Hoppa till huvudinnehåll

Johan startade egen insamling för att hedra dotterns minne

Maratonlöparen Johan Reberg är egen insamlare till förmån för Läkare Utan Gränser. Här springer han Marathon Des Sables – 25 mil i Saharas öken, för att hedra dotterns minne.

Johans dotter Lisa omkom i en tågolycka och han startade sin första egna insamling i hennes minne. Vänner, familj och kollegor har skänkt pengar till insamlingen som fått in över 140 000 kronor!

”Det är natt och året är 2009. Hela familjen ligger och sover, alla utom vår 14-åriga dotter Lisa som är ute och njuter av den svenska sommarnatten. Plötsligt vaknar jag och min fru Maria av att det bultar på dörren. Poliserna som står på trappan berättar att Lisa träffats av ett tåg, att hon omkommit i en fruktansvärd olycka.

Känslan efteråt – som om någon tryckt sin hand genom min bröstkorg, tagit mitt hjärta och kramat ur det. Aldrig någonsin hade jag kunnat föreställa mig att något skulle kunna göra så ont.

Saknaden kändes rent fysiskt 

Jag hade ont i hjärtat och magen. På en sekund hade livet förändrats totalt. Det var senare den sommaren, när min kompis Fredrik tog med mig ut i löpspåret, som jag märkte att om jag sprang så kunde jag döva det som gjorde så ont.

Om jag bara sprang någon mil längre än jag tänkt, eller tills det brände och sved i mina lungor och jag fick blodsmak i munnen så mildrades smärtan.

Johan Reberg med barnen några somrar innan dottern Lisa gick bort i en tågolycka.

Efter ett tag blev löpningen ett nytt sätt att leva. Lisa var med mig mil efter mil och när jag höll på att ge upp så bad jag henne blåsa lite medvind och då kändes det som att hon gjorde det.

Lisa var så klok, så omtänksam och med ett enormt socialt patos. Hon pratade ofta om hur hon ville bli barnläkare. Jag ville att hennes liv skulle lämna ett avtryck på den här planeten och jag visste inom mig att hon skulle ha engagerat sig för Läkare Utan Gränser om hon fått växa upp och fått tillfälle till det.

Plötsligt fick löpningen en ny dimension 

Jag började springa i Lisas namn och samla in pengar till förmån för Läkare Utan Gränser. Första insamlingen startade jag 2013 i samband med att jag anmält mig till Marathon Des Sables – 25 mil i Saharas öken!

Första målet var att samla in 25 000 kronor. Målet har jag med stor glädje höjt flera gånger. Nu är målet 150 000 kronor. Varje dag ser jag insamlingen växa och när jag skriver det här har vänner, familj och kollegor skänkt 143 551 kronor!

Lisa var Johan Rebergs dotter, bara 14 år när hon gick bort. Idag samlar Johan in pengar för att hedra hennes minne.

Sorgen och saknaden efter Lisa finns kvar än idag och är konstant. Men jag har lärt mig leva med den. Jag pratar med henne när jag springer och jag vet att hon hjälper mig. Det är en tröst att jag vet att hennes liv gjort skillnad."

Johan Reberg,

Egen insamlare till förmån för Läkare Utan Gränser

Vill du också starta en egen insamling? Läs mer här.