Läkare Utan Gränser, på franska Médecins Sans Frontières (MSF), grundades 1971 i Frankrike av en grupp journalister och läkare. Deras mål var att skapa en oberoende organisation som fokuserar på att snabbt, effektivt och opartiskt leverera akut medicinsk hjälp. En organisation som höjer sin röst om övergrepp och missförhållanden, och sätter människor före politik.
Organisationen grundades med övertygelsen att alla människor ska ha tillgång till sjukvård oavsett kön, etnicitet, tro eller politisk tillhörighet, och att människors medicinska behov väger tyngre än respekten för nationsgränser.
Viktiga milstolpar i vår historia
Thailand 1975
Läkare Utan Gränser drar igång sin första stora insats i ett flyktingläger i Thailand, dit hundratusentals kambodjaner flytt undan Röda khmerernas skräckvälde.
Rwanda 1994
Läkare Utan Gränser stannar kvar i Rwanda under folkmordet och är också de första att tala om ett folkmord. Under appellen ”Läkare kan inte stoppa folkmord” försöker man få det internationella samfundet att sätta stopp för dödandet.
Nobels fredspris 1999
James Orbinski, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande, tar emot Nobels fredspris. I sitt tal vänder han sig direkt till Rysslands ledare och fördömer våldet mot civila i Tjetjenien. Här kan du läsa James Orbinskis tal.
Haiti 2010
En fruktansvärd jordbävning mer eller mindre ödelägger huvudstaden Port-au-Prince och cirka 220 000 människor mister livet. Läkare Utan Gränser kan snabbt komma igång med akuta kirurgiska insatser. Ett halvår senare bryter en koleraepidemi ut och trots den stora närvaron av hjälporganisationer dör ytterligare flera tusen människor.
Ebola 2014
I mars börjar Läkare Utan Gränser sina insatser i Guinea mot vad som beskrivs som ”en ojämförlig ebolaepidemi”. Världshälsoorganisationen WHO menar att Läkare Utan Gränser överdriver faran. Teamen i Västafrika fortsätter öppna ebolacenter och i slutet av året har man behandlat fler än 5000 patienter. Fjorton anställda på Läkare Utan Gränser och hundratals fler hälsoarbetare förlorar sina liv i utbrottet.
Flyktingkris 2015
Tillsammans med Migrant Offshore Aid Station (MOAS) startar i maj Läkare Utan Gränser en räddningsinsats i Medelhavet. Inom en månad lanserar vi tre båtar med utrustning och läkemedel för att göra livräddande insatser samt behandla patienter som drabbats av uttorkning, brännskador, allvarlig solbränna och nedkylning
Covid-19-pandemin 2020
Ett utbrott av ett nytt coronavirus förvandlas till en världsomspännande pandemi, där Covid-19 smittar nästan 85 miljoner människor och kräver nästan 2 miljoner liv bara under 2020. Läkare Utan Gränser startar nya projekt - både i länder där vi redan är på palts och i länder där aldrig tidigare behövts. Vi uppmanar också läkemedelsföretagen att inte tjäna pengar på pandemin och regeringar i rika länder att arbeta för att vaccintilldelningen blir rättvis och jämlik.

Läkare Utan Gränser som organisation
