Skip to main content

Varje dag blir vi kontaktade av företag och privatpersoner som vill göra en insats för människor i nöd. 

Många vill själva dra igång ett projekt tillsammans med kollegorna eller bland vännerna för att sedan kunna donera en större gåva, eller låta företaget ta initiativ till en insamling. 

Klicka här för att starta en egen insamling
Klicka här för att ladda ner grafiskt material

Välj själv om du vill samla in till vårt arbete med att rädda liv och lindra nöd där det behövs mest eller om du vill öronmärka gåvan till ett specifikt område.


Bara fantasin sätter gränserna för att starta egen insamling

Gabriel Bergin startade en egen insamling där han lovade att raka av sig skägget om vännerna samlade in mer än 10 000 kronor till Läkare Utan Gränser, ett mål han slog med råge!

Rebecca Farrensteiner från Stockholm fick konstnärer att donera sina verk till auktionen Artists for Refugees. – Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon kronor, säger Rebecca.

Samla in pengar tillsammans med andra
Varför inte samla kontoret, korpenlaget eller syjuntan och starta en egen insamling? Ni skulle t.ex. kunna anordna en konsert som Pop- och rockkören i Falun, sälja kanelbullar eller göra som Team utan gränser – cykla tillsammans för människor i nöd! Stort eller smått spelar ingen roll, det viktiga är ert gemensamma engagemang.

Låt företaget ta initiativ
Elektronikföretaget Philips har inrättat en liten personalbutik med produkter som inte går att sälja på grund av transportskador. Ofta är bara kartongen förstörd, och själva produkten oskadd. Betalar gör man direkt till Läkare Utan Gränser med en Swishkod.

- Många säger ’oj vad bra!’ och skänker en extra slant bara för att, berättar Louise Dietz Pedersen som är supply chain manager på Philips nordenkontor i Kista.

Personalbutiken gör inte bara att företaget slipper skicka mängder av dugliga produkter till destruktion, den genererar också tiotusentals livräddande kronor till oss varje månad.

Samla in pengar till en födelsedag eller i samband med ett jubileum!
Många väljer att starta en egen insamling i samband med en födelsedag eller ett jubileum. Är ni flera som går ihop kan det bli ett roligt gemensamt projekt där ni kan utmana varandra. Och en insamlad gåva blir ofta en både uppskattad och meningsfull present till mottagaren.

Samla in pengar till minne av någon som gått bort                                   
Att samla in pengar till minne av någon som gått bort är för många ett fint sätt att låta livet gå vidare. När Johan Rebergs dotter Lisa var 14 år gick hon plötsligt bort i en tågolycka. Löpningen blev ett sätt att hantera sorgen och Johan startade Lisas minnesinsamling i samband med Marathon Des Sables – 25 mil i Saharas öken. 


Tack för ditt engagemang och lycka till!

Digital insamling
För att starta en egen insamling till förmån för oss använder du vår digitala plattform för egen insamling. Här startar du och sprider din insamling online och ser i realtid hur den växer. Du kan även använda vår digitala plattform om du exempelvis säljer något eller gör ett event där personer betalar inträde.

Den digitala plattformen går också att använda för att samla in pengar under ett event som du vill sända live samtidigt som tittarna ser hur det går. Detta är ett bra alternativ om du till exempel vill streama e-sport eller ordna en konsert. Här kan du läsa mer om hur det kan göras.

Kontant insamling
Om du vill samla in kontanter för att sätta in till oss är du mycket välkommen att kontakta oss. Vi svarar gärna på frågor och hjälper dig med informationsmaterial, bilder från fältarbete, information om användbara länkar osv. Vid kontant insamling är det viktigt att du först tar del av våra riktlinjer för insamlingsinitiativ

Frågor?
Om du har frågor kring vad en egen insamling innebär eller vilka riktlinjer som gäller är du alltid välkommen att kontakta vår givarservice eller läsa mer i vårt frågeforum. Du kan även hitta information om digitala insamlingar på vår insamlingsplattform.

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2020 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 84.5%
  • Insamlingskostnader 12.8%
  • Administrativa kostnader 2.7%