt nr 1 2016 - Märkt för livet

Vår sjuksköterska Malin Fransson berättar om en brännskadepatient som hon vårdade i Myanmar. Vi intervjuar också Amani Teklehaimanot som för 15 år sedan flydde över Medelhavet och nu hjälper andra ombord på en av våra båtar. 

Bifogade filer

Direkt nr 4 2015 - Serbien: på tröskeln till tryggheten

Den 3 oktober bombades Läkare Utan Gränser sjukhus i Kunduz, Afghanistan, ett hårt slag för den krigsdrabbade befolkningen. Förutom Afghanistan besöker vi Serbien där tusentals flyktingar fastnat i ett ingenmansland, samt berättar om oumbärliga hivrådgivare i Sydafrika.

Bifogade filer

Direkt nr 2 2015 - Den livsfarliga resan

Allt fler flyktingar och migranter försöker ta sig över Medelhavet. Läkare Utan Gränser är på plats, både i södra Europa och på Medelhavet. Läs vittnesmålen från en fältarbetare i Italien och en flykting från Syrien.

Bifogade filer