Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En kvinna med fistel bär sitt urin i en hink på en av våra mottagningar i Centralafrikanska republiken 2010. FOTO: Sarah Elliott

En kvinna med fistel bär sitt urin i en hink på en av våra mottagningar i Centralafrikanska republiken 2010. 

Fistel: ett medicinskt och socialt problem

Fistel drabbar kvinnor i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. Ett hål uppstår mellan slidan och urinblåsan, eller mellan slidan och ändtarmen, vilket ger inflammationer och okontrollerad avföring.

Vilka är Symptomen på fistel?

Kvinnor med fistel kan inte kontrollera sin urin eller avföring vilket skapar inflammationer i ändtarmen och slidan. Hud och vävnad i ändtarmen och slidan kan även upplösas som en följd av okontrollerad urin och avföring. I extrema fall av fistel kan urinröret, urinblåsan och slidväggen förstöras helt.

Utöver fysiska symptom kan fistel även ge allvarliga sociala problem. På grund av den okontrollerade urinen, avföringen och lukten blir kvinnorna ofta utstötta av sina män och av samhället.

Klicka på bilden för att se våra patienter berätta om livet med fistel:

Vilken behandling finns mot fistel?

Fistel går att förhindra om kvinnan har tillgång till läkarhjälp före, under och efter förlossningen. För kvinnor som drabbats av fistel kan en operation oftast avhjälpa skadorna. Upp till 90 procent av kvinnor som inte skadats allvarligt blir helt återställda. De senaste åren har problem på grund av fistel fått ökat fokus och flera kliniker som specialiserat sig på fistelbehandling har etablerats. Till exempel finns ett särskilt fistelsjukhus i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och ett annat i Katsina i Nigeria.

Sjukdomens utbredning

WHO räknar med att två miljoner unga kvinnor globalt lever med obehandlad fistel, framför allt i länder i Afrika och Asien. Varje år drabbas 50 000 - 100 000 kvinnor. Sedan 2003 har cirka 12 000 kvinnor behandlats för fistel, en siffra som borde vara högre, enligt WHO.
 
Risken att skadas är störst bland unga kvinnor som får barn och om de saknar hjälp vid förlossningen. Om denna drar ut på tiden eller om det uppstår andra komplikationer kan det i värsta fall innebära att mor och barn dör eller att mamman får svåra skador i underlivet. Dessutom saknar många kvinnor i fattiga länder möjlighet till operationer som kejsarsnitt eftersom de inte har råd att betala.

Så arbetar vi

Våra första behandlingar av fistel skedde 2003 i Elfenbenskusten och Tchad. Året därpå gjorde vi insatser i Sierra Leone, Somalia, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken och Mali. I dag utför vi fisteloperationer i Kongo-Kinshasa, Burundi och Centralafrikanska republiken. Dessutom ingår mödravård och förlossningshjälp i en stor del av våra projekt världen över.

Läs mer om

Muenge Kifetas dotter undersöks av en läkare på sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa. Vi arbetar för att minska mödradödligheten genom graviditetskontroller, akut förlossningsvård och familjerådgivning.

Kvinnors hälsa

Varje minut dör en kvinna i världen av graviditets- eller förlossnings-komplikationer. Vi arbetar med att minska mödradödligheten genom hälsokontroller, akut förlossningsvård och eftervård.

Aktuellt om Fistel

Yvonne (mitten) sjunger med de andra kvinnorna i bilen på väg till Urumuri-centret i Gitega där vi utför fisteloperationer.
Nyheter från fältet

Fistel: Priset för överlevnad

Fistel är ett dolt problem som drabbar främst unga kvinnor i Afrika och Asien och uppstår i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. Kvinnorna som lever med fistel blir ofta stigmatiserade och utstötta, men med rätt behandling och insatser kan tusentals få hjälp.