Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke får sin brännskada omlagd i norra Syrien, ett av drygt 60 länder där vi finns på plats för att rädda liv och lindra nöd.

En pojke får sin brännskada omlagd i flyktinglägret Athmah. Här driver vi den enda enheten i norra Syrien där människor med brännskador kan få specialistvård. 

Så kan din aktieutdelning rädda liv

Att ge en aktiegåva är ett sätt att stödja Läkare Utan Gränser. När du som äger aktier skänker aktieutdelningen betalar du inte kapitalskatt på utdelningen. Dessutom gör du ett aktivt val och stödjer en oberoende, neutral och opartisk organisation.

Sedan 2006 är möjligt för privatpersoner att skattefritt skänka sin aktieutdelning till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Sedan 2009 omfattas även ägare av fåmansbolag av reglerna. Du som ägare kan alltså skänka en kontant utdelning av ditt bolags vinst helt skattefritt. Det innebär att din gåva ökar med 40 procent i värde, pengar som räddar liv.

VILLkor för att inte betala kapitalskatt på aktieutdelning

 • Det rör sig om kontant utdelning från ett bolag. Det gäller såväl börsnoterade bolag som fåmansbolag.
 • Aktierna är registrerade på dig som privatperson.
 • Du anger att du vill skänka din aktieutdelning innan bolagsstämman äger rum.

Hur gör jag för att skänka aktieutdelningen?

 1. Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare ska du göra Läkare Utan Gränser till mottagare, ”rättighetshavare”, till din utdelning minst en vecka före bolagsstämman.
 2. Kontakta din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig att fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare för VP-konto”. Klicka här för att ladda ner blanketten.
 3. Om du är kund hos Avanza kan du direkt hos nätmäklaren välja att ge din utdelning som en gåva till oss. Följ instruktionen hos din nätmäklare.
 4. Om du har ett fåmansbolag och vill skänka din aktieutdelning, kontakta din bank så betalar de ut utdelningen till oss. Det kan vara bra att dokumentera gåvan som bevis vid revision.
 5. Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagets hemsida för att se när bolagsstämman äger rum, om du inte redan fått inbjudan som aktieägare.

Insättningsuppgifter

Ange organisationsnummer 802017-2360 och använd bankgiro 900-6032

Har du frågor om att skänka din aktieutdelning är du välkommen att vända dig till Josefin Victorin på josefin.victorin@lakareutangranser.se. Det går också bra att kontakta Josefin på tel 010- 199 32 17.

Information vi behöver

På grund av banksekretess får vi inte alltid fullständig information om vem som överför värdepapper eller utdelning. För att vi ska kunna bekräfta att vi mottagit dina värdepapper eller din utdelning ber vi dig därför att kontakta oss via email eller telefon och informera oss om vp-kontonummer, antal och typ av värdepapper som du har fört över. Utan denna information registreras din gåva anonymt.

så skänker du aktiegåvor och VÄRDEPAPPER

Du kan skänka dina värdepapper till Läkare Utan Gränser. Vi är helt befriade från reavinstskatt vilket betyder att hela beloppet går till vårt arbete när vi får ett gåvobrev från dig och säljer värdepapperna.

Tack för ditt stöd!

Hur använder vi ditt och andras bidrag?

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Klicka här för att ladda ned vår senaste årsredovisning som pdf.  Under 2015 fördelade vi våra utgifter på följande sätt.

 • Det ideella ändamålet 90%
 • Insamlingskostnader 8,3%
 • Administrativa kostnader 1,7%

Fler gåvor

Skänk en värdefull minnesgåva

Minnesgåvor gör att vi kan vara på plats för att rädda liv där det behövs som mest. Hedra minnet av en anhörig med en minnesgåva vid begravningen.

Så kan din aktieutdelning rädda liv

En pojke får sin brännskada omlagd i norra Syrien, ett av drygt 60 länder där vi arbetar och där din aktiegåva kan hjälpa oss att rädda liv. 

Gåvor från Stiftelser räddar liv

Tack vare gåvor från stiftelser, privatpersoner och företag kan vi ge medicinsk vård till de som behöver den mest. Skänk en stiftelsegåva som räddar liv!

Rädda liv med SMS och Swish

Swisha eller sms:a din gåva till Läkare Utan Gränser. Nu kan du även bli månadsgivare via SMS! Din sms-gåva räddar liv i kriser och katastrofer.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Gåvoshop

Ge bort en gåva som förändrar en livshistoria.

Engagera dig

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.

Engagera er kundklubb

EuroBonus erbjuder sina kunder att donera poäng som omvandlas till pengar till Läkare Utan Gränser.