Hoppa till huvudinnehåll
Sortera: Nyast | Äldst | Relevans

Din sökning gav 7 träffar

  Publikation

  Direkt nr 4 2011 - Läkare Utan Gränser fyller 40

  Den 21 december är det 40 år sedan Läkare Utan Gränser bildades i Paris. Det har varit 40 år av omvälvande kriser och katastrofer som drabbat miljontals människor runt om i världen. Men också 40 år av en växande insikt om att humanitärt arbete aldrig kan vara meningslöst. I det här jubileumsnumret av Direkt tar vi med läsarna på en tidsresa genom vår verksamhet.

  Nyheter från fältet

  FN:S FLYKTINGKONVENTION 60 ÅR - VÄRT ATT FIRA?

  Denna vecka samlas världens ledare i Gèneve för att högtidlighålla att FN:s flyktingkonvention, mer formellt kallad 1951 års Konvention om flyktingars rättsliga ställning, fyller 60 år. Men det är ett jubileum som världens 15, 1 miljoner flyktingar har mycket liten anledning att fira. Idag stänger stater sina gränser alltmer och begränsar hjälpen till flyktingar och asylsökande.

  Nyheter från fältet

  "VARKEN PENGAR ELLER MAT KAN PÅ EGEN HAND LÖSA KRISEN I SOMALIA"

  Den pågående hungerkatastrofen i Somalia är akut och riskerar att skörda tusentals liv. Ett långvarigt krig har, tillsammans med torka och höga matpriser, lett till en humanitär kris som drabbar befolkningen och försvårar arbetet för Läkare Utan Gränser och andra hjälporganisationer på plats. Nu är det viktigt att engagemanget för Somalia håller i sig och att hjälpen tillåts nå fram.

  Nyheter från fältet

  "BEHOVET AV AKUTINSATSER ÄR FORTSATT ENORMT"

  Undernäringskrisen på Afrikas horn är akut. Tiotusentals människor är på flykt undan torka och väpnade konflikter. Tack vare svenskarnas engagemang och generösa gåvor har vi på Läkare Utan Gränser, i samarbete med Aftonbladet, den senaste veckan samlat in 5,4 miljoner kronor till akutinsatser i området. 

  Nyheter från fältet

  OMORALISKT ATT INTE BEHANDLA HIV

  Debattartikel publicerad i Göteborgsposten. Om hivpositiva upptäcks tidigt och får behandling kan många liv räddas och spridningen av viruset minska kraftigt. På ett FN-toppmöte i New York diskuterar världens ledare nu hur hiv ska bekämpas. Frågan är inte längre vad som måste göras, utan om det finns vilja att göra det, skriver Kristina Bolme Kühn, ordförande i Läkare Utan Gränser.

  Nyheter från fältet

  STÄLL KRAV PÅ HUR PENGARNA TILL UNDERNÄRINGSBEKÄMPNING ANVÄNDS

  Varje dag dör barn av undernäring trots att de fått äta sig mätta. Svenska pengar används till att köpa mat som vi aldrig skulle ge våra egna barn men som utan förbehåll ges till de mest utsatta människorna i världen. Läkare Utan Gränser uppmanar nu Sverige till att ta större ansvar för hur matbiståndet används. Debattartikel publicerad i OmVärlden.