Hoppa till huvudinnehåll

Barn bland de skadade i Jerusalem

Publicerad 12 maj 2021
Läkaren Natalie Thurtle, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser, ser efter en man som ligger på en bår efter sammandrabbningar i Jerusalem.
Foto: Tetiana Gaviuk/Läkare Utan Gränser
Under måndagen inledde Läkare Utan Gränser ett samarbete med den Palestinska Röda Halvmånen för att vårda skadade i Jerusalem.

I början av veckan har hundratals palestinier skadats efter sammandrabbningar i staden Jerusalem. Vårt team på plats har gett vård till palestinier, inklusive barn, som skadats av gummikulor, chockgranater och trubbigt våld.

I samband med måndages sammandrabbningar i östra Jerusalem vårdade Läkare Utan Gränser hundratals personer som skadats av våldet. Vårt team gav stöd till Palestinska Röda Halvmånen med att bedöma vårdbehoven och stabilisera de hundratals palestinier som skadades av den israeliska polisen.

Läkaren Natalie Thurtle, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränsers på plats, beskriver situationen.

- Vi har tillbringat dagen med att ge vård till palestinier, inklusive barn, som skadats av gummikulor, chockgranater och trubbigt våld. Människor har även besprutats med en kemisk vätska som kallas skunkvatten och tårgas. Många patienter har fått skador i huvud, bröst och ögon från gummikulor. Vi har sett många skadade barn, däribland en 12-åring med en lårbensskada och en 14-åring med en ögonskada, berättar Natalie Thurtle.

Patienter som kom till Palestinska Röda Halvmånens stabiliseringsplats berättade för vår personal att många som skadades inne i Gamla stan i Jerusalem inte hade sökt medicinsk hjälp av rädsla för att bli gripna eller arresterade.

Läkare Utan Gränser står beredda att stödja hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Gaza efter den senaste tidens eskalering av konflikten. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare