Hoppa till huvudinnehåll
Logistikern och ribbåtsföraren Janne Malmström tillsammans med Tove Tikkanen Jönn.
Publicerad 22 juni 2023

Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav

Foto: Läkare Utan Gränser
Logistikern och ribbåtsföraren Janne Malmström intervjuas av Tove Tikkanen Jönn.

Centrala Medelhavet är den dödligaste kända migrationsrutten i världen. Några förlorar livet på vägen. Andra tvingas tillbaka till Libyen av kustbevakningen. En del undsätts av Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsfartyg Geo Barents.

Logistikern och ribbåtsföraren Janne Malmström har hittills arbetat tre gånger på Geo Barents. I podden berättar han om mötena med människorna han träffat under uppdragen, hur en räddning går till och om riskerna med att göra en räddning i mörker.

– Man lämnar fartyget, det är kolsvart och man drar i väg mitt ute i den svarta natten, berättar Janne. Man vet att det finns någon gummibåt eller någonting därute – svart gummibåt, svart på natten – man ser inte så mycket. Och så plötsligt är man mitt uppe i en situation där många är panikslagna. Det kanske är en båt som håller på att välta. Man kommer väldigt nära en annan verkligenhet.

Janne Malmström guidar oss genom de olika lagar och regler som gäller på sjön, men också vad begreppet ”säker hamn” innebär.

För många är Medelhavet bara sista delen av en redan farlig resa. Nästan alla som försöker korsa Medelhavet passerar genom Libyen där flyktingar, migranter och asylsökande är utsatta för våld och övergrepp som kidnappning, tortyr, utpressning och tvångsarbete.

I detta avsnitt får vi också ta del av vittnesmål från 36-åriga Christelle från Kamerun och 25-åriga Sarah från Etiopien som överlevde den farliga resan.
 

Lyssna på vår podcast här