Skip to main content

Den 12 januari 2010 drabbades Haiti av en jordbävning. Bara några dagar senare sätter sig psykologen Monika Kullberg på ett flygplan till Haiti för att ta hand om de psykiska såren hos de drabbade. 

– Jag minns att jag står i mitt kök, och jag hör det på radion. Och det första jag tänker är – ”åh nej… jag måste dit”. 

I den förödande jordbävningen dog hundratusentals människor, miljoner förlorade sina hem och 60 procent av Haitis sjukvårdssystem förstördes. Läkare Utan Gränser inledde då en av sina största akutinsatser någonsin. Men varför behövs psykologer efter en jordbävning, och hur viktigt är det i läkprocessen hos människor?

– Vår medicinska personal har så ohyggligt mycket att göra, så de hinner inte prata särskilt mycket med patienterna. Så om man har en patient som är rädd, som är orolig, som inte vill få sin behandling – då kliver vi in. 

– Det var många som inte visst vad en jordbävning var, och det gick väldigt mycket rykten – det är Gud som straffar Haiti, det kommer att komma en ny jordbävning, en större, och vi kommer alla dö. 

I podden berättar Monika också om tystnaden efter skalvet, de lokalanställda som fortsatte arbeta trots skalvet och de patienter som dröjer sig kvar i minnet.

I vår tidning Direkt nr 1 från 2010 kan du läsa mer om vår insats. Där finns också en längre text av Monika publicerad.

Lyssna på vår podcast här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.