Hoppa till huvudinnehåll
Hanna Majanen, gäst, och Catinka Agneskog, programledare, står bredvid varandra och tittar in i kameran.
Publicerad 11 april 2024

Ett år av krig i Sudan — en glömd kris

Foto: Läkare utan gränser
Hanna Majanen, gäst, (t.v) och Catinka Agneskog, programledare (t.h).

En väpnad konflikt har pågått i Sudan i ett år. Striderna har lett till tusentals civila dödsoffer och skadade och nu står miljontals människor på randen till en enorm humanitär katastrof. Trots det är de humanitära insatserna långt ifrån tillräckliga.

En väpnad konflikt bröt ut mellan Sudans armé och landets största paramilitära styrka Rapid Support Forces den 15 april förra året. I detta avsnitt gästar barnsjuksköterskan Hanna Majanen podden Uppdrag: Rädda liv. Hon har arbetat för Läkare Utan Gränser med akutinsatsen i Sudan sedan kriget startade. I slutet på förra året var hon på plats i Sudan. Där mötte hon kollegor och patienter och såg med egna ögon de enorma behoven av humanitärt stöd.

— Det går inte att beskriva. Känslorna mina kollegor har när de berättar, men vissa av dem vill ändå berätta för att de vill att världen ska höra, säger Hanna Majanen.

Hanna berättar om hur det var att vara i Sudan, om att stå upp för sina medmänniskor när man förlorat allt och vad Läkare Utan Gränser gör i landet.