Hoppa till huvudinnehåll

ATTACK MOT AL SHIFA-SJUKHUSET I GAZA

Publicerad 29 juli 2014
Al Shifa-sjukhuset besköts den 28 juli. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. FOTO: Samantha Maurin
Al Shifa-sjukhuset besköts den 28 juli. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. FOTO: Samantha Maurin

Attacken mot sjukhuset, där närmare 2000 internflyktingar har sökt skydd, visar att det saknas en säker plats för civilbefolkningen och även de svårigheter som hjälporganisationer står inför i Gaza.

Vi fördömer attacken mot sjukhuset Al Shifa som inträffade den 28 juli. Runt 2 000 civila hade sökt skydd på sjukhusområdet. Vi har ett kirurgiskt team på plats på sjukhuset, som är det huvudsakliga remissjukhuset för hela Gazaremsan. Vem som än bär ansvar för attacken visar den tydligt att det på Gazaremsan i dag inte finns någon säker plats för civilbefolkningen.

Oacceptabelt att attackera sjukhus

En av våra internationella medarbetare befann sig på sjukhuset när öppenvårdsmottagningen träffades. Ingen person dödades eller skadades i denna attack, som är den fjärde mot ett sjukhus sedan den 8 juli. Tidigare har European General, Al Aqsa och Beit Hanoun drabbats.

– Att attackera sjukhus och deras närområde är en allvarlig överträdelse på internationell lag och fullständigt oacceptabelt, inte minst i samband med en konflikt, säger Tommaso Fabbri, Läkare Utan Gränsers landansvarige i de palestinska områdena. Men i Gaza idag är inte sjukhus den tillflyktsort de borde vara.

Flyktingläger beskjutet

En timme efter attacken mot Al Shifa träffades även flyktinglägret Shati av en raket.

– Två tredjedelar av de skadade som kom in till sjukhuset var barn, säger Michele Beck, Läkare Utan Gränsers medicinska rådgivare i Gaza.

På Gazaremsan lever 1,8 miljoner människor, varav 160 000 är flyktingar.

– Gazaborna är omringad av havet och stängda gränser. När den israeliska armén uppmanar civila att evakuera sina hus och kvarter, vart ska de ta vägen? De är i praktiken instängda, säger Marie-Noëlle Rodrigue, Läkare Utan Gränsers projektansvariga.

Svårt och farligt att bistå med vård

För medicinska och humanitära organisationer i Gaza, som Läkare Utan Gränser, är det extremt svårt och farligt att röra sig och arbeta i området. De senaste tre veckorna har ambulanser träffats och ambulansförare från bland annat Röda halvmånen dödats och skadats. Den 20 juli skedde ett luftangrepp bara ett hundratal meter från en bil som tydligt var utmärkt med Läkare Utan Gränsers logotyp. Samma dag landade en missil, som aldrig exploderade, cirka tio meter ifrån ett av våra tält på Nasser-sjukhusets område i södra Gaza.

Under de senaste tre veckorna har våra team endast lyckats ta sig till sjukhuset i Nasser vid två tillfällen.Vi har tvingats avbryta arbetet på sjukhuset, trots de enorma behov av sjukvård som finns i området där de flesta skadade är kvinnor och barn.

– Vi har ett kirurgteam som är redo att börja arbeta på Nassersjukhuset. Men utan trovärdiga säkerhetsgarantier från båda sidor i konflikten, kan vi inte skicka dit något team, säger Nicolas Palarus, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare i Gaza.

Delvis stängda gränser försvårar

Det är svårt för hjälporganisationer att få in personal och medicinsk utrustning till Gaza. Gränsövergångarna vid Rafah från Egypten och Erez och Kerem Shalom från Israel är delvis öppna, men risken att bli beskjuten är stor. På grund av de intensiva bombningarna är det svårt för skadade och sjuka att nå sjukhus. Bara hälften av Gazas vårdcentraler är öppna. I Gaza city bor 800 000 personer, där är bara fyra av stadens femton vårdcentraler öppna.

– Förutom akutsituationen får de boende i området inte grundläggande medicinsk vård som mödrahälsovård, hjälp med kroniska sjukdomar, mat eller dricksvatten, säger Nicolas Palarus.

 

Läkare Utan Gränser stöttar Al Shifasjukhuset i Gaza city med ett komplett kirurgteam och medicinsk akututrustning och har donerat material till apoteken i norra och södra Gazaremsan. Organisationens postoperativa klinik drivs med tio till trettio procent av sin kapacitet på grund av de intensiva bombningarna, som förhindrar människor att ta sig dit. Läkare Utan Gränser har arbetat i Gaza under mer än tio år med att ge medicinsk, kirurgisk och psykologhjälp och har också bistått med vård i samband med de kriserna 2009 och 2012.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare