Hoppa till huvudinnehåll

Att rädda liv i konfliktzoner

Foto: KARAM ALMASRI
En 11-årig pojke vårdas för skador han fått under ett flyganfall i östra Aleppo.

Merparten av människor i behov av humanitär nödhjälp befinner sig i eller nära pågående konflikter. Vi arbetar i de flesta områden där det pågår konflikter. De humanitära behoven är enorma men att nå utsatta människor som behöver vår hjälp i konfliktzoner blir allt svårare i takt med att sjukhus och sjukvårdare allt oftare är måltavlor.

Just nu pågår många väpnade konflikter runt om i världen. Vi arbetar i många områden där det pågår konflikter såsom Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Jemen och Irak. När en väpnad konflikt bryter ut ökar behovet av vård för våldsrelaterade skador såsom skottskador. Men även behovet av normal sjukvård fortsätter, och det kan uppstå begräsningar för tillgång till vård – till exempel förlossningsvård men även icke-smittsamma sjukdomar som hjärtproblem och diabetes vilket i sin tur kan orsaka komplikationer.

Vårt mål är att försöka möta alla dessa medicinska behov genom vår personal – läkare, sjuksköterskor barnmorskor, psykologer och logistiker som kan tillhandahålla specialiserad sjukvård och logistiskt stöd. Men en fråga som vi ständigt måste förhålla oss till är säkerheten och hur vi kan hjälpa människor på ett så säkert sätt som möjligt för vår personal.

I ett flertal av nu pågående konflikter, som Jemen och Syrien ser vi hur humanitära organisationer, sjukvårdsinrättningar, sjukvårdspersonal, skolor och marknader utsätts för direkta attacker. Ibland som en del i krigföringen.

SÄKERHET PRIORITERAT I KONFLIKTOMRÅDEN

Vårt mål är att vara på plats där behoven är som störst men för att kunna göra nytta och verkligen hjälpa människor så måste vi även ta hänsyn till vår personals säkerhet. Även om vi måste acceptera att det är omöjligt att utesluta all risk för vår personal, så gör vi vårt yttersta för att hantera riskerna genom strikta säkerhetsprotokoll och förhållningssätt. Oftast tillåter det oss att vara närvarande i konfliktzoner men ibland tvingas vi göra bedömningen att det helt enkelt är för farligt att vara i konfliktens mitt och att vi kan göra mer nytta i närliggande områden och försöka evakuera ut skadade människor för att ta hand om dem under säkrare förhållanden.

Att förhandla tillträde med stridande parter, både regeringsstyrkor eller olika slags rebellgrupper, är svårt, oförutsägbart och ibland farligt. Det är en enorm utmaning för Läkare Utan Gränser att försöka etablera en meningsfull närvaro på plats för våra patienter, utan att äventyra vår personals eller våra patienters säkerhet, och hantera våra resurser på ett ansvarfullt sätt. 

T-SHIRT, INTE SKOTTSÄKER VÄST

Vårt arbete genom åren har visat att det bästa skyddet vid arbete i en konfliktzon är att tillhandahålla oberoende, neutral och effektiv livräddande humanitär hjälp som uppskattas av lokalsamhället. Därför bär vår personal vit t-shirt med vår logotype – inte skottsäkra västar. Det är det vanligaste sättet att jobba även om det i vissa extrema kontexter snarare kan vara en säkerhetsåtgärd att inte jobba med synliga loggor.

Våra team är säkrast när alla inblandade uppfattar oss som den neutrala, opartiska och oberoende medicinska humanitära organisation vi är, och inte ger vård med en annan dold agenda eller för att stödja en agenda som kan uppfattas vara kontroversiell, till exempel sprida demokrati eller vissa rättighetsfrågor, eller ekonomiska intressen.