Hoppa till huvudinnehåll

SÅ SKRIVER DU DITT TESTAMENTE

Med Läkare Utan Gränser i ditt testamente låter du livet gå vidare för människor i behov av akut sjukvård. Vi omvandlar din gåva till bland annat undernäringsbehandling, vaccinationer och förlossningshjälp. Det är enkelt att testamentera. Så här går du till väga.

1. Beskriv din vilja tydligt

Ditt testamente måste vara skriftligt, egenhändigt undertecknat, daterat och bevittnat. Var detaljerad så att dina önskemål är lätta att förstå. Om testamentet omfattar flera sidor bör dessa vara numrerade och det totala antalet sidor bör framgå.

Identifiera dina arvtagare tydligt med namn, adress och gärna också med personnummer.Om du testamenterar till Läkare Utan Gränser är det viktigt att ha med vårt organisationsnummer:802017-2360.

2. Få testamentet bevittnat

Testamentet ska bevittnas av två personer vid ett och samma tillfälle. Det de bevittnar är att detta verkligen är din vilja och att du är i stånd att sätta den på pränt. De som bevittnar får inte vara släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet. De behöver inte veta vad som står i dokumentet, men de måste vara medvetna om att det är ditt testamente de bevittnar.

Du kan ändra ditt testamente hur många gånger du vill. Skriv då helst ett helt nytt eller upprätta ett tilläggstestamente. Ändra aldrig för hand i testamentet. Gör det också tydligt att det nya testamentet ersätter det gamla. Kom ihåg att även det nya testamentet eller tilläggstestamentet måste bevittnas av två personer.

3. Rådfråga en sakkunnig

För att vara säker på att du gjort rätt är det klokt att låta en sakkunnig person gå igenom testamentet. Du kan få hjälp hos din bank, en advokatbyrå eller hos vissa begravningsbyråer.

Förvara ditt testamente på en säker plats, till exempel i ett bankfack. Det kan också vara bra att ha en kopia av testamentet hemma med en anvisning om var originalen finns.

Meddela oss gärna att du valt att testamentera till oss. Det innebär inte något åtagande från din sida, och du har ingen skyldighet att meddela oss om du senare skulle ändra ditt testamente.

Ett stort tack till alla som valt att testamentera till Läkare Utan Gränser. Din gåva räddar liv.

Du är välkommen att höra av dig till Marita Fernstedt om du har frågor kring ditt testamente. E-posta till testamente@lakareutangranser.se eller ring på 010-199 32 22.
 

Hur använder vi ditt och andras bidrag?

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2016 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 91,4%
  • Insamlingskostnader 7,0%
  • Administrativa kostnader 1,6%

Fler gåvor

Skänk en värdefull minnesgåva

Minnesgåvor gör att vi kan vara på plats för att rädda liv där det behövs som mest. Hedra minnet av en anhörig med en minnesgåva vid begravningen.

Ge bort en gratulationsgåva

Ge bort en gratulationsgåva som present och rädda liv oavsett om den skänks som dopgåva, bröllopsgåva eller högtidsgåva.

Rädda liv med SMS

Sms:a din gåva till Läkare Utan Gränser. Nu kan du även bli månadsgivare via SMS! Din sms-gåva räddar liv i kriser och katastrofer.

Gåvobevis

Världens bästa present? Liv. Nu kan du beställa ett fint gåvobevis med en bild från vårt arbete i fält.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Så kan dina aktier rädda liv

Att ge en aktiegåva är ett sätt att stödja Läkare Utan Gränser. När du som äger aktier skänker aktieutdelningen betalar du inte kapitalskatt på utdelningen.

Gåvor från Stiftelser räddar liv

För att kunna rädda liv och lindra nöd är vi beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Tack vare er är vårt arbete möjligt.

Engagera dig

Bli Företagspartner

När ni stödjer oss med över 1 000 000 kronor kan ni bli vår Företagspartner och en viktig del i vårt arbete för att rädda liv och lindra nöd. 

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.