Hoppa till huvudinnehåll

EN NATT PÅ AL-SHIFASJUKHUSET I GAZA

Publicerad 24 juli 2014
Narkosläkaren Kelly ser till en patient på Al Shifasjukhuset i Gaza City.

Det är den 22 juli och klockan är åtta på morgonen. Läkare Utan Gränsers team är på väg hem efter en natt på Al-Shifa-sjukhuset i centrala Gaza City. Under natten har skadade människor strömmat in till akuten, många av dem patienter från Al-Aqsa-sjukhuset som bombades dagen innan.

Redan kvällen innan konstaterar Alaa, en av Läkare Utan Gränsers chaufförer, att det nog kommer att bli en hektisk natt. Kirurgteamet är på väg mot Al-Shifa-sjukhuset där vårdpersonalen står beredd att ta emot människor som skadas under natten. Lite längre bort hörs ljudet av missiler från israeliska stridsvagnar och örlogsfartyg.

 – Jag har övervakat två nya patienter på sjukhusets intensivvårdsenhet för brännskador, berättar narkosläkaren Adriana som just anlänt till Gaza. En var en ung mamma på 24 år som legat begravd under sitt hus i tolv timmar. Hon förlorade sin dotter och tio andra familjemedlemmar där. Vi gjorde allt vi kunde för att rädda henne, men hon dog i morse.

Den andra patienten är en tioårig pojke.

 – Han har förlorat sin pappa men hans mamma är med honom på sjukhuset. En missil hade träffat deras hus som rasade ihop. Han fick brännskador och krosskador, traumatiserades och hade ett hundratal sår över hela kroppen från exploderade granater.

Efter att ha blivit opererad skrevs pojken in på Al-Shifas brännskadeavdelning. Men Kelly, Läkare Utan Gränsers andra narkosläkare på plats, kände sig orolig för ett litet sår i buken.

 – Det var ett litet skärsår i magen som inte ville sluta blöda. Jag sa till om en röntgen av buken och då såg vi att han hade en inre blödning. Fragment av bomben hade gjort sju hål i hans tunntarm, säger Kelly.

Kirurgen Cosimo har just avslutat en operation där han lyckades avlägsna en kula från hjärtvenen på en 20-årig kvinna.

 – De andra två patienterna jag opererade i natt hade skador i bröstkorgen efter explosioner som inträffat i deras närhet.

Många av de skadade på Al-Shifa-sjukhuset har flyttats från Al-Aqsa-sjukhuset, som bombades tidigare på dagen.

– En 20-årig man var inskriven på Al-Aqsa när sjukhuset träffades. När han kom hit var vi tvungna att amputera båda hans ben. Operationen tog nästan tre timmar, berättar Kelly.

De flesta patienter i operationssalen har allvarliga skador som kräver flera kirurger. Ibland är det ändå för sent att rädda deras liv.

– Vi fick in en åtta-årig flicka som förlorat båda benen i en explosion och drabbats av flera trauman, bland annat i huvudet. Förutom att ge henne smärtlindring fanns det ingenting vi kunde göra, säger Adriana.

Akutrummet är fyllt av barn med mindre sår. Enligt Cosimo är runt 30 procent av dem som skrivs in på sjukhuset barn. Den första patient som skrivs in under natten kommer från stadsdelen Shuja’iyeh som utsatts för bombattacker. Det kommer också en grupp patienter från området runt Al Aqsasjukhuset. Minst fem av patienterna dör under natten.

Under de tidiga morgontimmarna inträffar ett luftangrepp i närheten av sjukhuset.

 – Hela brännskadeavdelningen skakade, som under en jordbävning, berättar en i Läkare Utan Gränsers team.

Klockan åtta på morgonen lämnar teamet sjukhuset och återvänder till Läkare Utan Gränsers kontor. Med en kopp kaffe i handen beskriver de nattens skeenden för sina kollegor som lyssnar med sänkt blick. Enligt FN har fler än tio personer dödats och 130 skadats under nattens bombattacker. Med tanke på vad de själva bevittnat på Al Shifa-sjukhuset enas teamet om att siffrorna låter låga.