Hoppa till huvudinnehåll

Skatteavdrag när du ger en gåva

Här finner du information om skattereduktion och hur det fungerar.

Från och med 1 juni 2019 får du dra av på skatten om du under ett år skänker minst 2000 kronor till en eller flera ideella organisationer. För att gåvan ska vara avdragsgill behöver organisationen vara godkänd som gåvomottagare hos Skatteverket. Vi på Läkare Utan Gränser är godkända från och med 1 januari 2020 vilket innebär att gåvor givna till oss under 2019 inte kan räknas med.

Skatteavdraget är på 25% och du behöver skänka minst 200 kronor per gåvotillfälle för att gåvan ska vara avdragsgill. Maxbeloppet är 6000 kronor per år vilket innebär att du har möjlighet att få tillbaka upp till 1500 kronor varje år. 

Förutsättningar för att få avdrag

För att kunna ta del av skattereduktionen behöver du ha fyllt 18 år och ha ett svenskt personnummer som gåvan kan kopplas till. Om gåvan ges via sociala medier, som exempelvis insamlingar på Facebook och Instagram, kan inte skattereduktion ges eftersom Läkare Utan Gränser inte kan koppla gåvan till en specifik givare.

När kommer återbäringen

Skatteavdraget redovisas i deklarationen året efter att gåvan givits. Det innebär att gåvor som ges mellan 1 januari och 31 december år 2020 kommer att synas i inkomstdeklarationen år 2021.
 

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket