Skip to main content

Sedan 2019 har krisen i Libanons drivit över 80 procent av landets befolkning in i fattigdom. Situationen är särskilt svår för de 1,5 miljoner syriska flyktingar som lever i landet. Läkare Utan Gränser stöttar sjukvården i att tillgodose de medicinska behoven.

 

 

Den ekonomiska krisen i Libanon har drabbat flyktingar och migrantarbetare som är bosatta i landet oproportionerligt hårt. Dessa grupper levde redan under svåra förhållanden och krisen har bara förvärrat deras sårbarhet. Trots ansträngningar från Libanons hälso- och sjukvårdsmyndigheter för att erbjuda vård till flyktingar finns betydande trösklar i form av avgifter för konsultationer, laboratorietester och läkemedel. 

Eskalerande kris

Efter attackerna i Libanon den 17 september 2024 där nära 2 800 personer skadades enligt folkhälsodepartmentet, kontaktade Läkare Utan Gränser omedelbart sjukvården för att ge stöd.

Vi donerade 710 kilo medicinskt materiel till tre sjukhus i södra Libanon och Beirut. Detta kommer att komplettera de 10 ton medicinska förnödenheter som Läkare Utan Gränser tidigare har placerat ut på sjukhus över hela landet för nödsituationer, varav en del användes för att hantera tillströmningen av skadade i Baalbek, Nabatieh och andra delar av Libanon.

Efter omfattande israeliska bombningar på flera platser i Libanon den 23 september utökar vi gradvis vår insats för att möta de eskalerande humanitära behoven bland dem som nu flyr undan beskjutningen. Enligt hälsodepartementet dödades 558 personer, 1 835 skadades och tusentals tvingades fly från sina hem för att söka skydd på andra håll i landet.

Vi distribuerar madrasser och hygienartiklar till kollektiva härbärgen över hela landet, och våra mobila sjukvårdsteam tillhandahåller primärvård och psykologiskt stöd till behövande. 

Södra Libanon

Den upptrappade militära aktiviten längs Libanons södra gräns har tvingat tiotusentals människor på flykt i landet och lett till ökade medicinska behov. Vi har skickat ut mobila medicinska team för att stödja två primärvårdscentraler i Nabatieh i södra Libanon. Våra team har också tillhandahållit utbildningar för vårdpersonal i traumavård och hantering av masskador på flera sjukhus i Libanon, samt placerat ut medicinskt materiel på flera sjukhus och vårdinrättningar.

På plats sedan 2008

Läkare Utan Gränser har haft en kontinuerlig närvaro i Libanon sedan 2008 och säkerställer tillgång till kostnadsfri sjukvård för de mest utsatta grupperna, inklusive libanesiska medborgare, flyktingar och migrantarbetare. Vi har totalt sex primärvårdskliniker i norra och nordöstra delen av landet samt i Beirut, inklusive en förlossningsklinik på Rafik Hariri University Hospital i Beirut. Sjukvårdstjänsterna omfattar allt från stöd för reproduktiv hälsa och psykisk hälsa till behandling av icke-smittsamma sjukdomar och rutinmässiga vaccinationer för barn.

Läs mer om våra aktiviteter i Libanon på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 19 september 2024. 

Libanon

Fakta Läkare Utan Gränser i Libanon

  • Rutinvaccinationer 2023: 48 100
  • Patientbesök i öppenvård 2023: 167 900
  • Antal anställda 2023: 523
  • Första projekt:  1976
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.