Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Flyktingar i Mauretanien

I Mauretanien ger vi grundläggande sjukvård och gör akutinsatser. Bland annat för flyktingar från Mali.
Foto: Nyani Quarmyne

Fakta Mauretanien

  • Befolkning: 3,6 miljoner
  • Huvudstad: Nouakchott
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här. 1994 
  • Antal anställda 2017: 273 

Under 2018 har Läkare Utan Gränser fortsatt att ge akut medicinsk vård till flyktingar från Mali som tagit sig över gränsen till Mauretanien, som ligger i Västafrika. 

Vi återvände till Mauretanien 2012 då tusentals människor flydde dit på grund av konflikter i norra Mali. De sökte skydd i lägret i Mbera, på gränsen mellan länderna. I lägret bor fortfarande mer än 50 000 flyktingar. Trots att en fredsuppgörelse undertecknades 2015 är situationen i Mali osäker och många vill därför inte återvända hem.

Våra team ger boende i lägret omfattande medicinsk hjälp. Där ingår bland annat vård före och efter förlossning, familjeplanering, behandling av kroniska sjukdomar och av infektioner och hjälp vid undernäring. Vi gav också vård i näraliggande samhällen, i städerna Bassikounou, Fassala och Koutiala.

Vi drev också en vaccinationskampanj i distriktet för att skydda barn som inte fyllt fem år, och även kvinnor, mot de vanligaste barnsjukdomarna. I slutet av september hade vi vaccinerat mer än 7 000 barn och 18 000 kvinnor mot mässling, difteri, stelkramp, polio och tuberkulos.

Situationen i Mbera och näraliggande distrikt förblir osäker och därför krävs en långsiktig strategi med fokus på att utveckla ett hållbart sjukvårdssystem. Av den anledningen beslöt vi i december 2018 att efter sex års akutinsatser lämna över våra aktiviteter i Mauretanien till Alliance for International Medical Action (ALIMA). Men våra akutteam är fortfarande beredda att rycka ut om så behövs.

2018 i siffror:

  • 1 170 förlossningar, varav
  • 85 kejsarsnitt
     

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 26 november 2019.