Skip to main content

Sudan

Fakta Sudan

  • Befolkning: 45,6 miljoner
  • Huvudstad: Khartoum
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1979
  • Antal anställda 2022: 1104

Sudan har länge varit drabbat av krig och konflikter. Striderna samt återkommande naturkatastrofer har tvingat tiotusentals människor på flykt inom Sudan.

En ny väpnad konflikt mellan Sudans armé och den paramilitära styrkan Rapid Support Forces (RSF) bröt ut den 15 april 2023. Striderna har lett till tusentals civila dödsoffer och skadade, och pressen på sjukvården i landet är enorm.

Hundratusentals människor har tvingats på flykt inom och över Sudans gränser. Det pågående våldet leder till att fler flyr varje dag och situationen i många flyktingläger är mycket svår med brist på mat, vatten och sjukvård. 

Våldsamheterna innebär även stora utmaningar för att ge humanitärt stöd. Vi har trots det fortsatt att arbeta och har kunnat starta nya insatser för att möta de snabbt ökande behoven. 

Läkare Utan Gränsers insatser i Sudan

Vi har aktiviteter i tio delstater i Sudan. Våra sjukvårdsprojekt och sjukhus - på vissa platser de enda sjukvårdsinrättningar som fortfarande är öppna - vårdar ett stort inflöde av patienter i kritiskt tillstånd: krigsskadade, födande kvinnor och kroniskt sjuka människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

Samtidigt har våra team i grannlandet Tchad tagit emot ett stort antal skadade flyktingar som har färdats flera mil för att nå akut vård.

Kvinna med MSF-väst sitter med ryggen mot kameran på en enkel säng i en stökig omgivning.
Photo: Fais Abubakr/Läkare Utan Gränser
Flyktinglägret Fadasi, i staden Wad Madani.

Vårt arbete före konflikten

Sudans hälso- och sjukvård var mycket försvagad redan innan de nu pågående striderna.

Läkare Utan Gränser arbetade i 12 delstater med flera projekt såsom primär- och sekundärvård, stöd till sjukhus och andra vårdinrättningar, mobila kliniker, öppen- och slutenvårdsaktiviteter inom nutrition, reproduktiv och psykisk hälsovård, vaccinationskampanjer, hälsofrämjande åtgärder och vatten- och sanitetsinsatser. 

Vi behandlar även visceral leishmaniasis (även känd som kala azar) i delstaten al-gedaref i östra Sudan. Denna parasitsjukdom, som överförs via sandflugor, har en dödlighet på 95 procent om den inte behandlas.

Läs mer om våra reguljära aktiviteter i Sudan via våra nyhetsartiklar, på Twitter eller Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 19 februari 2024. 

Stöd vårt livräddande arbete i Sudan
Ge en gåva idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.