Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I syfte att förbättra sjukvården och minska dödligheten bland barn under fem år är vi verksamma vid den pediatriska avdelningen på sjukhuset i Bafatá, centrala Guinea-Bissau.

I syfte att förbättra sjukvården och minska dödligheten bland barn under fem år är vi verksamma vid den pediatriska avdelningen på sjukhuset i Bafatá, centrala Guinea-Bissau.

Guinea-Bissau

Guinea-Bissau är ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder och fortsatt politisk instabilitet har försvagat ett redan tidigare sviktande sjukvårdssystem.

Varför arbetar vi i Guinea-Bissau?

  • Epidemiskt sjukdomsutbrott
  • Barn- och mödravård

I centralregionen Bafatá har Läkare Utan Gränser fortsatt arbetet med att minska barnadödligheten genom att ansvara för regionsjukhusets neonatal- och barnavdelningar. Vi har också ett program för behandling av undernäring för barn under 15 år. Våra team stöttar flera vårdcentraler ute på landsbygden och vi utbildar lokal vårdpersonal. Det gäller diagnos och behandling av diarré, malaria och akuta luftvägsinfektioner samt att upptäcka och remittera fall av undernäring till sjukhus.

Malaria

För att hantera de många fall av malaria som inträffar under en viss säsong på året dubblerade vi antalet sängplatser på regionsjukhuset. Vi satte också in vissa förebyggande åtgärder och nådde ut till 25 000 barn i Bafatá. Eftersom malaria är en av de vanligaste sjukdomarna i landet är det många barn med feber som inte diagnostiseras och får behandling. I ett försök att förhindra detta har vi påbörjat en studie med syftet att göra det lättare för sjukvårdspersonal att ställa rätt diagnos och ge barnen effektiv behandling.

Nytt projekt i huvudstaden

I februari började vi arbeta på landets centrala barnsjukhus i huvudstaden Bissau. Vi driver där en intensivvårdsavdelning, som är öppen dygnet runt. Vårt team har ett nära samarbete med landets hälsovårdsmyndigheter för att minska den höga barnadödligheten, huvudsakligen orsakad av blodförgiftning, luftvägsinfektioner och malaria.

Under 2016 genomförde vi i Guinea-Bissau:

  • 51 000 öppenvårdskonsultationer

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 9 oktober 2017.

Det här arbetar vi med i Guinea-Bissau

Flicka vid floden Ruki i Mbandaka, Kongo-Kinshasa, en plats där många insjuknar i kolera.

Kolera

Kolera medför kraftiga diarréer och uppkastningar vilka orsakar vätskebrist. Sjukdomen kan vara livshotande om den smittade inte blir behandlad. 

Vårdpersonal ser till en ebolapatient på isoleringsenheten i Conakry, Guinea. FOTO: Sylvian Cherkaoui

Ebola

Ebola orsakas av ett virus och är ofta livshotande. Ebola är en typ av viral hemorragisk feber, även kallad blödarfeber. 

Aktuellt om Guinea-Bissau

Ett barn får hjälp på vårt sjukhus i Bafata, Guinea-Bissau.
Nyheter från fältet

"Jag tänkte berätta lite om Fatumata"

Jag tänkte berätta lite om Fatumata, en treårig flicka som var inlagd på sjukhuset. Hon kom in svårt undernärd och var mest skinn och ben. Det var däremot inte därför mor och mormor kom med henne till sjukhuset.

Ett mangoträd i Bafatá, Guinea-Bissau.
Nyheter från fältet

Farlig frukt

När Mamadu kom in på akuten var han djupt medvetslös, med kraftig svullnad och blåslagen över pannan och ögonen med tecken till skallfraktur. 

Sjukhuset i Bafatá, Guinea-Bissau.
Nyheter från fältet

"Det hela känns smått överväldigande"

Upprymdhet och ovisshet är nog de känslor som snurrar runt när jag kommit igenom visumkontroll och tull och möts av en chaufför med MSF-väst och mitt namn på en skylt.

I regionen Bafata, Guinea-Bissau, arbetar vi på den pediatriska avdelningen på det regionala sjukhuset.
Nyheter från fältet

"Många barn skulle räddas om de kom hit tidigare"

Malaria är en av de vanligaste sjukdomarna i Guinea-Bissau, men inte den enda. Människor som bor på landsbygden har dålig tillgång till vårdinrättningar. Dessutom används ofta traditionell medicin och för familjer med sjuka barn är det ofta första valet.