Hoppa till huvudinnehåll
Läkare i Läkare utan gränser väst står böjd över en patient
Publicerad 14 mars 2024

24 livräddande miljoner

Foto: Paul Odongo
Läkaren Isaac Batali undersöker en patient på vårt sjukhus i Lankien, Sydsudan.

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelningsgala den 14 mars stod det klart att Läkare Utan Gränser, för 18:e året i rad, är en av de ideella organisationer som får ta del av Postkodlotteriets överskott 2024. Det är ett icke-öronmärkt stöd på 24 miljoner kronor som kommer att gå till våra insatser i Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Bangladesh och Haiti.  

Varje år delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Det totala överskottet blev i år över en miljard kronor. Sedan 2007 har Postkodlotteriet bidragit med över 487 miljoner kronor till Läkare Utan Gränsers insatser världen över, varav 59 miljoner till specialprojekt och Drömprojekt.

– Det årliga basstödet som inte är öronmärkt gör stor skillnad, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige, och utvecklar:

– Det gör att vi har friheten att själva avgöra var och hur medlen ska användas, baserat på vilka behov som finns där vi är verksamma. Dessutom betyder icke-öronmärkta gåvor minskade administrativa kostnader och att mer pengar kan gå till våra insatser runtom i världen. De medicinska humanitära behoven i exempelvis Sydsudan och Centralafrikanska republiken är enorma. Det är två av de länder där vi bedriver våra största insatser och det är bland annat här vi med stöd av Postkodlotteriet kommer kunna fortsätta ge livsviktig sjukvård.  

Tack till alla som är med i Postkodlotteriet och stöttar vårt livräddande arbete!

Under 2024 planerar vi att bland annat allokera basstödet till följande projekt:  
 

Livräddande sjukvård i Centralafrikanska republiken 

Tusentals människor har skadats eller dödats och miljoner har tvingats på flykt under åratal av blodig – och mestadels bortglömd – konflikt i Centralafrikanska republiken. Insatsen här är en av våra största och våra sjukvårdsinrättningar är i många regioner de enda där människor kan få kostnadsfri vård. I vårt projekt i Bossangoa erbjuder vi allmän sjukvård såväl som akutsjukvård, kirurgi, mödravård, stöd till överlevare av sexuellt våld samt behandling av hiv och tuberkulos till de omkring 310 000 invånarna i området.
 

Vård till överlevare av sexuellt och könsbaserat våld i Haiti 

Ett oroväckande högt antal unga i Haiti, särskilt yngre kvinnor och flickor, har utsatts för sexuellt våld. I huvudstaden Port-au-Prince är det särskilt många som drabbas och där driver vi sedan 2015 en klinik specifikt inriktad på behandling av skador orsakade av sexuellt- eller könsbaserat våld. Vår klinik är den enda i Port-au-Prince som är öppen dygnet runt och som erbjuder omfattande gratis hjälp till patienter som drabbats av sexuellt- och könsbaserat våld.
 

Livräddande sjukvård i Afghanistan

Mer än 40 år av konflikt och osäkerhet har lämnat Afghanistans ekonomi och infrastruktur i ruiner. Sedan 2009 stöttar Läkare Utan Gränser därför sjukhuset Boost i Lashkar Gah, en stad där totalt två miljoner människor bor. På sjukhuset behandlar vi bland annat undernäring, assisterar vid förlossningar, utför kirurgi och tillhandahåller akutsjukvård.
 

Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konfliktens Sydsudan

Delstaten Jonglei i nordöstra Sydsudan har påverkats hårt av konflikter. Många människor har tvingats på flykt och regionen är hårt drabbad av undernäring och återkommande utbrott av smittsamma sjukdomar. På det enda sjukhuset i området, i staden Lankien, tillhandahåller vi sjukvård till de omkring 216 000 människor som bor i området.
 

Livräddande sjukvård till rohingyer i Bangladesh

Mer än 900 000 rohingyer, varav hälften barn, lever under svåra förhållanden i det gigantiska flyktinglägret i Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh. I Balukhali, som är en del av flyktinglägret, arbetar vi för att fler ska få tillgång till grundläggande sjukvård. Det handlar om mödrahälsovård, vaccinering mot smittsamma sjukdomar och psykosocialt stöd. Dessutom förbättrar vi tillgången till latriner och rent vatten.
 

Läkare Utan Gränsers innovationsenhet

Innovationsenheten hjälper Läkare Utan Gränsers projekt att utveckla hållbara lösningar för såväl nya som återkommande utmaningar där vi arbetar. Enheten jobbar med allt från specifika produkter till interna processer. 

Läs mer om Postkodlotteriets livräddande stöd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare