Hoppa till huvudinnehåll

För Kunduz: Kräv en oberoende undersökning

Tre veckor efter bombningen i Kunduz samlades våra kollegor för första gången på det förstörda sjukhusområdet. De tog tillfället i akt att uttrycka deras djupaste uppskattning för det stöd människor runt om i världen har visat.

Tidigt på lördag morgon den 3 oktober utsattes Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz för en serie bombräder från amerikanskt stridsflyg. 

Under attacken omkom 42 personer varav 14 var Läkare Utan Gränsers anställda och resten patienter och deras anhöriga. Sjukhuset förstördes och är stängt sedan attacken. Det innebär att hundratusentals människor i Kunduzregionen inte längre har tillgång till akut traumasjukvård.

Den Internationella kommission för undersökande av fakta (IHFFC) åtar sig att göra en unik utredning av attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz. Detta är första gången IHFFC aktiveras.

Kommissionen har erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning och inväntar nu svar från båda länderna. Detta är ett första steg mot en oberoende utredning av bombattacken, men vi behöver fortfarande stöd för att undersökningen verkligen ska inledas.

vårT Upprop till president obama

Hjälp oss att uppmana president Obama och USA:s regering att ge sitt samtycke till att utredningen genomförs- skriv på vår namninsamling* NU!

Över 545 000 personer över hela världen skrev under uppropet och den 9:e december överlämnades namnunderskrifterna till Vita Huset. 

Tack alla ni visat ert stöd!

*Namninsamlingen sker på Change.org och genom att skriva under accepterar du deras villkor.