Hoppa till huvudinnehåll

Våra arbetsområden

Vi erbjuder humanitär medicinsk katastrofhjälp till människor som drabbats av väpnade konflikter, kriser, epidemier och naturkatastrofer. Samt till befolkningsgrupper som saknar hälsovård på grund av social eller geografisk isolering.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Moçambiques växande gruvindustri lockar migrantarbetare och sexarbetare från regionen. Båda grupperna är särskilt utsatta för hivsmitta.

Glömda kriser

En stor del av vårt arbete fokuserar på att bistå med vård i mindre synliga kriser, som kan vara minst lika allvarliga trots att de får mindre medieutrymme. 

Vi arbetade bland annat med vatten och sanitet efter jordbävningen på Haiti 2010.

Jordbävningar

När en jordbävning inträffar försöker vi alltid att snabbt vara på plats för att kunna rädda liv. Det första vi gör är att bedöma situationen.

När vi arbetar i naturkatastrofer använder vi ofta uppblåsbara fältsjukhus. Här i Filippinerna i samband med tyfonen Haiyan.

Naturkatastrofer

Efter mer än 40 års erfarenhet av katastrofarbete har vi blivit experter på att snabbt sätta in akutinsatser under naturkatastrofer.

Stora delar av slumområdet i Tacloban, Filippinerna jämnades med marken när tyfonen Haiyan drog in över land 2013.

Orkaner, cykloner och tyfoner

När en orkan drar in över ett område måste vi allra först göra en bedömning av situationen; hur ser vårdbehovet ut och hur stora skador har orkanen orsakat? 

När Malawi drabbades av översvämningar tvingades vårt team evakuera en kvinna, gravid i nionde månaden, med helikopter.

Tsunamier och översvämningar

När en översvämning drabbar ett land – antingen på grund av massiva regnmängder eller efter en tsunami eller jordbävning – görs allra först en bedömning av situationen.

En av våra fältarbetare diskuterar med en soldat. Vi ger opartisk och neutral hjälp till människor i konfliktområden.

Väpnad konflikt

När vi arbetar i krigsområden väljer vi aldrig sida. Det är enbart de medicinska behoven som styr och vi arbetar hårt för att nå dem som behöver vår hjälp mest.