Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skriv in oss i ditt testamente och låt livet gå vidare. Här bärs tre veckor gamla Nubia ut från vår klinik i Guinea efter att ha blivit botad från ebola.

När tre veckor gamla Nubia blev botad från ebola markerades slutet på epidemin i Guinea. Här bärs hon ut från Läkare Utan Gränsers klinik i Conakry.

Testamentera - låt livet gå vidare!

”ATT DELA MED SIG VAR EN SJÄLVKLARHET FÖR ANNA”

Anna visste alltid precis vad hon ville. Hon hade bestämt sig för att testamentera till organisationer som på olika sätt arbetar med att göra världen bättre. En av dem var Läkare Utan Gränser. Ta del av maken Lars berättelse om Anna och hur hennes vilja att hjälpa andra lever vidare än idag.

Vanliga frågor och svar

Kan jag testamentera värdepapper och fastigheter? Behöver ni betala skatt för testamenterade tillgångar? Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna som vi får rörande testamentering till Läkare Utan Gränsers livräddande arbete.

Så skriver du testamente

Det är viktigt att du själv tänker igenom ditt testamente. Med hjälp av våra testamenteshandläggare och sakkunnig på exempelvis din bank så kan du se till att din vilja får gälla - ingen annans. Läs mer om hur du skriver testamente.

Ordlista

Vad är arvskifte, har jag en bröstarvinge och vad gör en boutredningsman? I vår ordlista för dig som vill skriva testamente så hittar du förklaringar till vanliga juridiska termer inom arv och testamente.

Kontakta våra handläggare

Våra testamenteshandläggare vägleder och stöttar dig som vill testamentera till oss. Här hittar du kontaktaruppgifter till oss och exempel på vad vi i kan hjälpa dig med.

"Gladast av alla var svärmor, som delade ut pussar och kramar till alla runt omkring"

Framtiden börjar med dig. Läs ett vittnesmål från Charlotte Grunewald, gynekolog på vårt sjukhus i Khost, Afganistan. Charlotte berättar om hur hon tillsammans med barnmorskorna förlöst två små tvillingar i ett land där en trygg förlosning är allt annat än en självklarhet.

Din viktigaste arvtagare kan vara en person du aldrig träffat. Att testamentera är ett sätt att lämna ett avtryck och låta den egna livsgärningen fortsätta verka genom andra.

Med Läkare Utan Gränser i ditt testamente låter du livet gå vidare för människor i behov av akut sjukvård. Vi ser till att din gåva omvandlas till bland annat undernäringsbehandling, vaccinationer och förlossningshjälp.

SÅ SKRIVER DU ditt TESTAMENTE

Att skriva ett testamente är enkelt och det ger dig möjlighet att bestämma själv. Längre ner på sidan hittar du en förklaring på hur du gör, steg för steg. I vår nedladdningsbara testamentesfolder kan du också hitta mer information om hur du testamenterar.

Har du frågor om testamentering?  
Här hittar du vanliga frågor i samband med testamenten.

Du är välkommen att höra av dig om du har frågor kring ditt testamente:
Marita Fernstedt, testamenteshandläggare: 
testamente@lakareutangranser.se / 010-199 32 22
Caroline de Groot, assisterande testamenteshandläggare: testamente@lakareutangranser.se / 010-199 33 22

Bifogade filer

Så skriver du ditt testamente

Det är enkelt att testamentera. Så här går du till väga.

1. Beskriv din vilja tydligt

Ditt testamente måste vara skriftligt, egenhändigt undertecknat, daterat och bevittnat. Var detaljerad så att dina önskemål är lätta att förstå. Om testamentet omfattar flera sidor bör dessa vara numrerade och det totala antalet sidor bör framgå.

Identifiera dina arvtagare tydligt med namn, adress och gärna också med personnummer. Om du testamenterar till Läkare Utan Gränser är det viktigt att ha med vårt organisationsnummer: 802017-2360

2. Få testamentet bevittnat

Testamentet ska bevittnas av två personer vid ett och samma tillfälle. Det de bevittnar är att detta verkligen är din vilja och att du är i stånd att sätta den på pränt. De som bevittnar får inte vara släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet. De behöver inte veta vad som står i dokumentet, men de måste vara medvetna om att det är ditt testamente de bevittnar.

Du kan ändra ditt testamente hur många gånger du vill. Skriv då helst ett helt nytt eller upprätta ett tilläggstestamente. Ändra aldrig för hand i testamentet. Gör det också tydligt att det nya testamentet ersätter det gamla. Kom ihåg att även det nya testamentet eller tilläggstestamentet måste bevittnas av två personer.

3. Rådfråga en sakkunnig

För att vara säker på att du gjort rätt är det klokt att låta en sakkunnig person gå igenom testamentet. Du kan få hjälp hos din bank, en advokatbyrå eller hos vissa begravningsbyråer.

Förvara ditt testamente på en säker plats, till exempel i ett bankfack. Det kan också vara bra att ha en kopia av testamentet hemma med en anvisning om var originalen finns.

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2017 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 87,8%
  • Insamlingskostnader 9,9%
  • Administrativa kostnader 2,3%

Fler gåvor

Rädda liv med en minnesgåva

Om du har förlorat någon som betytt mycket för dig kan du ge en minnesgåva och låta livet gå vidare för en annan människa. När du skänker en minnesgåva får du ett minnesblad att lämna vid begravningen.

Ge bort en gratulationsgåva

Ge bort en gratulationsgåva som present och rädda liv oavsett om den skänks som dopgåva, bröllopsgåva eller högtidsgåva.

Rädda liv med SMS

Bli månadsgivare med din mobiltelefon. Rädda liv och lindra nöd med ett SMS. Där det händer.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Gåvor från Stiftelser räddar liv

För att kunna rädda liv och lindra nöd är vi beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Tack vare er är vårt arbete möjligt.

Engagera dig

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Bidra med er expertis

Sweco erbjuder sin personal möjligheten att ta tjänstledigt för att kunna åka ut i fält med Läkare Utan Gränser.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.