Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En syrisk pojke på flykt får medicinsk hjälp vid Läkare Utan Gränsers mobila klinik i Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien.

Vi finns på plats i mer än 60 länder och kan sätta din gåva i arbete där den behövs som mest. På bilden får en syrisk pojke på flykt en varm kram vid vår mobila klinik i Röszke som ligger vid gränsen mellan Ungern och Serbien.

Starta en egen insamling!

”ATT DELA MED SIG VAR EN SJÄLVKLARHET FÖR ANNA”

Anna visste alltid precis vad hon ville. Hon hade bestämt sig för att testamentera till organisationer som på olika sätt arbetar med att göra världen bättre. En av dem var Läkare Utan Gränser. Ta del av maken Lars berättelse om Anna och hur hennes vilja att hjälpa andra lever vidare än idag.

Vanliga frågor och svar

Kan jag testamentera värdepapper och fastigheter? Behöver ni betala skatt för testamenterade tillgångar? Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna som vi får rörande testamentering till Läkare Utan Gränsers livräddande arbete.

Så skriver du testamente

Det är viktigt att du själv tänker igenom ditt testamente. Med hjälp av våra testamenteshandläggare och sakkunnig på exempelvis din bank så kan du se till att din vilja får gälla - ingen annans. Läs mer om hur du skriver testamente.

Ordlista

Vad är arvskifte, har jag en bröstarvinge och vad gör en boutredningsman? I vår ordlista för dig som vill skriva testamente så hittar du förklaringar till vanliga juridiska termer inom arv och testamente.

Kontakta våra handläggare

Våra testamenteshandläggare vägleder och stöttar dig som vill testamentera till oss. Här hittar du kontaktaruppgifter till oss och exempel på vad vi i kan hjälpa dig med.

"Gladast av alla var svärmor, som delade ut pussar och kramar till alla runt omkring"

Framtiden börjar med dig. Läs ett vittnesmål från Charlotte Grunewald, gynekolog på vårt sjukhus i Khost, Afganistan. Charlotte berättar om hur hon tillsammans med barnmorskorna förlöst två små tvillingar i ett land där en trygg förlosning är allt annat än en självklarhet.

Varje dag blir vi kontaktade av företag och privatpersoner som vill göra en insats för människor i nöd. 

Många vill själva dra igång ett projekt tillsammans med kollegorna eller bland vännerna för att sedan kunna donera en större gåva. För att ta till vara på alla fantastiska idéer har vi skapat en sida för egen insamling.

Klicka här för att starta en egen insamling

Klicka här för att ladda ner grafiskt material

Välj själv om du vill samla in till vårt arbete med att rädda liv och lindra nöd där det behövs mest eller om du vill öronmärka insamlingen till vårt arbete med människor på flykt. 

bara fantasin sätter gränserna för att starta egen insamling 

Gabriel Bergin startade en egen insamling där han lovade raka av sig skägget om vännerna samlade in mer än 10 000 kr till Läkare Utan Gränser, ett mål han slog med råge!

Rebecca Farrensteiner från Stockholm fick konstnärer att donera sina verk till auktionen Artists for Refugees. – Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon kronor, säger Rebecca. 

Pensionerade tandläkaren Hans Dahl sökte en hobby. Svaret blev silversmide och idag säljer han sina smycken till förmån för Läkare Utan Gränser. – Om jag kan hjälpa till så här, så varför inte, säger Hans.

Samla in pengar tillsammans med andra

Varför inte samla kontoret, korpenlaget eller syjuntan och starta en egen insamling? Ni skulle t.ex. kunna anordna en konsert som Pop- och rockkören i Falun, sälja kanelbullar eller göra som Team utan gränser – cykla tillsammans för människor i nöd! Stort eller smått spelar ingen roll, det viktiga är ert gemensamma engagemang. 

Samla in pengar till en födelsedag eller i samband med ett jubileum!

Många väljer att starta en egen insamling i samband med en födelsedag eller ett jubileum. Är ni flera som går ihop kan det bli ett roligt gemensamt projekt där ni kan utmana varandra. Och en insamlad gåva blir ofta en både uppskattad och meningsfull present till mottagaren.

Samla in pengar till minne av någon som gått bort                                   

Att samla in pengar till minne av någon som gått bort är för många ett fint sätt att låta livet gå vidare.

När Johan Rebergs dotter Lisa var 14 år gick hon plötsligt bort i en tågolycka. Löpningen blev ett sätt att hantera sorgen och Johan startade Lisas minnesinsamling i samband med Marathon Des Sables – 25 mil i Saharas öken. 

Du kan läsa mer om hur du startar egna insamlingar längre ner på sidan.

Tack för ditt engagemang och lycka till!

Kontakta mig så berättar jag mer

Maja Bellem

Maja Bellem

Digital insamling

För att starta en egen insamling till förmån för oss använder du vår digitala plattform för egen insamling. Här startar du och sprider din insamling online och ser i realtid hur den växer. Du kan även använda vår digitala plattform om du exempelvis säljer något eller gör ett event där personer betalar inträde.

Kontant insamling

Om du vill samla in kontanter för att sätta in till oss är du mycket välkommen att kontakta oss. Vi svarar gärna på frågor och hjälper dig med informationsmaterial, bilder från fältarbete, information om användbara länkar osv. Vid kontant insamling är det viktigt att du först tar del av våra riktlinjer för insamlingsinitiativ

Frågor?

Om du har frågor kring vad en egen insamlingar innebär eller vilka riktlinjer som gäller är du alltid välkommen att kontakta Alice Wallenius, vår givarservice eller läsa mer i vårt frågeforum. Du kan även hitta information om digitala insamlingar på vår insamlingsplattform som du hittar här.

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2017 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 87,8%
  • Insamlingskostnader 9,9%
  • Administrativa kostnader 2,3%

Fler gåvor

Rädda liv med en minnesgåva

Om du har förlorat någon som betytt mycket för dig kan du ge en minnesgåva och låta livet gå vidare för en annan människa. När du skänker en minnesgåva får du ett minnesblad att lämna vid begravningen.

Ge bort en gratulationsgåva

Ge bort en gratulationsgåva som present och rädda liv oavsett om den skänks som dopgåva, bröllopsgåva eller högtidsgåva.

Rädda liv med SMS

Bli månadsgivare med din mobiltelefon. Rädda liv och lindra nöd med ett SMS. Där det händer.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Gåvor från Stiftelser räddar liv

För att kunna rädda liv och lindra nöd är vi beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Tack vare er är vårt arbete möjligt.

Engagera dig

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Bidra med er expertis

Sweco erbjuder sin personal möjligheten att ta tjänstledigt för att kunna åka ut i fält med Läkare Utan Gränser.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.