Skip to main content

Vi ger medicinsk vård till människor som har fastnat i eller tvingats fly från striderna. Våra team donerar förnödenheter till sjukhusen och ger nödvändig utbildning till deras personal. 

Vad händer i Ukraina? 

Kriget i Ukraina har haft en förödande inverkan på människors hälsa. Den humanitära situationen är svår i de områden där strider pågår, särskilt för människor med kroniska sjukdomar och för dem med livshotande skador. Många av de skadade är barn och äldre, vilket tyder på att civila drabbas särskilt hårt av kriget. Samtidigt utsätts städer långt från fronten för missilattacker vilket har lett till ytterligare dödsoffer och skador.  

Miljontals människor är i behov av stöd över hela Ukraina. Förutom internflyktingar, som lever under otrygga förhållanden, finns det många andra sårbara grupper som äldre och personer med funktionsvariationer som är kvar i sina hem. Många bor under knappa förhållanden i skadade hus, utan el, rinnande vatten, mat eller mediciner. Medan striderna fortsätter är människor rädda att för att söka vård och många vårdinrättningar står inför allvarlig brist på personal, utrustning och läkemedel.

Konsekvenserna av kriget i Ukraina kommer att bli långtgående. Många människor har drabbats av fysiska och psykiska skador och utan adekvat vård kan deras återhämtning bli ofullständig eller ta mycket längre tid än nödvändigt. Människor har upplevt våld, förlust, isolering och rädsla, och behoven av psykologisk vård är enorma.

Huvuddelen av sjukvårdsinsatserna görs av det ukrainska sjukvårdssystemet och lokala frivilliggrupper, som ofta arbetar under svåra förhållanden nära frontlinjerna. Våra team fortsätter att stödja systemet genom att fylla de luckor i sjukvården som har förvärrats och orsakats av kriget.

Vad gör Läkare Utan Gränser i Ukraina?

  • Ambulansservice för evakueringar och transport mellan sjukvårdsinrättningar.
  • Stöd till akut- och intensivvårdsavdelningar samt till kirurgisk behandling på sjukhus nära frontlinjerna i Donetsk- och Chersonregionerna.
  • Sjukgymnastik, postoperativ vård och psykologiskt stöd till krigsskadade patienter samt utbildning i sjukgymnastik för personal på rehabiliteringsavdelningar på sjukhus.
  • Mobila sjukvårdsteam som tillhandahåller primärvård, rådgivning om psykisk hälsa samt sexuell och reproduktiv hälsovård, särskilt i områden nära frontlinjerna.
  • Medicinska donationer, inklusive medicinska kit, utrustning och medicin till sjukhus och vårdinrättningar där det råder brist.
  • Utbildningar i specialiserad sjukvård; inklusive hantering av masskador, smärtlindring och psykisk hälsa. 

 

Denna sida uppdaterades i augusti 2024. För det senaste om våra insatser följ Läkare Utan Gränsers sociala medier. 

Vår historia i Ukraina

Den drastiska händelseutvecklingen i början av 2024 tvingades oss att ta det smärtsamma beslutet att pausa vår tidigare verksamhet i landet. Där ingick bland annat viktig vård till hivpatienter i Severodonetsk, tuberkulosvård i Zjytomyr, samt grundläggande sjukvård till människor i den redan tidigare konfliktdrabbade Donetskprovinsen i östra Ukraina. I Mykolajiv i södra Ukraina stöttade vi hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i arbetet med att diagnosticera och ge vård till personer med hepatit C.

Läkare Utan Gränser arbetade första gången i Ukraina 1999 och när den aktuella konflikten startade 2014 började vi ge medicinsk och humanitär hjälp i flera områden. 

Trots att vi har blivit tvungna att avbryta insatserna har vi gjort allt vi kunnat för att säkerställa att våra patienter får vård även i fortsättningen. Behoven av vård var redan omfattande, efter att befolkningen genomlevt drygt sju år av konflikt. 

Läs mer om våra aktiviteter i Ukraina på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Stöd vårt arbete i Ukraina
Ge en gåva idag

Ukraina

Fakta Ukraina

  • Befolkning: 44,2 miljoner
  • Huvudstad: Kiev
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999
  • Antal anställda 2024: 377

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.