Hoppa till huvudinnehåll

Stiftelsegåvor räddar liv

Kvinna med megafon framför munnen.
Foto: MSF/Peter Caton
Debora Nyabol arbetar som hälsorådgivare i flytkinglägret Bentiu i Sydsudan. På bilden informerar hon om möjligheten att vaccinera sig mot Hepatit E.

Vårt mål är att samla in gåvor som inte är öronmärkta till ett specifikt projekt eller ändamål. Det ger oss friheten att själva avgöra var och hur medlen ska användas baserat på behoven där vi verkar. Dessutom betyder icke öronmärkta gåvor minskade administrativa kostnader, vilket gör att mer pengar kan gå direkt till våra insatser.

Som stiftelse kan ni välja att skänka ett större belopp till ett specifikt projekt. Det är något som vi sällan erbjuder våra övriga givare, men som ger er som stiftelse särskilda möjligheter till både ekonomisk och narrativ återkoppling.

Ladda ner vår stiftelsebroschyr


Under 2023 finns det möjlighet att öronmärka till följande projekt:

 

Livräddande vård till barn med undernäring i Tchad 
Allvarlig undernäring är en återkommande utmaning i regionen kring Tchad. Särskilt sårbara är små barn under fem år. I projektet, som når omkring 30 000 barn och 10 000 kvinnor, tillhandahåller vi vård och behandling på undernäringskliniker och på sjukhuset i Massakory.

Livräddande sjukvård i Afghanistan
Mer än 40 år av konflikt och osäkerhet har lämnat Afghanistans ekonomi och infrastruktur i ruiner. Sedan 2009 stöttar Läkare Utan Gränser därför sjukhuset Boost i Lashkar Gah, en stad där totalt två miljoner människor bor. På sjukhuset behandlar vi bland undernäring, assisterar vid förlossningar, utför kirugi och tillhandahåller akutsjukvård. 

Livräddande sjukvård i Sydsudans största läger för internflyktingar
Läkare Utan Gränser har arbetat i Bentiu sedan 2014. Bristande santitet och hygien-
förhållanden i lägret leder till att smittsamma sjukdomar snabbt sprids. Barn- och mödra- dödligheten är hög. På vårt sjukhus i lägret assisterar vi bland annat vid förlossningar, utför akut kirurgi och behandlar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar. Vi arbetar också med att förebygga smittspridning av sjukdomar.

Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konflikternas Sydsudan
Delstaten Jonglei i nordöstra Sydsudan har drabbats hårt av konflikter. Många människor har tvingats på flykt och regionen är svårt drabbad av undernäring och återkommande utbrott av smittsamma sjukdomar. På det enda sjukhuset i området, i staden Lankien, tillhandahåller vi sjukvård till de omkring 216 000 människor som bor i området. 

Rekonstruktiv kirurgi till Nomapatienter
I Sokoto i nordvästra Nigeria vårdar Läkare Utan Gränser barn som blivit sjuka i noma. Noma är en sjukdom som få känner till men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Sjukdomen som börjar med en infektion i munhålan äter så småningom upp ansiktet inifrån. För att återställa ett ansikte som skadats av noma krävs rekonstuktiv plastikkirurgi. Det finns flera orsaker till noma, men fattigdom och undernäring är nästan alltid en del av bilden.

Rädda liv med innovationer
Innovationsenheten hjälper alla Läkare Utan Gränsers projekt att utveckla hållbara lösningar för såväl nya som återkommande utmaningar. Enheten jobbar med allt från specifika produkter till interna processer.

Kontakta oss idag!

Kontakta Jenny Lindblad om ni vill veta mer om något av projekten och få en fullständig ansökan för beredning. Vi kommer gärna till er  och presenterar vår verksamhet.

Det här kan vi erbjuda er:
Varje år tackas samtliga stiftelser som skänkt mer än 100 000 kronor i vår årsredovisning. Vi bjuder även in till evenemang som rör vår verksamhet, uppdaterar er om vårt arbete via nyhetsbrev och erbjuder chansen att få träffa våra utsända. 

Skänk en gåva
För att skänka en icke öronmärkt gåva går det bra att sätta in valfritt belopp på: 
Plusgiro: 900603-2 eller Bankgiro: 900-6032

Välkomna att bli en del av vårt livräddande arbete!

Porträttbild på Jenny Lindblad
Jenny Lindblad

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2022 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 85.6%
  • Insamlingskostnader 11.3%
  • Administrativa kostnader 3.1%