Hoppa till huvudinnehåll

Starta en egen insamling!

En syrisk pojke på flykt får medicinsk hjälp vid Läkare Utan Gränsers mobila klinik i Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien.
Vi finns på plats i mer än 60 länder och kan sätta din gåva i arbete där den behövs som mest. På bilden får en syrisk pojke på flykt en varm kram vid vår mobila klinik i Röszke som ligger vid gränsen mellan Ungern och Serbien.

Varje dag blir vi kontaktade av företag och privatpersoner som vill göra en insats för människor i nöd. 


Många vill själva dra igång ett projekt tillsammans med kollegorna eller bland vännerna för att sedan kunna donera en större gåva. För att ta till vara på alla fantastiska idéer har vi skapat en sida för egen insamling.

Klicka här för att starta en egen insamling.

Klicka här för att ladda ner grafiskt material.

Välj själv om du vill samla in till vårt arbete med att rädda liv och lindra nöd där det behövs mest eller om du vill öronmärka insamlingen till vårt arbete med människor på flykt. 

BARA FANTASIN SÄTTER GRÄNSERNA FÖR ATT STARTA EGEN INSAMLING

Gabriel Bergin startade en egen insamling där han lovade att raka av sig skägget om vännerna samlade in mer än 10 000 kronor till Läkare Utan Gränser, ett mål han slog med råge!

Rebecca Farrensteiner från Stockholm fick konstnärer att donera sina verk till auktionen Artists for Refugees. – Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon kronor, säger Rebecca.

Pensionerade tandläkaren Hans Dahl sökte en hobby. Svaret blev silversmide och idag säljer han sina smycken till förmån för Läkare Utan Gränser. – Om jag kan hjälpa till så här, så varför inte, säger Hans.

Samla in pengar tillsammans med andra
Varför inte samla kontoret, korpenlaget eller syjuntan och starta en egen insamling? Ni skulle t.ex. kunna anordna en konsert som Pop- och rockkören i Falun, sälja kanelbullar eller göra som Team utan gränser – cykla tillsammans för människor i nöd! Stort eller smått spelar ingen roll, det viktiga är ert gemensamma engagemang. 

Samla in pengar till en födelsedag eller i samband med ett jubileum!
Många väljer att starta en egen insamling i samband med en födelsedag eller ett jubileum. Är ni flera som går ihop kan det bli ett roligt gemensamt projekt där ni kan utmana varandra. Och en insamlad gåva blir ofta en både uppskattad och meningsfull present till mottagaren.

Samla in pengar till minne av någon som gått bort                                   
Att samla in pengar till minne av någon som gått bort är för många ett fint sätt att låta livet gå vidare. När Johan Rebergs dotter Lisa var 14 år gick hon plötsligt bort i en tågolycka. Löpningen blev ett sätt att hantera sorgen och Johan startade Lisas minnesinsamling i samband med Marathon Des Sables – 25 mil i Saharas öken. 

Du kan läsa mer om hur du startar egna insamlingar längre ner på sidan.

Tack för ditt engagemang och lycka till!

Digital insamling

För att starta en egen insamling till förmån för oss använder du vår digitala plattform för egen insamling. Här startar du och sprider din insamling online och ser i realtid hur den växer. Du kan även använda vår digitala plattform om du exempelvis säljer något eller gör ett event där personer betalar inträde.

Kontant insamling

Om du vill samla in kontanter för att sätta in till oss är du mycket välkommen att kontakta oss. Vi svarar gärna på frågor och hjälper dig med informationsmaterial, bilder från fältarbete, information om användbara länkar osv. Vid kontant insamling är det viktigt att du först tar del av våra riktlinjer för insamlingsinitiativ

Frågor?

Om du har frågor kring vad en egen insamling innebär eller vilka riktlinjer som gäller är du alltid välkommen att kontakta vår givarservice eller läsa mer i vårt frågeforum. Du kan även hitta information om digitala insamlingar på vår insamlingsplattform som du hittar här.

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2018 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 84.6%
  • Insamlingskostnader 12.7%
  • Administrativa kostnader 2.7%