Hoppa till huvudinnehåll
En patient med bandage på armen ligger på en bår och blir omhändertagen av en sjuksköterska
Foto: Andrii Ovod
Sjuksköterskan Anastasia Prudnikova ser efter en krigsskadad patient på Läkare Utan Gränsers sjukvårdståg.

Det här är ni med och gör möjligt i Ukraina

För ett år sedan, i slutet av februari 2022, trappades konflikten i Ukraina upp till ett fullskaligt och förödande krig. Med stöd från bland annat ditt företag är vi på plats med livräddande sjukvård i en rad olika projekt runt om i landet. 

Stöd vårt livräddande arbete
Ge en företagsgåva

När kriget trappades upp var vi redan på plats – bland annat med projekt för patienter med TBC och Hepatit C. Många av våra patienter drabbades redan hårt av den väpnade konflikt som startade 2014. Men vår verksamhet i Ukraina fick snabbt ställas om till omfattande akutinsatser för människor i landet och på flykt därifrån.

Sedan dess har vi fortsatt att rädda liv och lindra nöd i Ukraina och i grannländerna. Situationen har förändrats snabbt och fortsätter göra det. Tillsammans gör vi allt för att svara på de medicinska och humanitära behov som finns.

En del av det vi gjort i Ukraina det senaste året

  • Evakuering av tusentals skadade och sjuka patienter till säkrare platser.
  • Sjukvård och psykologiskt stöd på sjukhus och med mobila kliniker.
  • Rehabilitering för krigsskadade.
  • Donationer av sjukvårdsmaterial.
  • Utbildning till medicinsk personal.
  • Vård till människor på flykt.

Röster från östra Ukraina

En kvinna med en cykel står framför Läkare Utan Gränsers bil.
"Jag sover dåligt, mina händer skakar. Det var så mycket besjkutning varje dag att det blev något helt normalt. Attackerna var så nära oss att det kändes som hagel på taket. Det tog oss 35 år att bygga vårt hus och nu är det förstört. En granat slog ner mellan hallen och verandan."
- Liudmyla, patient i Ivanivka, Chersonregionen
"Jag har sett detta sedan 2014, även om de inte använde så tunga vapen då. Jag har tvingats flytta två gånger på grund av situationen. Sedan april har jag arbetat i Läkare Utan Gränsers projekt i staden Kryvyi Rih. Under våra resor ser jag hemska saker som aldrig borde ha fått ske. Vi möter många vars hus träffats av missiler. Människor som levt under ockupation. Många berättar hur de tvingades klara sig utan mat, vatten och medicin."
- Serhiy Nikolenko, chaufför för Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers chaufför står framför en av våra bilar.
Stöd vårt livräddande arbete!
Ge en företagsgåva

Pågående insatser i Ukraina

Karta över Ukraina
Kartor och platsnamn återspeglar inte någon ståndpunkt från Läkare Utan Gränser om juridisk status.

Läs mer

En skadad pojke ligger i en sjukhussäng på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg i Ukraina

Det medicinska tåget

"Tåget kränger och skumpar. I intensivvårdsvagnen ligger en 9-årig pojke, han gnyr till av smärta och kramar hårdare om det gula gosedjuret, som föreställer ett leende lejon. Varenda rörelse, varenda andetag gör ont." - Monica, sjuksköterska.
Läs mer
ukraina charkiv MSB127875

Lokala volontärer

“Jag började fundera på vad jag kunde göra för att hjälpa. Jag såg en lång kö av människor som väntade på att köpa dricksvatten, men det fanns inte åt alla" - Dmitry, restaurangägare, som började ge bort vatten och ordna med mat.
Läs mer
Stöd vårt livräddande arbete!
Ge en företagsgåva

Effektivast utan öronmärkning

För oss är det alltid de medicinska behoven som styr vårt arbete och våra prioriteringar. Katastrofer och konflikter är oförutsägbara och vi vet inte exakt hur mycket som behövs till just insatserna i Ukraina. Vi är som mest flexibla, självständiga och opartiska när vi inte behöver låsa gåvor till insatser i specifika länder. Det är därför vi främst ber om gåvor till hela vår verksamhet. Tack för förståelsen!