Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 13 oktober 2023 06:30

Det urskillningslösa våldet och den kollektiva bestraffningen i Gaza måste upphöra

Läkare Utan Gränser är förfärade över Hamas brutala och dödliga attacker mot civila liksom över de massiva attackerna mot Gaza som nu genomförs av Israel. Organisationen kräver att dödandet upphör, samtidigt måste säkerhet för civila garanteras och säkra passager upprättas.

Fyra ur Läkare Utan Gränsers personal står kring ett bord och tittar på dokument, omkring dem är hyllor med medicinsk utrustning.
Foto: Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser har bland annat donerat medicinsk utrustning till al-Shifa-sjukhuset i Gaza.

Omkring 2,2 miljoner människor är just nu instängda på Gazaremsan, där urskillningslösa bombningar har förvandlat en kronisk humanitär kris till en katastrof.

Befolkningen i Gaza måste ha tillgång till mat och vatten och till sjukvård. Viktiga humanitära förnödenheter som medicin, medicinsk utrustning, mat, bränsle och vatten måste också tillåtas föras in i Gaza. För att underlätta detta måste gränsövergången Rafah mot Egypten öppnas och bombningarna mot gränsövergången måste upphöra.

Fler än 300 av Läkare Utan Gränsers medarbetare befinner sig i Gaza och några av dem har förlorat sina hem eller familjemedlemmar. Det har varit nästan omöjligt för dem att sätta sig i säkerhet.

– Stridsflygplanen bombar hela gator, kvarter för kvarter, säger Matthias Kennes, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Gaza. Det finns ingenstans att söka skydd, ingen tid att hämta andan. Vissa platser bombas flera nätter i rad. När våra kollegor går till jobbet vet de inte om de någonsin kommer att se sitt hus eller sin familj igen.

– Vi vet hur det var 2014 och 2021 när tusentals människor dog. Men de säger att detta är annorlunda. Nu, efter fem dagar, har redan 1 200 personer dött. Vad ska människor göra? Vart ska de ta vägen?

Sjukhus och ambulanser är inte måltavlor

Miljontals män, kvinnor och barn står inför en kollektiv bestraffning i form av total blockad, urskillningslösa bombattacker och hotet om en kommande markstrid. Säkra utrymmen måste upprättas, humanitära förnödenheter måste släppas in i Gaza. Sårade och sjuka måste få sjukvård. Vårdinrättningar och personal måste skyddas och respekteras - sjukhus och ambulanser är inte måltavlor.

Den israeliska regeringens uttalanden om blockad och avstängning av alla transporter av livsmedel, vatten, bränsle och elektricitet är minst sagt skrämmande. 16 år av blockad av Gaza har försvagat vårdinrättningarna. En upptrappning av blockad kommer att lamslå viktig infrastruktur – inklusive hälso- och sjukvårdssystemet – ytterligare. Skydd av sjukvårdsinrättningar och människor som inte har någon aktiv roll i konflikten måste garanteras.

– Personalen på de offentliga sjukhusen rapporterar att de har slut på narkosmedel och smärtstillande medel, säger Darwin Diaz, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Gaza. Vi har flyttat medicinsk utrustning från vårt akutlager, där vi har utrustning som ska räcka i två månader, till al Awda-sjukhuset. Nu har vi använt tre veckors lager på tre dagar.

Ingen säker plats

Läkare Utan Gränsers personal har haft svårt att förflytta sig sedan i lördags och har inte kunnat stötta palestinska medicinska kollegor som arbetar dag och natt med att vårda de skadade. Civila som inte har någon aktiv roll i konflikten har ingen säker plats att söka sig till. Läkare Utan Gränsers team rapporterar om att förstörelsen redan är på en nivå som överstiger situationen vid tidigare upptrappningar av konflikten. Två av sjukhusen som Läkare Utan Gränser stöttar, al-Awda och det indonesiska sjukhuset, har båda delvis förstörts i luftanfall och Läkare Utan Gränsers egen klinik förstördes delvis i en explosion i måndags.

Idag driver Läkare Utan Gränser en fristående klinik samt stöttar al-Awda-sjukhuset, Nassersjukhuset och det indonesiska sjukhuset i Gaza. Läkare Utan Gränser återöppnade en operationssal på al-Shifa-sjukhuset den 10 oktober för att vårda patienter med brännskador och trauma. Vi har också donerat medicinsk utrustning till al-Shifa-sjukhuset och kommer att fortsätta att stötta sjukhusen.

Våldet eskalerar på Västbanken

Våra team i Jenin, Hebron och Nablus på Västbanken utvärderar hela tiden de medicinska behoven i takt med att våldet eskalerar där. Minst 27 palestinier har dödats i attacker av bosättare och sammandrabbningar med den israeliska militären.

Civilbefolkningen, civil infrastruktur och sjukvårdsinrättningar måste skyddas. Läkare Utan Gränser uppmanar Israels regering att upphöra med kollektiva bestraffningar mot hela Gaza. Israeliska och palestinska myndigheter och fraktioner måste upprätta säkra områden. Möjligheten att föra in humanitärt stöd, mat, vatten, bränsle, medicin och medicinsk utrustning till Gazaremsan måste omedelbart underlättas, annars kommer det att kosta fler liv.

***

Läkare Utan Gränser är en oberoende, neutral och opartisk hjälporganisation och tar inte ställning i politiska konflikter. Vår uppgift som medicinsk humanitär organisation är att bistå människor som behöver sjukvård, och det är behoven som styr var vi arbetar. Konflikten i Gaza och Israel skapar stora behov även på den israeliska sidan. Vi har erbjudit medicinskt stöd till israeliska sjukhus där ett mycket stort antal skadade vårdas efter Hamas fruktansvärda attacker. Hittills har det israeliska sjukvårdssystemet klarat sig utan vårt stöd.