Hoppa till huvudinnehåll

Humanitär hjälp där behoven är som störst

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn undersöks i ett flyktingläger i Sydsudan där vi bistår med humanitär hjälp.

Ett barn undersöks i ett flyktingläger i Sydsudan där vi bistår med humanitär hjälp.

Varje år bistår vi miljontals människor med sjukvård och humanitär hjälp i mellan 60 och 70 länder runt om i världen. Vi är en neutral och opartisk humanitär organisation som först och främst strävar efter att tillhandahålla högkvalitativ sjukvård till dem som behöver den mest.

Vi finns till för att kunna ge sjukvård till dem som behöver den mest. Vi låter oss inte begränsas av var de befinner sig eller vilka hinder som står i vägen. Vi tar inte hänsyn till vilket politiskt läger eller vilken folkgrupp människor tillhör. Inte heller vilken sida av en konflikt de står på, eller om de befinner sig i en bortglömd kris eller en uppmärksammad katastrof. Läs mer om hur vi startar och avslutar projekt, olika typer av projekt vi driver och om vårt uppdrag att vittna och berätta om det vi ser i arbetet i humanitära kriser. 

Vill du vara med och stödja vårt arbete? Bli månadsgivare och var med och rädda liv! Eller läs mer om hur du själv kan göra en insats genom att bli fältarbetare i våra projekt

Undermeny

Typer av projekt

Väpnad konflikt, epidemier, undernäring, naturkatastrofer - det är några exempel på kriser där vi etablerar projekt för att ge sjukvård till den drabbade befolkningen. 

Att starta ett projekt

När en kris bryter ut börjar Läkare Utan Gränser genast undersöka vilka behov som finns. Antingen mobiliserar vi personal som redan finns i området eller också skickar vi dit ett akutteam.

Att stänga ett projekt

Ofta kommer en tidpunkt när vårt arbete inte längre är nödvändigt. Det kan vara när en epidemi eller en konflikt har avtagit eller när lokala organisationer kan ta över verksamheten. 

Vittnesmål och politisk påverkan

Läkare Utan Gränsers personal blir ofta vittnen till våld, övergrepp och missförhållanden i samband med sitt arbete, och det sker till stor del på platser som sällan får internationell uppmärksamhet.